Strateeg zegt dat de markt een ‘vleesmolen van verloren hoop’ kan worden

By Jernst van Waal

LONDEN – Beleggers die tijdens de aanhoudende neergang op zoek zijn naar waarde op de aandelenmarkt, kunnen “zichzelf voor de gek houden”, aldus Sean Corrigan, directeur van Cantillon Consulting.

De angst dat centrale banken de rente agressief zullen moeten verhogen om de inflatie te beteugelen – met het risico de groei te onderdrukken omdat de wereldeconomie gelijktijdig wordt getroffen door de oorlog in Oekraïne en andere aanbodschokken – heeft de afgelopen maanden geleid tot brede verkoop op de wereldmarkten.

De S&P 500 sloot de sessie van donderdag met 18% lager dan zijn hoogste punt ooit en nadert een bearmarktgebied, terwijl de pan-Europese Stoxx 600 sinds het begin van het jaar bijna 12% is gedaald en de MSCI Asia ex-Japan 18,62% heeft verloren sinds de jaarwisseling.

Technologie- en groeiaandelen, die het meest kwetsbaar zijn voor scherpe stijgingen van de rentetarieven, hebben bijzonder scherpe dalingen ondergaan, waarbij de technologiezware Nasdaq 100 meer dan 29% daalde ten opzichte van zijn recordhoogte vorig jaar.

De negatieve start van het jaar volgde op een rally die wereldwijde aandelen uit de diepten van de eerste coronaviruscrash in maart 2020 naar recordhoogten had gedreven, met groeibedrijven en tech-titanen die de leiding hadden.

Sommige investeerders hebben ervoor gekozen om de recente zwakte te zien als een koopkans, maar Corrigan suggereerde dat het vertrouwen in de bull run misplaatst zou kunnen zijn gezien de macro-economische situatie.

In een nota van vrijdag suggereerde hij dat, aangezien een aanzienlijk deel van de houders van groeiaandelen die tot dit jaar zo goed hadden gepresteerd, geleend kapitaal gebruikten, anderen “weggevaagd zouden kunnen worden wanneer het tij eindelijk begint te ebben”.

“Mensen zeggen altijd dat de markt neerkomt op het nemen van winst – het komt neer op het realiseren van verlies. De man die aan de top verkoopt, verkoopt aan de volgende twee jongens, die beseffen dat het niet zal houden, die verkopen aan de volgende jongens en als die er zijn daarvan zijn hefboomwerking, we zitten in de problemen”, vertelde hij vrijdag aan CNBC’s “Squawk Box Europe”.

“En als ze veel geld verliezen op de ene markt, die misschien wat perifeer is ten opzichte van het echte werk, is er nog een andere oude uitdrukking – de bloemen omhoog trekken om het onkruid water te geven. Je verkoopt het andere om je margestortingen te betalen of om te proberen onze financiën weer op orde te krijgen, zodat het zich kan verspreiden, en we bevinden ons op dit moment duidelijk in die fase.”

Ondanks het risico-off-sentiment dat de laatste tijd de overhand heeft gehad, blijft de S&P 500 meer dan 16% boven zijn pre-Covid-hoogtepunt begin 2020, en Corrigan voerde aan dat de wereld er niet beter voor staat dan in dat stadium.

“Zelfs mensen die zichzelf er wanhopig van proberen te overtuigen dat er hier ergens beneden waarde moet zijn, alleen maar omdat de vraagprijs lager is, houden zichzelf mogelijk voor de gek”, zei hij.

Gezien de tekorten en stijgende kosten voor “nietjes van het leven”, zoals energie en voedsel, die de gezinsinkomens over de hele wereld onder druk zetten, beweerde Corrigan dat de focus van de consument is verschoven van de bedrijven waarvan de aandelen het meest genoten van de post-Covid-rally.

“We hebben problemen met energie, we hebben problemen met eten, we hebben problemen met alle basisbehoeften van het leven. Is dit een tijd dat je je zorgen maakt over het uitgeven van $ 2.000 om een ​​fiets te kopen om in je eigen huis weg te trappen? Nou, duidelijk niet, daarom is het Peloton verpletterd”, zei hij.

“Maar hoeveel andere soorten bedrijven zijn nu enigszins overbodig voor de basisproblemen van het bestaan ​​​​waarmee we voor het eerst mogelijk in twee generaties worden geconfronteerd?”

De Peloton-aandelen zijn sinds het begin van het jaar met bijna 60% gedaald.

Acroniem argumenten verslechteren

Andere speculatieve activa, zoals cryptocurrencies, zijn ook gekrompen omdat de zorgen over de groei de zorgen over de inflatie verdrijven als de grootste angst voor beleggers, terwijl obligaties en de dollar – traditionele veilige havens – zijn gestegen.

In een onderzoeksnota vrijdag zei Barclays Head of European Equity Strategy Emmanuel Cau de typische op acroniemen gebaseerde argumenten die beleggers in aandelen houden – zoals TINA (er is geen alternatief), BTD (buy the dip) en FOMO (fear of missing out) ) — werden uitgedaagd door de verslechterende afweging tussen groeibeleid.

Het beleid en de retoriek van de centrale bank zijn de afgelopen maanden een belangrijke motor geweest voor de dagelijkse marktactie, aangezien beleggers de snelheid en ernst willen beoordelen waarmee beleidsmakers zullen verkrappen om de op hol geslagen inflatie in te dammen.

Na een ongekend ruim monetair beleid te hebben aangenomen om economieën tijdens de pandemie te ondersteunen, staan ​​centrale banken nu voor de zware taak om die stimulans af te bouwen te midden van een nieuw spervuur ​​van bedreigingen voor de groei.

“Zonder een trigger om de recessieangst te verminderen, kan dit doorgaan, maar de paniekknop is nog niet bereikt. En hoewel zeer speculatieve activa zijn ingestort, zien we weinig aanwijzingen dat retail (beleggers) aandelen opgeven”, betoogde Cau.

Federal Reserve-voorzitter Jerome Powell erkende donderdag dat de Amerikaanse centrale bank geen “zachte landing” voor de economie kan garanderen, in termen van het beheersen van de inflatie zonder een recessie te veroorzaken.

Corrigan verwacht echter niet dat dit vertrouwen in de bullmarkt van particuliere beleggers vruchten zal afwerpen.

“Wat betreft het idee dat de inflatie (dwz prijsstijgingen) binnenkort betekenisvol zal afnemen, dat lijkt nog steeds een ver vooruitzicht, hoewel ongetwijfeld elke kleine vermindering zal worden aangegrepen als een ‘kans om te kopen’,” zei hij in de nota van vrijdag.

“De markt zou wel eens een vleesmolen van verloren hoop kunnen worden.”