Singapore breidt Covid-boosterprogramma uit voor tieners van 12 tot 17 jaar

By Jernst van Waal

Op 6 januari 2022 in Singapore doen leerlingen met beschermende maskers aan buitenschoolse activiteiten op school.

Suhaimi Abdullah | NurFoto | Getty Images

Afzonderlijk heeft Singapore de isolatieperiode voor kinderen onder de 12 en gevaccineerde mensen die positief testen op Covid verkort van 10 dagen naar 7 dagen.

Het National Center for Infectious Diseases van het land ontdekte via zijn studies dat de virale belasting voor omicron-infecties lager is dan voor delta, en een kortere infectieperiode heeft.

Degenen van 12 jaar en ouder die niet zijn gevaccineerd, moeten nog 14 dagen in isolatie.

Aanpassen grensmaatregelen

Singapore zei ook dat het het aantal mensen dat het land kan binnenkomen zal blijven beperken via zijn quarantainevrije, gevaccineerde rijstrookregeling. De verkoop van vlieg- en bustickets wordt beperkt tot 50% van het quotum.

Degenen die het land vanaf 24 januari binnenkomen, hoeven echter gedurende zeven dagen na aankomst alleen zonder toezicht, zelf-beheerde snelle Covid-tests te doen als ze van plan zijn hun woonplaats te verlaten. Het inleveren van resultaten is niet verplicht.

Momenteel moeten reizigers, na aankomst in Singapore, zichzelf testen en de testresultaten op vier dagen indienen en twee dagen naar een testcentrum gaan voor gecontroleerd testen.

Bovendien zullen reizigers die volledig zijn gevaccineerd en onlangs zijn hersteld van het virus, worden vrijgesteld van alle test- en quarantainevereisten als ze het bewijs kunnen leveren.

“Aangezien volledig gevaccineerde personen die onlangs hersteld zijn van een infectie een hoog niveau van immuniteit hebben door hun recente COVID-19-infectie en vaccinatie, is de kans op herinfectie laag”, zei het ministerie van Volksgezondheid in een persbericht. Dergelijke reizigers kunnen ook positief testen zonder enig infectierisico te vormen, omdat ze niet-infectieuze virale fragmenten afstoten, aldus de release.

Degenen die niet volledig zijn gevaccineerd maar onlangs zijn hersteld, hoeven geen pre-departure test te doen, maar zullen worden onderworpen aan andere maatregelen, aldus de release.

Covid-gevallen in Singapore zijn de afgelopen weken gestegen, waarbij het ministerie van Volksgezondheid donderdag een wekelijkse infectiegroei van 2,17 rapporteerde.

In de afgelopen 28 dagen had 99,3% van de gemelde gevallen milde of geen symptomen. Donderdag werden 1.472 besmettingen bevestigd.

Het ministerie van Volksgezondheid zei donderdag 1.001 gevallen van ommicron te hebben bevestigd, waarvan 952 lokaal en 49 geïmporteerd.

De stadstaat heeft sinds het begin van de pandemie 297.549 Covid-gevallen en 845 gerelateerde sterfgevallen gemeld.