Shopify wordt het op één na meest waardevolle bedrijf in Canada

By admin

Medewerkers op het hoofdkantoor van Shopify in Ottawa.

Chris Wattie | Reuters

Ik ben oud genoeg om te onthouden wanneer BlackBerry Canadese technologie op de kaart heeft gezet. Sleepy Waterloo, bij mij bekend van Wilfrid Laurier University en hockeytoernooien, werd wereldwijd bekend als de thuisbasis van Blackberry, een hotspot voor ingenieurs, met mensen als Apple en Intel die op zoek waren naar talent.

Veel Canadezen herinneren zich ook de komst van de iPhone van Apple en hoe Jim Balsillie, een van de twee CEO’s van BlackBerry, reageerde: “Het is een soort nieuwkomer in een toch al erg drukke ruimte met veel keuze voor consumenten,” vertelde hij aan Reuters. “Maar in termen van een soort zee-verandering voor BlackBerry, zou ik denken dat dat het overdreven is.”

De rest is, zoals ze zeggen, geschiedenis.

Nu is er een nieuwe Canadese tech-jongen in de stad: Tobias Lutke’s Shopify, een e-commerce softwarebedrijf. Door verkopers in staat te stellen snel en eenvoudig een online winkel op te zetten en te onderhouden, helpt het hen te concurreren met de kolos in de kamer, Amazon. Het heeft zijn activiteiten uitgebreid met hulpmiddelen voor betalingen, voorraadbeheer en verzending.

Shopify heeft ook een van de populairste rally’s van het jaar gehad, aangezien bedrijven hun e-commerce-mogelijkheden willen versterken om de dalende detailhandelsverkopen goed te maken, aangezien de coronavirus-pandemie winkels dwingt te sluiten en mensen thuis te blijven. Aandelen zijn de afgelopen maand met 65 procent gestegen, wat de prestaties van een andere lieveling van investeerders, Zoom, die werd getroffen door privacy- en beveiligingsproblemen, aantastte.

Shopify is nu het op één na grootste bedrijf in Canada qua marktkapitalisatie, met een waarde van meer dan CA $ 100 miljard. Het is groter dan alle Canadese banken behalve één – Royal Bank of Canada – en het komt snel dichterbij. Het is ook ver voor op de meeste rivalen op het gebied van e-commerce, met meer dan tweemaal de marktkapitalisatie van eBay en vele malen groter dan Farfetch en Etsy.

Sommige analisten zijn begrijpelijkerwijs een beetje op hun hoede.

De inkomsten van Shopify in 2019 waren minder dan CA $ 8 miljard. RBC’s bedroegen CA $ 46 miljard. En terwijl RBC vorig jaar bijna CA $ 13 miljard aan netto-inkomsten noteerde, had Shopify operationele verliezen van meer dan CA $ 140 miljoen.

Maar in een tijd waarin de meeste bedrijven voor een bijna zekere recessie met een inkrimping worden geconfronteerd, zoeken beleggers naar zeldzame voorbeelden van groei. De omzet van Shopify groeide vorig jaar met meer dan 40 procent, terwijl het bruto handelsvolume (GMV) met bijna 50 procent groeide tot CA $ 61 miljard. Daarentegen was de GMV van Ebay in 2019 $ 90 miljard, een daling van 5 procent ten opzichte van het voorgaande jaar.

Mijn vriend en voormalig collega Amber Kanwar, zakelijk anker bij het BNN-netwerk van Canada, wijst erop dat de nummer één marktkapitalisatie in Canada een vloek kan lijken te hebben. Blackberry had ooit die titel, evenals Nortel (Canada’s grootste faillissementszaak) en Valeant Pharmaceuticals (vastgelopen door beschuldigingen van fraude en strafrechtelijk onderzoek).

Deze keer kon de coronavirus-pandemie nog steeds op veel onvoorspelbare manieren plaatsvinden. Terwijl bestellingen ter plaatse de vraag naar e-commerce nu stimuleren, kan een lange recessie ertoe leiden dat veel van de klanten van Shopify terugschroeven of failliet gaan.

Daarnaast heeft het bedrijf Shopify Capital uitgerold om in 2016 leningen aan Amerikaanse handelaren te verstrekken. Het heeft onlangs het programma uitgebreid tot Canadese kleine en middelgrote bedrijven die door de pandemie zijn getroffen.

Shopify had vanaf december 2019 ongeveer $ 160 miljoen aan leningen en voorschotten aan handelaren verstrekt. Als handelaren problemen zouden ondervinden om ze terug te betalen, zou dit de cashflow van Spotify kunnen verlagen en de nettoverliezen kunnen vergroten.