Slechtste kwartaal in jaren voor TSLA, AMZN, MSFT, GOOG

By Jernst van Waal

Elon Musk woont het 2022 Met Gala bij ter ere van “In America: An Anthology of Fashion” in het Metropolitan Museum of Art op 2 mei 2022 in New York City. (Foto door Gotham/Getty Images)

Gotham | Getty Images

Beleggers verlaagden de waarderingen van ’s werelds grootste technologiebedrijven in het tweede kwartaal toen centrale bankiers de rente opvoerden om de inflatie af te weren.

Grote technologienamen werden in het eerste kwartaal minder waardevol, toen de Russische invasie in Oekraïne de zaken deed afnemen en de bevoorradingscomplicaties die zich tijdens de pandemie voordeden, vergrootten, waardoor de brede S&P 500-index met ongeveer 5% daalde. De situatie verslechterde in het tweede kwartaal toen de Federal Reserve in actie kwam met renteverhogingen. Terwijl de S&P nog eens 16% kelderde, daalde de technologie-zware Nasdaq Composite-index met 22%.

Amerikaanse aandelen daalden donderdag om het tweede kwartaal af te sluiten, wat leidde tot de zwakste eerste helft van het jaar voor de S&P 500 sinds 1970.

Elektrisch-voertuigmaker Tesla doorstond zijn grootste driemaandelijkse daling sinds zijn eerste openbare aanbieding van 2010, toen het aandeel bijna 38% daalde. In het kwartaal deed CEO Elon Musk een bod om het socialemediabedrijf Twitter over te nemen voor $ 44 miljard.

Amazon-aandelen daalden met bijna 35%, het meest sinds het derde kwartaal van 2001. De winst van het bedrijf over het eerste kwartaal bleef in april achter bij de schattingen van analisten toen de omzetgroei vertraagde. Begin juni zei Amazon dat Dave Clark, CEO van de wereldwijde consumententak van het e-commercebedrijf, ontslag zou nemen. In september start hij als CEO van supply chain software start-up Flexport.

De aandelen van het overkoepelende bedrijf van Google, Alphabet, sloten het kwartaal af met bijna 22%, de slechtste resultaten sinds het vierde kwartaal van 2008. De aandelen van Microsoft daalden met ongeveer 17%, de sterkste daling sinds het tweede kwartaal van 2010.

Het aandeel van Apple daalde in het tweede kwartaal met bijna 22%, de slechtste prestatie sinds het vierde kwartaal van 2018, toen Apple lichte vooruitzichten rapporteerde en de aandelenmarkt over het algemeen een steile uitverkoop doormaakte.

Facebook-ouder Meta Platforms – waarvan het tickersymbool deze maand van FB is veranderd in META van FB om te passen bij de nieuwe bedrijfsidentiteit en een sterkere nadruk legt op virtuele werelden waar mensen kunnen handelen en communiceren – zag zijn aandeel met meer dan 27% dalen. Dat was een beter resultaat dan in het eerste kwartaal, toen de waarde van het aandeel met ongeveer 34% daalde. In februari zei de exploitant van het sociale netwerk dat het aantal dagelijkse actieve gebruikers (DAU’s) op Facebook voor het eerst kwartaal-op-kwartaal was afgenomen.

Geneesmiddelenfabrikanten Eli Lilly en Merck, graanproducent Kellogg en discountwinkel Dollar General presteerden allemaal beter dan deze zes bedrijven en boekten winsten van ten minste 10% in het kwartaal.

HORLOGE: Veel namen zullen nooit herstellen in groeitechnologie, zegt Eric Jackson van EMJ Capital