SpaceX van Elon Musk begint met het testen van Starlink-breedband in het VK

Elon Musk, CEO van Space Exploration Technologies Corp.

Patrick T. Fallon | Bloomberg | Getty-afbeeldingen

LONDEN – SpaceX’s satellietbreedbandservice Starlink wordt nu getest in het VK nadat het een licentie heeft gekregen van de Britse telecomregulator Ofcom.

Starlink kreeg in november een “netwerkvergunning voor grondstations”, vertelde een woordvoerder van Ofcom dinsdag aan CNBC. SpaceX reageerde niet onmiddellijk op het verzoek van CNBC om commentaar.

Met de licentie van £ 200 ($ 272) per jaar mag Starlink satellietschotels en andere communicatieapparatuur verkopen in het VK, zodat mensen signalen kunnen opvangen die worden uitgezonden door het netwerk van satellieten van Starlink.

SpaceX, opgericht in 2002 door Elon Musk, is een luchtvaartfabrikant en ruimtevaartbedrijf. Het kondigde aan dat het in 2015 de Starlink-onderverdeling aan het maken was.

Musk, die nu ‘s werelds rijkste persoon is, heeft gezegd dat hij de internettoegang wil verbeteren in delen van de wereld die momenteel niet worden bediend door breedbandproviders. Hij is van plan dit te doen door duizenden kleine telecom-satellieten in een lage baan om de aarde te brengen, die internet met hoge snelheid en lage latentie naar de grond kunnen stralen.

In een interview afgelopen maart zei Musk dat SpaceX tot $ 30 miljard per jaar zou kunnen verdienen door breedband aan te bieden. Hij zei dat Starlink “nuttig zal zijn voor telecombedrijven omdat Starlink de moeilijkste klanten van dienst zal zijn” en voegde eraan toe dat 5G niet geweldig is voor het platteland omdat “je bereik nodig hebt”.

Starlink, dat zal concurreren met het Britse OneWeb, streeft ernaar tegen eind 2021 1.440 van zijn 260 kg (570 lb) satellieten in een baan om de aarde te hebben.

Het bedrijf, dat zich voornamelijk richt op het verbinden van landelijke gebieden waar internet onbetrouwbaar of niet beschikbaar is, nodigt sinds oktober mensen in de VS en Canada uit om zijn service uit te proberen.

Volgens rapporten en gebruikers van sociale media nodigt het nu mensen in het VK uit via e-mail. Starlink rekent Britse klanten £ 439 aan voor de satellietschotel en andere communicatieapparatuur, evenals £ 89 aan maandelijkse kosten en £ 54 aan verzendkosten.

Degenen die de service testen, kunnen volgens rapporten datasnelheden verwachten tussen 50 megabits per seconde (Mbps) en 150 Mbps. De gemiddelde breedbandsnelheid in het VK is 64 Mbps, maar mensen op het platteland hebben vaak moeite om daar in de buurt te komen. Het is onduidelijk hoeveel huizen en kantoren momenteel de service van Starlink gebruiken.

SpaceX heeft afgelopen augustus een Britse entiteit opgericht in Londen genaamd Starlink Internet Services, volgens een document dat is ingediend bij het Companies House in het Britse bedrijvenregister.

Een foto van wat een van de eerste Starlink-leveringen in het VK lijkt te zijn, werd op Reddit gedeeld door Philip Hall, die op het platteland van Devon, in het zuidwesten van Engeland, woont.

“Als liefhebber zonder vooruitzicht op glasvezel (breedband) op korte termijn, schreef ik me vrij vroeg in voor de bèta”, vertelde Hall donderdag via Reddit aan CNBC.

Hall, die ooit luchtverdedigingsnetwerken heeft ingezet voor het Britse leger, zei: “De technische mogelijkheden hierin, op consumentenniveau, zijn verbluffend.”

In termen van prestaties zei Hall dat hij thuis consequent 80 Mbps downloadsnelheden kan halen.

Hij vermoedt dat hij een Starlink-gerecht heeft, omdat het bedrijf gegevens wil voor een commerciële uitrol en hij zich op de juiste breedtegraad bevindt.

Hall beschreef de opstelling en zei dat het net als veel andere apparaten is. Hij installeerde een app op zijn Android-telefoon, controleerde of de schotel een duidelijk zicht op de lucht had (iets dat gemakkelijk was op het platteland van Devon) en stopte hem in. “De app vraagt ​​je om een ​​naam en wachtwoord te registreren en je bent koken, ‘zei hij.

Griekenland, Duitsland en Australië hebben naar verluidt ook het aanbod van Starlink goedgekeurd.

Plaats een reactie