Shell koopt stroom van ’s werelds ‘grootste offshore windpark’

By Jernst van Waal

Windpark op zee.

davee hughes uk | Moment | Getty Images

Shell zei woensdag dat het een deal had getekend voor de aankoop van stroom van een ontwikkeling die ‘het grootste offshore windpark ter wereld’ wordt genoemd.

De 15-jarige stroomafnameovereenkomst heeft betrekking op 240 megawatt van Doggersbank C, de derde en laatste fase van het 3,6 gigawatt Doggersbank-windpark, dat in de wateren voor de kust van Noordoost-Engeland zal worden gebouwd.

De overeenkomst bouwt voort op een eerdere overeenkomst voor de aankoop van 480 MW van Doggersbank A en B, wat betekent dat de gezamenlijke afname 720 MW zal bedragen.

Op woensdag maakte Doggersbank-windpark bekend dat het ook 15-jarige stroomafnameovereenkomsten voor Doggersbank C was overeengekomen met Centrica Energy Marketing & Trading, SSE Energy Supply Limited en Danske Commodities.

“De commerciële stroomovereenkomsten bieden een route om de groene energie die door de derde fase van het windpark wordt gegenereerd, te verkopen aan de Britse elektriciteitsmarkt wanneer het commercieel in gebruik wordt genomen”, zei het.

Doggersbank A en B vertegenwoordigen een joint venture tussen Equinor, SSE Renewables en Eni, waarbij de bedrijven belangen hebben van respectievelijk 40%, 40% en 20%.

Deze maand werd aangekondigd dat Eni ook een belang van 20% in Doggersbank C zou verwerven, waarbij Equinor en SSE Renewables elk een aandeel van 40% zouden hebben. Deze deal zal naar verwachting in het eerste kwartaal van 2022 worden afgerond.

“Zodra de drie fasen zijn voltooid, wat naar verwachting in maart 2026 is, zal de Doggersbank het grootste offshore windpark ter wereld zijn”, zegt Windpark Doggersbank.

Ondanks het sluiten van deals op het gebied van duurzame energie, blijft Shell een belangrijke speler in olie en gas. Het heeft toegezegd om tegen 2050 een energieneutraal energiebedrijf te worden.

In februari bevestigde het bedrijf dat de totale olieproductie in 2019 een hoogtepunt had bereikt en zei het te verwachten dat de totale CO2-uitstoot in 2018 een piek zou hebben van 1,7 metrische gigaton per jaar.

In een historische uitspraak eerder dit jaar beval een Nederlandse rechtbank Shell om veel agressievere maatregelen te nemen om de CO2-uitstoot tegen 2030 met 45% te verminderen ten opzichte van het niveau van 2019.

Het vonnis werd beschouwd als de eerste keer in de geschiedenis dat een bedrijf wettelijk verplicht is zijn beleid af te stemmen op de Overeenkomst van Parijs van 2015. Shell gaat in beroep tegen de uitspraak, een maatregel die scherp is bekritiseerd door klimaatactivisten.

In oktober riep de miljardair-activist-investeerder Dan Loeb het bedrijf op om op te splitsen in meerdere bedrijven om de prestaties en marktwaarde te versterken.

Shell erkende de brief van Loeb aan klanten waarin werd opgeroepen tot splitsing van het bedrijf en zei dat het “regelmatig de strategie van het bedrijf beoordeelt en evalueert met een focus op het genereren van aandeelhouderswaarde. Als onderdeel van dit voortdurende proces verwelkomt Shell een open dialoog met alle aandeelhouders, inclusief Third Point. “

Meer recentelijk, medio november, zei Shell dat het zijn hoofdkantoor vanuit Nederland naar het VK zou verplaatsen en zijn dubbele aandelenstructuur zou schrappen. Volgens deze plannen zou de naam van het bedrijf veranderen van Royal Dutch Shell plc in Shell plc.

“De vereenvoudiging zal onze aandelenstructuur normaliseren onder de fiscale en juridische jurisdicties van één enkel land en ons concurrerender maken”, zei Andrew Mackenzie, de voorzitter van het bedrijf, destijds.

— Sam Meredith en Chloe Taylor van CNBC hebben bijgedragen aan dit artikel.