FINANCIEEL.com

Stakingen in Hollywood kunnen leiden tot ‘een absolute ineenstorting’: IAC’s Diller

Stakingen in Hollywood kunnen leiden tot ‘een absolute ineenstorting’: IAC’s Diller

Barry Diller, voorzitter en chief executive officer van IAC/InterActiveCorp.

Scott Eells | Bloomberg |

Het niet oplossen van de dubbele stakingen van de schrijvers- en filmacteursgilden in Hollywood zal leiden tot “verwoestende gevolgen als het niet snel wordt opgelost”. IAC En Expedia.nl Dat zei voorzitter Barry Diller zondag in een interview op CBS’ “Face the Nation”.

Diller, een voormalig Paramount Pictures CEO, voorspelde een domino-effect als de dubbele stakingen niet snel zouden verdwijnen.

“Deze omstandigheden zullen mogelijk leiden tot een absolute ineenstorting van een hele industrie”, zei hij.

Als de studiobestuurders en gilden nog enkele maanden geen overeenstemming kunnen bereiken, voorspelde Diller, zullen er minder programma’s voor consumenten zijn om naar te kijken, wat zal leiden tot opgezegde streaming-abonnementen en lagere inkomsten voor de entertainmentindustrie. Dat betekent dat tegen de tijd dat de stakingen zijn afgehandeld, er niet genoeg geld zal zijn om de programma’s weer op te starten.

Een spoedige schikking lijkt echter onwaarschijnlijk, zei Diller, aangezien “er geen vertrouwen is tussen de partijen”.

Hij wees op “existentiële kwesties”, waaronder de opkomst van kunstmatige intelligentie, waarover de gilden hebben gezegd dat ze input willen over hoe het zal worden gebruikt, evenals loonverschillen tussen de hoogste en laagste verdieners in de branche.

Diller zei om die ongelijkheid te verminderen, topstudio-executives en bestbetaalde acteurs zouden een loonsverlaging van 25% kunnen beschouwen als een “maatregel te goeder trouw” om te proberen “het verschil te verkleinen tussen degenen die goed worden betaald en degenen die dat niet doen. “

Hij suggereerde ook dat er een “schikkingsdeadline” op 1 september zou moeten zijn.

Diller sprak specifiek over AI in het interview, dat hij “overhyped to death” noemde in termen van de impact die het zal hebben op de banen van schrijvers en filmacteurs.

“Schrijvers zullen worden bijgestaan, niet vervangen,” zei Diller. “De meeste van deze daadwerkelijke uitvoerende ambachten, ik denk niet dat ze het gevaar lopen van kunstmatige intelligentie.”

Diller maakt zich meer zorgen over de impact van AI op de uitgeverijsector, een voorafschaduwing van een mogelijke rechtszaak met een groep “toonaangevende uitgevers”, hoewel hij weigerde in te gaan op details, inclusief wanneer een klacht zou kunnen worden ingediend.

Diller zei toonaangevende AI-bedrijven Google En Microsoft “wil een oplossing vinden voor uitgevers.”

Maar, voegde hij eraan toe, “Het probleem is dat ze ook zeggen dat de fair use-doctrine van de copyrightwet hen in staat stelt om al deze dingen op te zuigen. Wij aan de kant van de uitgeverij zijn het daar niet mee eens.”

Microsoft weigerde commentaar te geven en Google reageerde niet onmiddellijk op een verzoek om commentaar.

AI-bedrijven moeten een eerlijk bedrijfsmodel bedenken voordat ze het auteursrechtelijk beschermde werk van uitgevers opnemen, zei Diller. Hij zei dat de situatie vergelijkbaar is met het besluit van uitgevers om tijdens de begindagen gratis toegang te bieden tot materiaal op internet, terwijl ze afhankelijk waren van advertentie-inkomsten.

“Het duurde 15 jaar om weer op de betaalmuur te komen die uitgevers beschermde”, zei Diller.

“Ik denk dat rechtszaken hier hopelijk tot verstandige wetgeving zullen leiden”, zei hij. “Tenzij je het auteursrecht beschermt, is alles verloren.”

Abonneer je op CNBC op YouTube.

BEKIJK: Sommige leidinggevenden in Hollywood zeggen naar verluidt dat ze stakende schrijvers ‘bankroet’ zullen laten gaan

Sommige leidinggevenden in Hollywood zeggen naar verluidt dat ze stakende schrijvers 'bankroet' zullen laten gaan

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert