FINANCIEEL.com

Succesvolle mensen hebben veel ‘productieve paranoia’

Succesvolle mensen hebben veel ‘productieve paranoia’

Het maakt niet uit wie je bent, je zult in je leven met een aantal obstakels te maken krijgen. Zeer succesvolle mensen overwinnen deze door ‘een enorme hoeveelheid productieve paranoia’ te hebben, aldus meervoudig bestsellerauteur en leiderschapsexpert Jim Collins.

Dat betekent dat u moet nadenken over elke mogelijke uitkomst van elke beslissing die u neemt, en dat u de tijd moet nemen om eventuele onverwachte tegenslagen te plannen en voor te bereiden – zowel in uw carrière als daarbuiten. Of simpel gezegd: wees paranoïde over toekomstige gebeurtenissen die u zouden kunnen laten ontsporen.

“De vraag is niet óf er slechte dingen zullen gebeuren, maar wanneer”, zei Collins vorige week op de World Business Forum-top van 2023. “En het is wat je doet voordat de storm komt” die bepaalt hoe goed je zult reageren of herstellen.

Soms neemt productieve paranoia de vorm aan van een overdreven voorbereiding op een presentatie, zodat je kunt anticiperen op elke mogelijke vraag die je publiek zou kunnen stellen. Of u kunt zich verdiepen in vaardigheden op de werkplek die u niet nodig heeft in uw huidige baan, maar die u misschien een voorsprong kunnen geven bij het zoeken naar loonsverhoging of promotie.

Een vaardigheid met kunstmatige-intelligentieplatforms zou bijvoorbeeld op termijn van pas kunnen komen. 87 procent van de Amerikaanse CEO’s en C-suite executives zegt dat ze graag werknemers met AI-vaardigheden willen aannemen, maar dat ze moeite hebben om zulke mensen te vinden, blijkt uit een recent onderzoek van online onderwijsplatform edX.

Voortdurend nadenken over potentiële toekomsten – zowel goede als slechte – is het soort productieve paranoia dat alle professionals zouden moeten hebben, zei Collins. Het is een boodschap waar hij achter staat, ook al denken mensen dat hij een beetje gek is omdat hij dat doet.

“De laatste keer dat ik hier was, dachten mensen dat ik een soort maniak was… omdat ik tegen iedereen zei: ‘Het is zonnig vandaag, maar de storm komt eraan. Ik weet niet wat het is… Het zal een storm zijn.’ verrassing”, zei hij. “Maar het is het beste om een ​​paranoïde freak te zijn, want er zal zeker iets ergs gebeuren.”

Pas op dat je het niet overdrijft, zeggen andere experts: te veel nadenken over ‘wat als’ kan slecht zijn voor je geestelijke gezondheid. Herken wanneer u van ‘fixeren’ naar ‘hyperfixeren’ gaat op het onbekende, en stroomlijn in reactie daarop uw denkproces terug naar het concentreren op één enkele uitdaging tegelijk.

“Je zou klein kunnen beginnen door te onderzoeken welke belangrijke taken eerst gedaan moeten worden, en dan de rest uitstellen of delegeren totdat je je minder angstig voelt”, schreef de in New York gevestigde psychotherapeut Jenny Maenpaa vorig jaar voor CNBC Make It. “De sleutel is om een ​​stapje terug te doen en de zaken één voor één aan te pakken.”

MIS NIET: Slimmer en succesvoller omgaan met uw geld, werk en leven? Schrijf je in voor onze nieuwe nieuwsbrief!

Krijgen CNBC’s gratis Warren Buffett Guide to Investingwaarin het beste advies van de miljardair voor reguliere beleggers, de do’s en don’ts, en drie belangrijke beleggingsprincipes worden samengevat in een duidelijke en eenvoudige handleiding.

Hoe ik Canada Goose transformeerde van een klein familiebedrijf tot een luxemerk van $ 1,1 miljard

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert