Supply chains zullen na coronavirus uit China wegtrekken: Mark Mobius

By admin

Werknemers vervaardigen spijkerbroeken in de textielfabriek Congshin in Xintang, provincie Guangdong, China.

Lucas Schifres | Getty Images

Bedrijven over de hele wereld zullen hun toeleveringsketens aanpassen om minder afhankelijk te worden van China in de nasleep van de coronaviruscrisis, aldus investeerder Mark Mobius.

Mobius, oprichter van Mobius Capital Partners, sprak dinsdag tegen “Street Signs Europe” van CNBC en zei dat de pandemie al een heroverweging bij bedrijven opriep bij hun pogingen om aanbodschokken door toekomstige gebeurtenissen van vergelijkbare omvang te verzachten.

“Veel kopers en veel van de mensen die afhankelijk zijn van de toeleveringsketen in China hebben nu twijfels en beginnen hun toeleveringsketen zoveel mogelijk te diversifiëren om dichter bij huis te zijn”, zei hij.

Mobius merkte op dat er in de Verenigde Staten “natuurlijk” een voorkeur zou zijn voor bedrijven die gevestigd zijn in de Verenigde Staten, of in meer lokale overzeese markten zoals Mexico of Canada.

“Maar aan het eind van de dag denk ik dat er een diversificatie zal zijn waarbij deze toeleveringsketens naar plaatsen als Vietnam, Bangladesh, Turkije en zelfs Brazilië worden verplaatst, zodat deze bedrijven een meer gediversifieerde toeleveringsketen kunnen hebben,” voegde hij eraan toe .

Onafhankelijk analist Fraser Howie sprak maandag tegen CNBC en zei ook dat regeringen zouden proberen hun afhankelijkheid van China te verminderen, hoewel hij opmerkte dat “er geen enkele manier is dat China zal worden genegeerd”.

Ondertussen zei Richard Martin van IMA Asia vorige week dat, hoewel fabrikanten in verschillende industrieën begonnen waren met het verplaatsen van activiteiten uit China vóór de uitbraak van Covid-19, de pandemie een “nationalistische draai” aan de overwegingen rond de herstructurering van de toeleveringsketen toevoegde.

Veel sectoren, zoals farmaceutica, landbouw en energie, zijn onder druk komen te staan ​​te midden van de wereldwijde gezondheidscrisis, omdat hun afhankelijkheid van economieën als China en beperkingen op internationale logistiek de toeleveringsketens hebben gedrukt.

Ondertussen zijn de Amerikaanse olieprijzen gedaald, omdat de crisis heeft geleid tot een groter aanbod dan de vraag, waardoor West Texas Intermediate (WTI) olie-futures-contracten voor de levering in mei voor het eerst in de geschiedenis op maandag in negatief gebied terechtkwamen.

Mobius vertelde dinsdag aan CNBC dat veel opkomende markten zouden profiteren van de neerwaartse beweging van de grondstof.

‘De olieprijs, dat is een geweldige boost voor een aantal opkomende landen, zoals India, zoals China, enzovoort – landen die olie importeren – het is geweldig nieuws’, zei hij. ‘Dus hoewel het slecht is voor de oliemaatschappijen, is het geweldig voor sommige van deze landen.’