FINANCIEEL.com

Slecht nieuws voor de economie is goed nieuws voor de aandelenmarkt… zolang het niet te slecht wordt

Slecht nieuws voor de economie is goed nieuws voor de aandelenmarkt… zolang het niet te slecht wordt

Handelaren werken op de vloer van de New York Stock Exchange (NYSE) op 2 november 2023 in New York City.

Spencer Platt |

De marktreactie van vrijdag op het banenrapport komt neer op een simpel uitgangspunt: slecht nieuws is goed nieuws, zolang het niet al te slecht is.

De aandelenkoersen stegen scherp nadat het ministerie van Arbeid zei dat de niet-agrarische loonlijsten in oktober met 150.000 stegen – 20.000 minder dan verwacht, maar een verschil dat vrijwel volledig te wijten is aan de autostakingen, die voorbij lijken te zijn.

Voor de Federal Reserve leidt de relatief gematigde banencreatie, gekoppeld aan loonstijgingen die bijna in lijn zijn met de verwachtingen, tot een scenario waarin de centrale bank eigenlijk niets hoeft te doen. Het land kan gewoon doorgaan met het binnenlaten van gegevens, zonder zich op de rentetarieven te hoeven richten, terwijl het de impact van de vorige elf renteverhogingen evalueert.

“De Fed heeft eindelijk gekregen waar ze naar op zoek was: een betekenisvolle vertraging van de arbeidsmarkt”, zegt Mike Loewengart, hoofd modelportefeuilleconstructie bij Morgan Stanley’s Global Investment Office.

“We hebben al eerder een of twee ‘head fakes’ in deze richting gezien, maar het feit dat dit rapport deze week andere zwakker dan verwachte economische cijfers volgde, zou beleggers kunnen aanmoedigen die hebben gewacht op een minder agressieve Fed”, voegde hij eraan toe. .

De markten reageerden op meer dan één manier op het rapport. Handelaren in Fed Funds-futures hebben de kans op een renteverhoging in december teruggebracht tot minder dan 10% en zien de eerste verlaging nu al in mei aankomen, zo blijkt uit de tracking van CME Group.

Deze verlaging zou echter wel eens echt slecht nieuws kunnen zijn, omdat het waarschijnlijk zou duiden op de bezorgdheid van de Fed dat de economie zo sterk vertraagt ​​dat deze een impuls van het monetair beleid nodig heeft. Langzame, gecontroleerde groei is iets waar de markten en de Fed in het huidige klimaat naar op zoek zijn; negatieve groei niet.

“Beleggers die graag willen dat de Fed de rente verlaagt, moeten voorzichtig zijn met wat ze wensen”, zei Michael Arone, hoofdbeleggingsstrateeg bij State Street Global Advisors, eerder deze week in een interview.

Ondanks de marktprijzen lijkt het erop dat bezuinigingen niet om de hoek liggen, als recente verklaringen van Fed-functionarissen daar een indicatie voor zijn. Fed-voorzitter Jerome Powell zei woensdag dat bezuinigingen geen onderdeel zijn van het gesprek onder beleidsmakers.

“Het lijkt erop dat dit nog ver weg is in mijn gedachten”, zei Thomas Barkin, president van de Richmond Fed, tijdens een interview vrijdag op CNBC’s “Squawk on the Street.” “Je kunt je scenario’s voorstellen waarin de vraag wegvalt en je iets moet doen. Je kunt je een scenario voorstellen waarin de inflatie begint te stabiliseren en je de reële rente wilt verlagen. Beide denkbeeldige dingen lijken nog ver weg.”

Mis deze verhalen van CNBC PRO niet:

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert