SpaceX Starship-raket doorstaat mijlpaaltest richting eerste vlucht

By admin

Een screenshot van SpaceX die een prototype van zijn Starship-raket test met cryogene temperatuurbrandstoffen.

SpaceX

SpaceX heeft zondag met succes een kritische test van zijn Starship-prototype uitgevoerd, in een mijlpaal die eerdere iteraties van de raket in de afgelopen maanden verijdelde.

Het ruimtevaartbedrijf van Elon Musk voerde een onder druk gezette, cryogene test uit van zijn vierde Starship-prototype. De test omvatte het vullen van de tank van de raket met extreem gekoelde brandstof onder druk, een proces dat de raket betrouwbaar moet uitvoeren om te lanceren.

De tank van de raket barstte of stortte in de laatste drie keer dat het bedrijf deze test sinds november probeerde.

“SN4 is cryo-proof geslaagd”, zei Musk in een tweet.

Starship is een enorme raket die SpaceX ontwikkelt, met als doel vracht en mensen naar de maan en Mars te lanceren. De raket is ontworpen om herbruikbaar te zijn, zodat SpaceX hem meerdere keren kan lanceren en landen, zoals een commercieel vliegtuig. Het glanzende uiterlijk van Starship is te danken aan het type roestvrij staal dat SpaceX gebruikt om de raket te bouwen.

Een animatie van SpaceX’s raket Starship die door de atmosfeer van de aarde wordt gelanceerd.

SpaceX

Musk zei dat het bedrijf van plan is later deze week een Raptor-raketmotor te installeren voor een “statische brandtest”. Als dat lukt, gaat SpaceX verder met een korte vlucht naar ongeveer 500 voet hoogte. Die vliegtest zou vergelijkbaar zijn met die van SpaceX die in oktober werd uitgevoerd met een eerder prototype, bijgenaamd “Starhopper”.

Het bedrijf zou dan drie Raptor-motoren installeren op de volgende Starship-iteratie, zei Musk, voor nog hogere vliegtests.

SpaceX heeft Starship agressief ontwikkeld, met het leiderschap van het bedrijf als doel om later dit jaar de ruimte te bereiken – en de maan tegen 2022.

Een SpaceX prototype Starship-raket op de teststand van het bedrijf in Boca Chica, Texas.

SpaceX

Abonneer u op CNBC PRO voor exclusieve inzichten en analyses, en live werkdagprogrammering van over de hele wereld.