Spotify is van plan om in meer dan 80 landen te lanceren

De Spotify-app op een iPhone.

Fabian Sommer | foto alliantie | Getty-afbeeldingen

Audiostreamingdienst Spotify is van plan zijn geografische voetafdruk bijna te verdubbelen en in 85 andere landen te lanceren, waarbij 36 talen aan zijn platform worden toegevoegd.

Het Zweedse bedrijf kondigde dinsdag de internationale uitbreiding aan tijdens een livestreaming-evenement met Justin Bieber, Prins Harry en Meghan Markle.

Spotify zei dat de uitbreiding, naar wat grotendeels wordt gezien als ontwikkelingslanden in Azië, Afrika, de Stille Oceaan en het Caribisch gebied, een miljard extra mensen in staat zal stellen om zijn platform te gebruiken.

In de komende dagen wordt Spotify gelanceerd in landen als Nigeria, Tanzania, Ghana, Bangladesh, Pakistan, Sri Lanka, Bhutan, Samoa, Jamaica, Bahama’s en Belize.

“Deze bewegingen vertegenwoordigen de grootste marktuitbreiding van Spotify tot nu toe”, aldus Spotify. Na de uitbreiding zal Spotify beschikbaar zijn in meer dan 170 landen.

Spotify werd gelanceerd in 2008, slechts een jaar nadat de eerste iPhone werd uitgebracht, en heeft maandelijks 345 miljoen actieve gebruikers verzameld in 95 landen. Daarvan zijn 155 miljoen premiebetalende abonnees.

Hoewel Spotify begon als een platform voor het streamen van muziek, kunnen mensen nu naar podcasts, audioboeken en meditaties luisteren.

Het in Stockholm gevestigde bedrijf heeft honderden miljoenen dollars uitgegeven om exclusieve podcastseries te bemachtigen, waaronder een nieuwe show van Barack en Michelle Obama met Bruce Springsteen.

Concurrentie met technische reuzen

Spotify heeft te maken met stevige concurrentie van Apple, Amazon en Google, die de afgelopen jaren hun eigen muziekstreamingdiensten hebben gelanceerd.

De grootste concurrent van het bedrijf is misschien wel Apple Music, en Spotify is verwikkeld in een bitter antitrustgeschil met Apple. Spotify vindt het niet eerlijk dat het Apple een commissie moet betalen, of wat het ziet als een “belasting”, wanneer gebruikers zich abonneren en betalen voor zijn service via de App Store van Apple. Het heeft in maart 2019 een klacht ingediend bij de Europese Commissie en er loopt een onderzoek.

De aandelenkoers van Spotify daalde maandag met 4% tot $ 350 en daalde nog eens 0,5% tot $ 348 tijdens de handel buiten kantooruren.

Plaats een reactie