Stephen Roach zet vraagtekens bij het besluit van Biden om het Chinese beleid van Trump te behouden

De vooraanstaande econoom Stephen Roach zei dat hij het “heel merkwaardig” vond dat de Amerikaanse president Joe Biden veel van het Chinese beleid van zijn voorganger heeft laten gelden.

Roach, een senior fellow aan de Yale University, zei dat Biden de “ernstig gebrekkige” handelsovereenkomst tussen de VS en China en de tarieven voor China handhaafde, maar dat hij veel andere beleidsmaatregelen van de voormalige president Donald Trump terugdraaide.

“Waarom heeft hij het China-Trump-beleid uitgekozen als een beleid dat de moeite waard is om vol te houden, terwijl hij letterlijk heeft geprobeerd de lei schoon te vegen van elk ander potentieel Trump-beleid dat hij heeft geërfd? Dat is een belangrijke vraag die moet worden beantwoord,” Roach vertelde CNBC’s “Squawk Box Asia” op donderdag.

Tijdens de ambtstermijn van Trump waren de VS en China verwikkeld in een handelsoorlog die de wereldeconomie dreigde te laten ontsporen nadat beide partijen vergeldingsheffingen op elkaars producten hadden opgelegd. De handelsovereenkomst van fase één maakte een pauze in de handelsstrijd, maar draaide die verhoogde tarieven niet terug.

Oplopende spanningen tussen de VS en China

De betrekkingen tussen de VS en China kenden een moeilijke start onder de regering van Biden.

Vorige maand begon de eerste bijeenkomst op hoog niveau van de twee landen met een uitwisseling van beledigingen, en de VS legden – samen met enkele van hun westerse bondgenoten – sancties op aan Chinese functionarissen en entiteiten voor mensenrechtenschendingen in de Xinjiang-regio.

Peking nam wraak op de VS en zijn bondgenoten met zijn eigen sancties.

Roach, voormalig voorzitter van Morgan Stanley Asia, zei dat hij “erg bezorgd” is over de escalerende retoriek tussen de VS en China.

“De situatie gaat van kwaad tot erger en dat hoeft niet te gebeuren”, zei hij. “We hebben, denk ik, een meer nuchtere aanpak nodig van zowel de Amerikaanse als de Chinese kant om terug te gaan naar de gebieden die we gemeen hebben.”

Plaats een reactie