FINANCIEEL.com

Singaporese gig-werkers het meest getroffen door inflatie, rentetarieven: DBS

Singaporese gig-werkers het meest getroffen door inflatie, rentetarieven: DBS

Uit een DBS-onderzoek dat in mei 2023 werd uitgevoerd, bleek dat gig-werkers financieel het meest onder druk stonden, met relatief minder stabiele inkomensstromen en besparingen die jaar na jaar daalden tot een “ongezond bereik”.

Bloomberg | Bloomberg |

Hoge inflatie en rentetarieven hebben de koopkracht van Singaporezen doen afnemen – en gig-werknemers en mensen met een laag inkomen worden het meest getroffen.

Dat blijkt uit een nieuwe DBS-studie die in mei 2023 werd uitgevoerd en die de database van ongeveer 1,2 miljoen klanten analyseerde.

gerelateerd beleggingsnieuws

Topbankanalist Mike Mayo zegt: blijf JPMorgan kopen op het hoogtepunt: 'Goliath wint'

CNBC Pro

Het rapport van de Singaporese bank zei dat gig-werknemers financieel het meest onder druk stonden, met relatief minder stabiele inkomensstromen en besparingen die jaar na jaar daalden tot een “ongezond bereik”.

In Singapore zijn gig-werknemers over het algemeen zelfstandigen. “Dit omvat platformwerkers, die een aanzienlijk deel van hun inkomen halen uit online matchingplatforms”, aldus het rapport.

Dergelijke platforms omvatten ride-hailing of voedselbezorgers van apps zoals Pak, GoJek en Foodpanda.

Die werknemers ontvangen geen werkgeversbijdragen aan het Central Provident Fund, een nationale spaarregeling.

De kosten-batenverhouding van gig-werknemers was 112% in mei 2023 – “aanzienlijk hoger” dan de gemiddelde 57% van de klant, zei DBS.

We hebben senior peer groups om de oudere generatie te helpen met digitaal bankieren, zegt DBS Bank

Bovendien kunnen de spaargelden van ride-hailing of food gig-werkers slechts 1,7 maanden aan uitgaven dekken, vergeleken met 1,9 maanden in mei 2022. Dat is lager dan het door de bank aanbevolen bereik van drie tot zes maanden.

En klanten die tussen de 2.500 Singaporese dollar ($ 1.891) en SG $ 5.000 ($ 3.783) verdienen, hebben een besparing die 2,3 maanden aan onkosten kan dekken.

“Sommige segmenten van de samenleving zouden zich mogelijk in een dubbele situatie kunnen bevinden, waar inflatie hun koopkracht blijft verzwakken en spaargelden aantast, terwijl hoge rentetarieven hun tol eisen”, zegt Irvin Seah, senior econoom van DBS Bank.

Groep met lage inkomens en boomers in gevaar

Het beschikbare inkomen voor de klanten van de bank verbeterde ten opzichte van een jaar geleden, omdat de groei van het mediane inkomen van de klant groter was dan die van de uitgaven, aldus het rapport.

Het ontdekte dat het groeipercentage van de kosten 2,7% bedroeg, terwijl de inkomsten bijna drie keer zo stegen.

“De tragere groei van de uitgaven kan worden toegeschreven aan de matiging van opgekropte uitgaven na de pandemie”, aldus DBS.

Bevindingen voor de lagere inkomensgroep en babyboomers (59 tot 77 jaar oud) schetsen echter een ander beeld: de groei van de uitgaven overtrof de inkomensgroei.

Klanten met een laag inkomen, of degenen die S $ 2.499 en minder per maand verdienen, zagen hun uitgaven 1,2 keer sneller groeien dan hun inkomen, aldus het rapport.

Voor die groep vormden de uitgaven 93% van het netto-inkomen, wat duidt op “verslechterende cashflows” in het afgelopen jaar.

De uitgaven voor boomers groeiden ongeveer vijf keer sneller dan hun inkomen, waarbij de uitgaven 86% van het inkomen uitmaakten.

Dat is hoger dan de 64% voor Gen X (43 tot 58 jaar oud), 47% voor millennials (27 tot 42 jaar oud) en 38% voor Gen Z (26 jaar en jonger).

Stijgende hypotheeklasten

Hypotheekleningen in Singapore zijn ook gegroeid als gevolg van stijgende vastgoedwaarden en rentetarieven.

De mediane DBS-klant leent 3% meer voor woningaankopen dan vorig jaar, waarbij de mediane hypotheekbetalingen met ongeveer 12% stijgen, aldus het rapport.

Met name middeninkomens, die elke maand tussen de SGD $ 2.500 en SGD $ 4.999 mee naar huis nemen, kunnen ook in “financiële nood” verkeren, voegde DBS toe in een persbericht.

Die personen wijzen bijna 60% van de inkomensgroei toe om de stijging van hun maandelijkse hypotheekbetalingen op te vangen.

DBS waarschuwde ook dat degenen die minder dan SGD $ 5.000 verdienen, getroffen kunnen worden wanneer hypotheken worden geherfinancierd tegen hogere rentetarieven – waarbij meer dan de helft van dergelijke klanten leningen heeft met een variabele rente.

Variabele rentetarieven zijn variabele rentetarieven die gekoppeld zijn aan een benchmarkrente. In Singapore is een woningkrediet met variabele rente meestal gekoppeld aan de Singapore Overnight Rate Average (SORA), die gestaag is gestegen door de opeenvolgende renteverhogingen door de Amerikaanse Federal Reserve.

De Fed zal de rente nog twee keer verhogen, zegt Ron Insana van Contrast Capital

Volgens DBS steeg de driemaandelijkse samengestelde SORA van 0,1949% begin 2022 tot ongeveer 3% in januari 2023.

“Mogelijke spanningen kunnen ontstaan ​​als de inkomensgroei in de toekomst afzwakt en de rentetarieven hoog blijven”, voegde het rapport eraan toe.

“De ondersteuning van een hogere inkomensgroei voor het vermogen van klanten om hypotheek af te lossen, kan afnemen als de economische vooruitzichten verslechteren.”

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert