SoftBank kondigt tweede Latijns-Amerikaans fonds aan met minimaal $3 miljard

By Jernst van Waal

WeWork Executive Chairman Marcelo Claure tijdens een interview met Andrew Ross Sorkin op het WeWork-hoofdkantoor in New York City op 10 februari 2020.

David A. Grogan | CNBC

SoftBank Group zet $ 3 miljard in om een ​​tweede fonds op te starten dat zich richt op investeringen in start-ups in Latijns-Amerika, zo maakte het Japanse technologieconglomeraat dinsdag bekend.

Na een sombere periode in 2019 die culmineerde in de afgedankte beursgang van WeWork, is SoftBank opnieuw opgedoken als een grote technologie-investeerder over de hele wereld en versterkt het nu zijn inzet op een regio die een groeiend aantal waardevolle bedrijven zaait.

Venture-investeerders stortten in de eerste zes maanden van 2021 $ 9,3 miljard in Latijns-Amerika, vergeleken met $ 5,3 miljard vorig jaar, volgens een rapport van CBInsights. De Braziliaanse Nubank werd onlangs gewaardeerd op $30 miljard, waarmee het een van de meest waardevolle door durfkapitaal gefinancierde bedrijven ter wereld is. Naar verwachting gaat het bedrijf binnenkort naar de beurs.

In een blogpost in juli getiteld “The Latin American Startup Opportunity”, schreven partners van venture-firma Sequoia dat “de marktkans er is en het ecosysteem klaar en gegalvaniseerd is.” Sequoia is een investeerder in Nubank.

SoftBank’s Latin America Fund II zal zich richten op investeringen in bedrijven die gebruikmaken van technologieën zoals kunstmatige intelligentie en scout-deals in e-commerce en digitale financiële diensten, evenals blockchain-projecten. SoftBank heeft al $ 3 miljard toegezegd aan het fonds, dat zal opereren vanuit Miami, Sao Paulo en Mexico City.

“Er vindt zoveel innovatie en disruptie plaats in Latijns-Amerika, en ik geloof dat de zakelijke kansen daar nog nooit zo groot zijn geweest”, zei Masayoshi Son, CEO van SoftBank, in de release.

SoftBank operationeel directeur en voormalig CEO van Sprint Marcelo Claure leidt investeringen in de regio. De inwoner van Bolivia, die ook uitvoerend voorzitter is van WeWork, staat aan het hoofd van het initiële $ 5 miljard SoftBank Latin America Fund, dat in 2019 werd gelanceerd.

In de afgelopen maanden heeft Softbank een reeks grote investeringen geleid om haar rol in de WeWork-crisis achter zich te laten. Vorige maand leidde het bedrijf een investering van $ 200 miljoen in de digitale fitnesstracker Whoop en een ronde van $ 650 miljoen in het Indiase ed-techbedrijf Eruditus. Het nam ook deel aan een financiering van $ 325 miljoen voor sport-e-retailer Fanatics.

KIJK MAAR: Uala CEO over fintech-gebruik in Latijns-Amerika