FINANCIEEL.com

Singapore verwacht dat de economie volgend jaar met 1% tot 3% zal groeien en verfijnt de vooruitzichten voor 2023

Singapore verwacht dat de economie volgend jaar met 1% tot 3% zal groeien en verfijnt de vooruitzichten voor 2023

Een ongedateerde luchtfoto van de Marina Bay in Singapore ’s nachts.

Nikada | E+ |

De economie van Singapore zal naar verwachting in 2024 met 1% tot 3% groeien als gevolg van een aanhoudend herstel in de reis- en toerismesector, terwijl de neergang in de productie- en handelsgerelateerde sectoren ook bijna ten einde zou kunnen komen.

Het bruto binnenlands product van de stadstaat groeide in het derde kwartaal met 1,1% op jaarbasis en overtrof zowel de eerdere schattingen als de verwachtingen van analisten, aldus het ministerie van Handel en Industrie.

Economen geraadpleegd door Reuters hadden een bbp-groei van 0,7% verwacht, hetzelfde als de eerdere ramingen van de regering. De economie groeide in het tweede kwartaal op jaarbasis met 0,5%.

Op kwartaalbasis, voor seizoensinvloeden gecorrigeerd, groeide het bbp met 1,4%, fors hoger dan de stijging van 0,1% in het voorgaande kwartaal.

Naar aanleiding van de resultaten heeft MTI zijn bbp-groeivooruitzichten voor 2023 in Singapore herzien naar “ongeveer 1%”, van de eerder voorspelde 0,5% naar 1,5%.

MTI zei ook dat de groei in de VS en de eurozone zal matigen als gevolg van de cumulatieve effecten van een verkrapping van het monetair beleid, terwijl het opmerkte dat de Amerikaanse economie het beter heeft gedaan dan verwacht sinds de Economic Survey van Singapore in augustus.

“Evenzo zal de groei van China waarschijnlijk verder vertragen te midden van aanhoudende zwakheden in de vastgoedsector en de binnenlandse consumptie, evenals een gematigde buitenlandse vraag”, aldus het ministerie.

De wereldwijde vraag naar elektronica blijft zwak gezien de hoge voorraadniveaus en de productie- en handelsgerelateerde sectoren van Singapore zullen waarschijnlijk de rest van 2023 zwak blijven als gevolg van de ‘gematigde externe vraag’, aldus MTI. Er zijn echter tekenen dat de recessie zijn einde nadert, aldus het rapport.

Een aanhoudend herstel van het vliegverkeer en het toerisme zal waarschijnlijk de luchtvaart- en toerismegerelateerde sectoren van Singapore, zoals het luchtvervoer en de accommodatie, ondersteunen. Veerkrachtige arbeidsmarktomstandigheden zullen ook consumentengerichte sectoren, waaronder de detailhandel en de voedingsmiddelen- en drankensector, blijven ondersteunen.

‘Van diensten naar goederen’

Volgend jaar zou er een “herbalancering” van diensten naar goederen kunnen plaatsvinden naarmate de post-pandemische stijging van de vraag naar diensten verdwijnt, aldus MTI.

De normalisatie van de voorraadniveaus zal waarschijnlijk ook een omslag in de mondiale productieactiviteit in de loop van het jaar ondersteunen. Met name de mondiale vraag naar elektronica zal toenemen, wat de elektronica- en precisie-engineeringclusters in Singapore ten goede zal komen.

In het verlengde daarvan wordt verwacht dat de groei in de groothandelssector zal versterken dankzij een verbetering van de externe vraag naar elektronische componenten, telecommunicatie en computers.

“Als de mondiale rentetarieven in 2024 beginnen te matigen, zal de financiële en verzekeringssector naar verwachting ook een bescheiden herstel laten zien”, aldus MTI.

Singapore verwacht dat de bbp-groei in de VS en de eurozone in de eerste helft van 2024 verder zal vertragen, voordat deze in de tweede helft zal aantrekken.

MTI voorspelt ook dat de Chinese groei in 2024 traag zal blijven en trager zal zijn dan in 2023, “gezien de aanhoudende zwakte in de vastgoedsector.”

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert