FINANCIEEL.com

SpaceX Starship-raket gaat voor tweede lanceringspoging

SpaceX Starship-raket gaat voor tweede lanceringspoging

SpaceX’s Starship-ruimtevaartuig van de volgende generatie bovenop zijn krachtige Super Heavy-raket is voorbereid voor lancering vanaf het Boca Chica-lanceerplatform van het bedrijf op een onbemande testvlucht, nabij Brownsville, Texas, VS op 15 november 2023.

Joe Schipper | Reuters

SpaceX zal zaterdag een tweede poging ondernemen om zijn Starship-raket de ruimte in te lanceren, waarbij het bedrijf de ontwikkeling van het gigantische voertuig tot nieuwe mijlpalen wil brengen.

Het bedrijf heeft een tijdsbestek van 20 minuten, van 08.00 uur tot 08.20 uur ET, om Starship te lanceren vanuit zijn Starbase-faciliteit nabij Boca Chica, Texas. Als SpaceX om weers- of technische redenen niet binnen dat venster kan lanceren, zal het bedrijf de poging uitstellen tot een latere datum.

SpaceX lanceerde in april voor het eerst een volledig Starship-raketsysteem. Hoewel die vlucht de ruimte niet bereikte, behaalde deze met succes meerdere historische primeurs voor een experimentele raket van ongekende omvang. De vernietiging van de raket in de lucht, evenals een onderzoek naar schade die op de grond werd aangericht, leidden tot een herziening van de regelgeving die bijna zeven maanden duurde.

De Federal Aviation Administration heeft SpaceX eerder deze week toestemming gegeven voor een tweede lanceringspoging.

Ervan uitgaande dat de lancering volgens plan verloopt, zou Starship de ruimte bereiken en vervolgens het grootste deel van de aarde rondreizen voordat het weer in de atmosfeer terechtkomt en voor de kust van Kauai neerstort.

De lanceringspoging volgt op hernieuwde reacties op SpaceX-CEO Elon Musk vanwege online gemaakte opmerkingen. Het Witte Huis veroordeelde vrijdag wat het ‘weerzinwekkende promotie van antisemitische en racistische haat’ door Musk op zijn sociale mediaplatform X noemde.

Meld u hier aan om wekelijkse edities van CNBC’s Investing in Space-nieuwsbrief te ontvangen.

Sterrenschip systeem

Starship is zowel de hoogste als de krachtigste raket ooit gelanceerd. Volledig gestapeld op de Super Heavy-booster is Starship 120 meter hoog en heeft een diameter van ongeveer 9 meter.

De Super Heavy-booster, die 70 meter hoog is, is het begin van de reis van de raket naar de ruimte. Aan de basis bevinden zich 33 Raptor-motoren, die samen 16,7 miljoen pond stuwkracht produceren – ongeveer het dubbele van de 8,8 miljoen pond stuwkracht van NASA’s Space Launch System (SLS)-raket, die eind vorig jaar voor het eerst werd gelanceerd.

Het ruimteschip zelf, dat 50 meter hoog is, heeft zes Raptor-motoren: drie voor gebruik in de atmosfeer van de aarde en drie voor gebruik in het vacuüm van de ruimte.

Waarom Starship onmisbaar is voor de toekomst van SpaceX

De raket wordt aangedreven door vloeibare zuurstof en vloeibaar methaan. Het volledige systeem vereist meer dan 10 miljoen pond drijfgas voor de lancering.

Het Starship-systeem is ontworpen om volledig herbruikbaar te zijn en heeft tot doel een nieuwe methode te worden om vracht en mensen buiten de aarde te vliegen. De raket is ook van cruciaal belang voor het plan van NASA om astronauten terug te brengen naar de maan. SpaceX heeft een miljardencontract van het bureau binnengehaald om Starship te gebruiken als een bemande maanlander als onderdeel van NASA’s Artemis-maanprogramma.

Musk zei eerder dat hij verwacht dat het bedrijf dit jaar ongeveer $2 miljard aan de ontwikkeling van Starships zal besteden.

Doelpunten voor de tweede vlucht

Er zullen geen mensen aan boord zijn bij deze poging om de ruimte te bereiken met Starship. De leiding van het bedrijf heeft eerder benadrukt dat SpaceX verwacht honderden Starship-missies te zullen uitvoeren voordat de raket met enige bemanning wordt gelanceerd.

SpaceX zal proberen de bijna vier minuten durende vlucht van de eerste lancering te overtreffen, de ruimte te bereiken met de poging van zaterdag en aan te tonen dat verbeteringen aan de grondinfrastructuur de schade veroorzaakt door de debuutpoging kunnen verzachten.

Tijdens de lancering in april stak SpaceX slechts 30 van de 33 Raptor-motoren aan de basis van de Super Heavy-booster aan. Andere motoren gingen halverwege de vlucht verloren. Bovendien leidde een communicatieprobleem tot een onverwachte vertraging bij het activeren van het Autonomous Flight Termination System van de raket, dat het voertuig vernietigt als het uit koers vliegt.

SpaceX introduceerde upgrades voor de infrastructuur van het lanceerplatform en het ontwerp van de raket zelf voor de tweede poging.

De Starlink-activiteiten van Elon Musk zijn snel gegroeid en dat geldt ook voor hun invloed

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert