FINANCIEEL.com

Speelgoedverzamelaars maken van hun hobby een investeringsmogelijkheid

Speelgoedverzamelaars maken van hun hobby een investeringsmogelijkheid

Lau Tech Kheng van Past Time Collectable

CNBC

SINGAPORE — Voor de in Singapore gevestigde Lau Tech Kheng is zijn liefde voor speelgoed nu uitgegroeid tot een bloeiend bedrijf.

Lau begon in 2005 met zijn vrienden op zondag vintage beeldjes te verkopen terwijl hij een fulltime baan als technicus had.

“Voor velen van ons, geboren in de jaren zeventig, zijn we niet zo rijk dat we veel speelgoed kunnen kopen, maar nu we rond de veertig zijn, hebben we wat geld en dus proberen we de herinneringen terug te kopen”, zegt hij. vertelde CNBC.

“Toen de verkoop bij klanten terrein begon te winnen, besloot ik waarom niet. Ik ga dit fulltime proberen te doen.”

Sinds hij vijftien jaar geleden zijn fysieke winkel in het centrum van Singapore opende, groeide de omzet langzaam maar gestaag.

Zijn winkel, Past Time Collectable, verkoopt verzamelobjecten van populaire franchises zoals Ultraman, Macross, Robotech, MASK en Power Rangers en de prijzen variëren van slechts $ 4 tot maar liefst $ 3.800.

Hoewel traditionele beleggingen zoals aandelen en onroerend goed vaker voorkomen, beschouwen sommige mensen vintage speelgoed als een unieke, leuke en potentieel winstgevende beleggingscategorie.

De regels van de handel

Investeren in speelgoed is voor velen vaak in de eerste plaats een hobby en een passie.

Beeldjesverzamelaar Dennis Pek heeft de afgelopen twintig jaar ruim 2.000 speelgoedstukken verzameld.

Hij heeft vlooienmarkten, onlinewebsites, veilingen en winkels over de hele wereld afgezocht op zoek naar geliefde verzamelobjecten van zijn favoriete shows.

Beeldjesverzamelaar Dennis Pek

CNBC

Hij vertelde CNBC dat hij alleen doorverkoopt om zijn collectie te reorganiseren en bij te werken.

“Ik heb waarschijnlijk ongeveer $80.000 in mijn collectie geïnvesteerd, maar ik doe het vooral omdat ik er dol op ben”, vertelde hij aan CNBC.

“Maar ik denk dat de waarde van deze items samen veel waard is en dat ze een soort aanwinst zijn voor de toekomst.”

Hij gelooft dat de waarde van tweedehands speelgoed voortkomt uit hoe goed de beeldjes bewaard zijn gebleven en hoe uniek de stukken zijn – vooral sets die oorspronkelijk in zeer kleine hoeveelheden werden geproduceerd.

Verzamelaars zoeken vaak naar items die nog in de originele verpakking zitten, en sommigen vinden het leuk om alleen de doos te bezitten.

“Sommige mensen kopen het speelgoed en maken het niet eens open”, legt Lau uit. “Ze zeggen dat ze gewoon blij zijn als ze de doos zien en de spullen erin hebben.”

Trends

Oprichter en CEO van MINT Museum of Toys, Chang Yang Fa, bezit privé meer dan 50.000 verzamelobjecten, waarvan ongeveer 10% te zien is in zijn museum in het centrum van Singapore.

Chang vertelde CNBC over de generatieverschuivingen in het verzamelen van voorkeuren die hij heeft waargenomen. “In verschillende periodes worden verschillende dingen verzameld, maar over het algemeen is het meeste populaire speelgoed karakterspeelgoed”, zei hij.

Hij voegde eraan toe dat het verzamelen van vintage speelgoed voor het eerst een vlucht nam in het begin van de 20e eeuw en dat loyale fans speelgoed blijven zoeken van grote franchises zoals Marvel of Naruto, maar ook naar meer “niche” films en shows.

Chang Yang Fa van MINT Speelgoedmuseum

CNBC

“Net als Star Wars of Barbie willen mensen herinneringen terugkopen en dat creëert vraag op de resellermarkt”, aldus Chang.

“Ook de [Covid-19] pandemie, waarbij meer mensen vanuit huis werkten. Ik geloof dat velen hun werkruimtes wat gezelliger wilden maken en dus dingen als beeldjes enzovoort gingen versieren en kopen, waardoor er een trend ontstond waarbij kinderen meer speelgoed voor zichzelf kochten.”

Volwassenen, of ‘kidults’, zijn een drijvende kracht achter de verkoopgroei van nieuw speelgoed.

Uit gegevens van adviesbureau Circana, voorheen NPD, bleek dat mensen van 18 jaar en ouder verantwoordelijk waren voor 14% van de Amerikaanse speelgoedverkoop in de twaalf maanden tot september 2022 – een stijging van 19% ten opzichte van 2021.

“Er is een synergie tussen vintage speelgoed en moderne herlanceringen zoals GI Joe, Masters of the Universe, Strawberry Shortcake enzovoort”, zegt James Zahn, hoofdredacteur van “The Toy Book” en hoofdredacteur van ” De speelgoedinsider.”

Zahn zei dat Mattel’s Masters of the Universe Eternia Playset, die in de jaren tachtig nieuw voor ongeveer $ 100 werd verkocht, nu gemiddeld $ 5.000 kost in de originele doos. Het product is zo gewild dat Mattel vorig jaar een crowdfundingcampagne heeft opgezet om een ​​nieuwe versie ervan te produceren die in 2024 zal worden verzonden.

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert