Sommige staten verbieden abortus nadat het Hooggerechtshof Roe v. Wade . nietig heeft verklaard

By Jernst van Waal

Pro-life demonstranten houden borden voor het Amerikaanse Hooggerechtshof in afwachting van de beslissing over de wettigheid van een door de Republikeinen gesteunde wet van Louisiana die beperkingen oplegt aan abortusartsen in Washington, VS, 22 juni 2020.

Kevin Lemarque | Reuters

Verschillende Amerikaanse staten hebben vrijdag onmiddellijk abortus verboden in de nasleep van de uitspraak van het Hooggerechtshof die Roe v. Wade vernietigde, waardoor het land werd verdeeld tussen rechtsgebieden waar de procedure legaal is en waar het verboden is.

De beslissing van het hooggerechtshof maakte een einde aan een halve eeuw grondwettelijk beschermde abortusrechten, wat betekent dat staten nu de procedure mogen reguleren.

Ten minste 13 staten hebben wetten in de boeken die abortus onmiddellijk verbieden of binnenkort zullen doen.

Abortusverboden in Arkansas, Kentucky, Louisiana, Missouri, Oklahoma, South Dakota, Utah en Alabama gingen onmiddellijk in. De wetten maken het uitvoeren van een abortus een misdrijf waarop jarenlange gevangenisstraffen staan. Ze maken geen uitzonderingen voor verkrachting of incest. Vrouwen kunnen echter volgens de wet niet worden vervolgd voor het ondergaan van een abortus.

Wisconsin heeft een 19e-eeuwse wet op de boeken die bijna alle abortussen verbiedt, maar de democratische gouverneur en procureur-generaal van de staat zeiden dat ze deze niet zullen handhaven. Doktoren in Wisconsin zijn echter naar verluidt gestopt met het geven van abortussen na de beslissing van het Hooggerechtshof.

Aan de westkust, de gouverneurs van Californië, Oregon en Washington beloofde toegang uit te breiden om abortus te plegen en vrouwen te beschermen die naar hun land komen en de procedure nodig hebben.

Lees de reacties op Roe v. Wade wordt vernietigd

Iedereen die een abortus uitvoert in Arkansas, Louisiana en Oklahoma riskeert 10 jaar gevangenisstraf, tenzij de procedure wordt uitgevoerd om het leven van de zwangere vrouw te redden. Arkansas en Louisiana maken ook uitzonderingen voor artsen om buitenbaarmoederlijke zwangerschappen te beëindigen of miskramen te behandelen.

In Missouri riskeert iedereen die een abortus uitvoert een gevangenisstraf van 15 jaar, tenzij de procedure wordt uitgevoerd in het geval van een medisch noodgeval.

Pro-choice supporters en medewerkers van Planned Parenthood houden een bijeenkomst buiten het Planned Parenthood Reproductive Health Services Center in St. Louis, Missouri, 31 mei 2019, de laatste locatie in de staat die abortussen uitvoert.

Saul Loeb | AFP | Getty Images

In Kentucky riskeert iedereen die een abortus uitvoert tot vijf jaar gevangenisstraf. De wet maakt uitzonderingen om het leven van de zwangere vrouw te redden of procedures door artsen die leiden tot het onbedoeld beëindigen van een zwangerschap. Gouverneur Andy Beshear, een democraat, veroordeelde de wet als extremistisch.

Elke persoon die in South Dakota een abortus uitvoert, riskeert nu tot twee jaar gevangenisstraf, tenzij de procedure wordt uitgevoerd om het leven van de moeder te beschermen.

Idaho, Tennessee en Texas voeren binnen 30 dagen een abortusverbod in, volgens de tekst van de wetten. Abortusverboden in Mississippi, Missouri, North Dakota, Oklahoma, Utah en Wyoming worden van kracht nadat de procureur-generaal, gouverneur of bepaalde wetgevende instanties hebben verklaard dat het Hooggerechtshof Roe heeft afgeschaft.

Vrijdag zei de Amerikaanse procureur-generaal Merrick Garland dat het ministerie van Justitie vrouwen zal beschermen die reizen vanuit staten met een verbod om abortus te ondergaan in staten waar de procedure legaal is.

“Weinig rechten zijn belangrijker voor individuele vrijheid dan het recht om het eigen lichaam te controleren, zei Garland. “Het ministerie van Justitie zal alle middelen gebruiken die ons ter beschikking staan ​​om de reproductieve vrijheid te beschermen. En we zullen niet afzien van de fundamentele verantwoordelijkheid van dit ministerie om de burgerrechten van alle Amerikanen te beschermen.”

Abortuspil volgende vlampunt

Staten die abortus verbieden, verbieden ook het gebruik van de abortuspil om zwangerschappen te beëindigen. Vrouwen kunnen echter volgens de wet niet worden gestraft voor het ondergaan van abortus, wat betekent dat veel mensen zich tot online apotheken in het buitenland kunnen wenden om pillen thuis te laten bezorgen.

Dozen met het medicijn Mifepriston dat werd gebruikt om een ​​medische abortus op te wekken, worden op 14 maart 2022 klaargemaakt voor patiënten in het gezondheidscentrum Planned Parenthood in Birmingham, Alabama.

Evelyn Hockstein | Reuters

De abortuspil, mifepriston, is in de VS goedgekeurd om zwangerschappen vóór de 10e week van de zwangerschap te beëindigen. De Food and Drug Administration keurde het medicijn voor het eerst goed in 2000, maar eiste van vrouwen dat ze het persoonlijk kregen in het kader van een programma dat bepaalde medicijnen controleert op veiligheidsrisico’s. Voorstanders van abortusrechten hadden felle kritiek op de FDA-vereisten, met het argument dat mifepriston een lange en bewezen staat van dienst had als een veilige en effectieve manier om een ​​vroege zwangerschap te beëindigen.

Als reactie op de Covid-19-pandemie vorig jaar heeft de FDA tijdelijk de eis opgeheven dat vrouwen de pil persoonlijk krijgen. In december beëindigde het bureau permanent de persoonlijke vereiste, waardoor gecertificeerde apotheken in de VS recepten per post kunnen invullen en verzenden.

Garland zei dat staten mifepriston niet kunnen verbieden op basis van meningsverschillen met het oordeel van de FDA dat de medicatie veilig en effectief is. De Amerikaanse minister van Volksgezondheid Xavier Becerra zei dat zijn afdeling “elke hefboom” zal gebruiken om de toegang tot abortuszorg te beschermen, ook met de pil.

Medicatie-abortus komt steeds vaker voor in de VS Meer dan de helft van de abortussen in de VS gebeurt met de pil, blijkt uit een onderzoek van het Guttmacher Institute onder alle bekende aanbieders in de VS

Hoewel de staatsverboden vrouwen die abortus ondergaan niet bestraffen, zijn er gevallen waarin mensen bij de autoriteiten zijn aangegeven omdat ze probeerden hun zwangerschap te beëindigen.

In april werd een vrouw in Zuid-Texas beschuldigd van moord nadat ze naar verluidt een zelfopgewekte abortus had gepleegd. De officier van justitie verwierp de aanklacht uiteindelijk en zei dat het duidelijk is dat ze “niet kan en mag worden vervolgd voor de beschuldiging tegen haar”.