Stoxx 600 bereikt recordhoogte, analisten verwachten meer stijgingen

By Jernst van Waal

Het verkeer passeert op vrijdag 19 maart 2021 de Champs Elysee-laan nabij de Arc de Triomph in Parijs, Frankrijk. De Franse president Emmanuel Macron sluit verschillende regio’s af, waaronder de regio van Parijs, waardoor het economische herstel van het land wordt vertraagd terwijl het worstelt om te beheersen een derde golf van de coronavirus-epidemie. Fotograaf: Cyril Marcilhacy / Bloomberg via Getty Images

Bloomberg | Bloomberg | Getty-afbeeldingen

LONDEN – Europese aandelen bereikten donderdag een nieuwe recordhoogte en analisten zijn ervan overtuigd dat er nog meer opwaarts potentieel is, aangezien de prijzen laag blijven in vergelijking met de VS.

De pan-Europese Stoxx 600 bereikte donderdag een hoogtepunt van 438,29 en overtrof de niveaus van eind februari 2020, net voordat de aandelen van de regio uitverkocht waren toen de coronavirus-pandemie zijn landen hard trof. De zet van donderdag markeert een sprong van meer dan 55% ten opzichte van een pandemie dieptepunt op 18 maart 2020.

“De komende twee jaar zouden goed moeten zijn voor aandelen in het eurogebied”, aldus analisten van BCA Research in een notitie op maandag. Ze zeiden dat dit deels te wijten was aan de verwachting dat de financieringskosten wereldwijd zullen stijgen, waardoor bepaalde aandelen, zoals financiële aandelen en neergeslagen sectoren, aantrekkelijker worden dan obligaties.

“Bovendien zijn Europese aandelen uitzonderlijk goedkoop, wat hun aantrekkingskracht als rendementsspel accentueert”, aldus BCA-analisten.

Maar de uitrol van vaccinaties in Europa komt niet op gang en de economie van de eurozone zal binnenkort ook opleven, waarschijnlijk in mei. Europese markten hebben dus wel een inhaalpotentieel.

Holger Schmieding

chief European economist bij Berenberg

Analisten van JP Morgan zeiden maandag ook dat ze dit jaar een stijging van 3% zien op de Europese Stoxx 600. Eind maart gingen analisten bij Bank of America nog verder en schatten ze tegen het einde van de zomer een sprong van 7% voor de grootste Europese index.

“ Europese aandelen zullen de komende maanden profiteren van een sterke versnelling van de bbp-groei (bruto binnenlands product) van het eurogebied in de komende maanden, maar dat is te danken aan de impuls van de heropening en de steun van een krachtig herstel in de VS. versnippering van NGEU-fondsen, ‘zeiden twee analisten van Bank of America destijds in een notitie.

De EU kwam vorig jaar overeen om 750 miljard euro ($ 897 miljard) op te halen van openbare markten in zogenaamde Next Generation EU-fondsen. Het is echter onwaarschijnlijk dat het geld vóór de zomermaanden wordt uitbetaald.

Roger Jones, hoofd aandelen bij London and Capital, was echter niet zo optimistisch.

“Hoewel we een prijsherstel in de index hebben gezien, is er nog een weg te gaan om een ​​winstherstel te krijgen”, zei hij donderdagochtend tegen CNBC. “Dit zal naar verwachting volgend jaar werkelijkheid worden als de marktwinstramingen naar verwachting boven het niveau van 2019 uitkomen”, zei hij, maar waarschuwde: “Als dit niet gebeurt, denk ik dat het herstel van het indexprijsniveau onder druk kan komen te staan.”

Europa versus de VS.

De verwachting is dat Europese bedrijven het de komende maanden beter zullen doen, waarbij analisten van Goldman Sachs dit jaar een groei van de winst per aandeel van 40% in Europa voorspellen.

Bedrijven profiteren nu van het herstel van de economie, de invoering van het langverwachte fiscale plan van de regio en de intensivering van de vaccinatiecampagne. Vorige maand,

In een notitie op maandag zeiden analisten van Goldman dat de eurozone naar verwachting “scherp” zou herstellen in de zomer. “Europa heeft nog steeds een scherpe korting op de Amerikaanse markt”, aldus de analisten, onder leiding van Sharon Bell.

Amerikaanse aandelen overtroffen in november hun niveau van februari 2020 – vijf maanden eerder dan Europa – en zijn sindsdien steeds hoger blijven stijgen.

Deze brede stijging in de Verenigde Staten kwam nadat Joe Biden de presidentsverkiezingen had gewonnen en het positieve sentiment werd verder versterkt door zijn fiscale stimuleringsplan van $ 1,9 biljoen, dat al in het hele land wordt toegepast. Als gevolg hiervan handelt de S&P 500 momenteel meer dan 20% hoger dan de niveaus van november.

Het herstel in Europa werd vertraagd door een vaccinatie-uitrol die in andere delen van de wereld achterbleef en een derde golf van infecties die heeft geleid tot hernieuwde lockdowns in een aantal landen.

“De VS krijgen een boost van een fiscale stimulans die wellicht buitensporig is, terwijl continentaal Europa wordt tegengehouden door de trage voortgang van de vaccinatie”, zei Holger Schmieding, Europese hoofdeconoom bij Berenberg, over de verschillende marktbewegingen.

“Maar de uitrol van vaccinaties in Europa versnelt niet en de economie van de eurozone zal binnenkort ook opleven, waarschijnlijk in mei. De Europese markten hebben dus wel een inhaalpotentieel.”

De uitrol van vaccins is cruciaal

Het Internationaal Monetair Fonds zei woensdag dat de Europese economieën in 2022 waarschijnlijk zullen terugkeren naar het niveau van voor de crisis. Het Fonds verwacht dat het continent volgend jaar met 3,9% zal groeien, maar deze vooruitzichten zijn afhankelijk van een succesvolle uitrol van vaccins.

“Er is een onbekende over hoe snel de derde golf kan worden verslagen, dat hebben we niet in de prognose en dat is zeker een neerwaarts risico”, zei Alfred Kammer, directeur van de Europese afdeling van het IMF, tegen Joumanna Bercetche van CNBC.

“Een neerwaarts risico is ook als de vaccinatie langzamer zou zijn dan we momenteel allemaal verwachten”, zei hij, eraan toevoegend: “We moeten erop voorbereid zijn dat het virus ons weer zal verrassen.”

De Europese Commissie is van plan om tegen de zomer 70% van de volwassen bevolking in EU-landen te laten vaccineren, maar deze prognose zal ook afhangen van de vraag of de fabrikanten van de schoten voldoen aan de leveringsverwachtingen.

AstraZeneca heeft veel minder doses toegediend dan de EU-landen hadden gehoopt en eerder deze week zei Johnson & Johnson dat de uitrol van zijn Covid-19-vaccin in Europa zou worden uitgesteld nadat medische autoriteiten in de VS hun bezorgdheid hadden geuit over mogelijke bijwerkingen. Het J & J-schot was bijzonder gewild bij veel regeringen in Europa, aangezien het slechts één inenting vereist.