FINANCIEEL.com

Singapore gaat in 2024 een pilot uitvoeren voor digitale valuta van de centrale bank

Singapore gaat in 2024 een pilot uitvoeren voor digitale valuta van de centrale bank

Ravi Menon, directeur van Monetary Authority of Singapore, spreekt tijdens het Singapore FinTech Festival in Singapore, op donderdag 16 november 2023. Het festival loopt tot en met 17 november.

Lionel Ng | Bloomberg |

SINGAPORE – In 2024 zal Singapore een pilot uitvoeren met de live-uitgifte en het gebruik van digitale valuta van de centrale bank in de groothandel, zegt Ravi Menon, directeur van de Monetary Authority of Singapore.

“We zullen onze experimenten volgend jaar een stap verder brengen”, zei Menon donderdag op het Singapore FinTech Festival 2023, zonder meer details over het tijdsbestek te specificeren.

“Ik ben blij om aan te kondigen dat MAS een pilot zal uitvoeren met de live-uitgifte van CBDC’s in de groothandel om onmiddellijk betalingen tussen commerciële banken hier te ondersteunen”, aldus Menon. MAS is de centrale bank en financiële toezichthouder van de stadstaat.

Wholesale CBDC is een digitale valuta uitgegeven door een centrale bank, die uitsluitend wordt gebruikt door centrale banken, commerciële banken en andere financiële instellingen om grote interbancaire transacties af te wikkelen. Het is anders dan retail-CBDC’s die zich richten op individuen en bedrijven en dagelijkse transacties faciliteren.

“Sinds 2016 heeft de MAS veel experimenten uitgevoerd met andere centrale banken en de financiële sector om het gebruik van groothandel CBDC’s op gedistribueerde grootboeken te onderzoeken om realtime grensoverschrijdende betalingen en afwikkelingen mogelijk te maken”, zei Menon, verwijzend naar de database verspreid over een netwerk. dat toegankelijk is vanuit verschillende geografische locaties.

De centrale bank van Singapore ziet dat regelgeving en innovatie samengaan in de Web3-wereld

Een voorbeeld van zo’n proefproject is Project Ubin, dat in 2016 werd gestart om het gebruik van blockchain- en digitale grootboektechnologie voor de clearing en afwikkeling van betalingen en effecten te onderzoeken.

Project Ubin werd in 2021 na vijf experimenteerfasen succesvol afgerond. Enkele van de partners waren onder meer de grootste bank van Singapore, DBS, en het staatsinvesteringsfonds Temasek.

MAS kondigde in november vorig jaar Ubin+ aan om de grensoverschrijdende connectiviteit met groothandel CBDC’s te bevorderen door middel van samenwerkingen met internationale partners.

Tijdens de pilot zal de centrale bank van Singapore samenwerken met lokale banken om het gebruik van groothandel CBDC’s te testen om binnenlandse betalingen te vergemakkelijken, aldus Menon.

Banken zullen symbolische bankverplichtingen uitgeven in de vorm van vorderingen op de balansen. Particuliere klanten kunnen de tokenized bankverplichtingen vervolgens gebruiken in transacties met verkopers, die deze bankverplichtingen vervolgens bij hun respectievelijke banken crediteren. Tokenisatie verwijst naar het proces van het uitgeven van een digitale vorm van een asset op een blockchain.

De CBDC wordt dan tijdens de transactie automatisch als betaalmiddel aan de webwinkelier overgemaakt.

“Dus clearing en afwikkeling vinden plaats in één stap op dezelfde infrastructuur, in tegenstelling tot het huidige systeem waarin clearing en afwikkeling plaatsvinden op verschillende systemen en afwikkeling met een vertraging plaatsvindt”, aldus Menon.

Singapore is een veilige haven in een ‘moeilijke’ mondiale omgeving, zegt Morgan Stanley

Woensdag drong de directeur van het Internationale Monetaire Fonds er bij de publieke sector op aan zich voor te blijven bereiden op de inzet van CBDC’s en gerelateerde betalingsplatforms in de toekomst.

“We hebben het land nog niet bereikt. Er is zoveel meer ruimte voor innovatie en zoveel onzekerheid over gebruiksscenario’s”, zegt Kristalina Georgieva.

Menon zal op 31 december met pensioen gaan en aftreden als algemeen directeur van MAS, nadat hij in 2011 in deze functie werd benoemd. Hij zal worden opgevolgd door Chia Der Jiun, die eerder 18 jaar bij MAS heeft gewerkt.

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert