FINANCIEEL.com

Singapore gaat de cryptoregels voor particuliere klanten aanscherpen

Singapore gaat de cryptoregels voor particuliere klanten aanscherpen

Een vrouw fietst met het Marina Bay Sands hotel en hoge gebouwen op de achtergrond in Singapore op 4 september 2023.

Roslan Rahman | AFP |

Singapore zal strengere regels invoeren voor aanbieders van cryptocurrency-diensten, na feedback op de voorgestelde regelgeving, aldus de financiële autoriteit van de stadstaat.

“De geraadpleegde voorstellen beschrijven gedetailleerd zakelijk gedrag en maatregelen voor consumententoegang om potentiële schade voor consumenten te beperken”, zei de Monetaire Autoriteit van Singapore donderdag in een verklaring.

De maatregelen omvatten onder meer het verbieden van aanbieders van cryptodiensten in Singapore om lokaal uitgegeven creditcardbetalingen te accepteren, het bieden van prikkels om in cryptocurrencies te handelen en het aanbieden van financierings-, marge- of hefboomtransacties voor particuliere klanten. De definitieve maatregelen zullen vanaf medio 2024 gefaseerd van kracht worden, aldus MAS.

De toezichthouder zal ook regels uitvaardigen met betrekking tot zakelijk gedrag, zoals het verplichten van aanbieders van cryptodiensten om beleid, procedures en criteria te publiceren die van toepassing zijn op de vermelding van een digitaal betaaltoken en om effectieve procedures op te stellen om klachten van klanten te behandelen en geschillen op te lossen.

“DPT-dienstverleners hebben de plicht om de belangen te beschermen van consumenten die interactie hebben met hun platforms en hun diensten gebruiken”, zegt Ho Hern Shin, adjunct-directeur financieel toezicht bij MAS.

“Hoewel deze maatregelen op het gebied van zakelijk gedrag en consumententoegang kunnen helpen dit doel te bereiken, kunnen ze klanten niet beschermen tegen verliezen die verband houden met de inherent speculatieve en zeer risicovolle aard van de handel in cryptocurrency”, aldus Ho.

“We dringen er bij consumenten op aan waakzaam te blijven en uiterste voorzichtigheid te betrachten bij het handelen in digitale betalingstokendiensten, en niet in zee te gaan met niet-gereguleerde entiteiten, inclusief die in het buitenland.”

De centrale bank van Singapore ziet dat regelgeving en innovatie samengaan in de Web3-wereld

MAS heeft herhaaldelijk gewaarschuwd dat de handel in cryptovaluta zeer riskant is en niet geschikt voor het grote publiek, omdat cryptoprijzen onderhevig zijn aan volatiliteit en speculatie.

De Singapore Payment Services Act – een raamwerk voor het reguleren van betalingsdiensten en het aanbieden van cryptodiensten aan het publiek – werd voor het eerst in januari 2020 van kracht.

Singapore heeft sindsdien het toezicht op cryptobedrijven versterkt. In juli gaf het bedrijf opdracht om de activa van klanten vóór het einde van het jaar in bewaring te geven bij een wettelijke trust. MAS beperkt bedrijven ook in het faciliteren van het verstrekken van leningen aan of het inzetten van de activa van hun particuliere klanten.

In januari 2022 verbood Singapore aanbieders van cryptodiensten om hun diensten te promoten in openbare ruimtes of via derden, zoals beïnvloeders van sociale media. Crypto-serviceproviders kunnen alleen op hun eigen bedrijfswebsites, mobiele applicaties of officiële sociale media-accounts op de markt brengen of adverteren.

Op het Singapore FinTech Festival 2023 zei MAS-directeur Ravi Menon vorige week dat cryptocurrencies “de test van digitaal geld niet hebben doorstaan”.

“Ze hebben slecht gepresteerd als ruilmiddel of als opslagmiddel voor waarde. De prijzen zijn onderhevig aan scherpe speculatieve schommelingen. Veel investeerders in deze cryptocurrencies hebben aanzienlijke verliezen geleden”, aldus Menon.

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert