Staatssecretaris Blinken waarschuwt voor ernstige reactie als een enkele Russische troepenmacht op agressieve wijze Oekraïne binnenkomt

By Jernst van Waal

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken staat samen met de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergei Lavrov voor hun ontmoeting in Genève, Zwitserland, 21 januari 2022.

Alex Brandon | Reuters

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken herhaalde zondag zijn waarschuwing tegen een Russische invasie van Oekraïne, waarbij hij zei dat elke agressieve Russische inmenging met een “ernstige” reactie zou worden beantwoord.

“Als een enkele extra Russische troepenmacht op een agressieve manier Oekraïne binnendringt, zoals ik al zei, zou dat een snelle, ernstige en eensgezinde reactie van ons en van Europa veroorzaken”, zei Blinken in een verklaring. een interview op CNN’s “State of the Union.”

President Joe Biden bevestigde diezelfde boodschap later op de middag opnieuw, volgens een functionaris van het Witte Huis. De president had een ontmoeting met zijn nationale veiligheidsteam om de aanhoudende agressie te bespreken.

Rusland heeft troepen verzameld in de buurt van de grens met Oekraïne, wat de westerse bezorgdheid wekt dat het Kremlin een inval in de Oost-Europese natie zal lanceren. Volgens de Amerikaanse inlichtingendienst zou er binnen een maand een invasie kunnen plaatsvinden. Moskou heeft ondertussen gezegd dat het geen plannen heeft om binnen te vallen.

In een poging om het Kremlin af te schrikken, heeft de regering Biden, samen met haar westerse bondgenoten, gewaarschuwd voor strenge sancties. Vice-staatssecretaris Wendy Sherman zei eerder dat de sancties gericht zijn tegen belangrijke Russische financiële instellingen en exportcontroles op cruciale industrieën.

De VS hebben benadrukt dat ze zullen wachten met het opleggen van sancties, in een poging de positie van de bondgenoten te versterken.

“Als het om sancties gaat, is het doel van die sancties om Russische agressie af te schrikken. Als ze nu worden geactiveerd, verliest u het afschrikkende effect”, zei hij.

Er hebben al meerdere high-stakes besprekingen plaatsgevonden tussen Amerikaanse en Europese functionarissen en hun Russische tegenhangers. De volgende stappen zijn aan de Russische president Vladimir Poetin, zei Blinken.

“We hebben Rusland twee wegen gegeven. Er is een pad van diplomatie en dialoog… Maar er is ook een pad van hernieuwde agressie en enorme gevolgen”, zei Blinken. Hoewel een productieve dialoog de voorkeur heeft, blijven de VS hun verdediging opbouwen, zei Blinken.

Later vertelde hij NBC’s “Meet the Press” dat het “zeker mogelijk” is dat het Kremlin gewoon “door de bewegingen gaat” van de dialoog “en het zal geen invloed hebben op hun uiteindelijke beslissing om binnen te vallen of op een andere manier in te grijpen in Oekraïne. .”

— Amanda Macias van CNBC heeft bijgedragen aan dit rapport.