Site pictogram Financieel.com

Senaatsbankvoorzitter dringt aan op stopzetting van deregulering totdat Biden genomineerden kiest

Voorzitter Sherrod Brown (D-OH) ondervraagt ​​minister van Financiën Janet Yellen en voorzitter Powell van de Federal Reserve tijdens een hoorzitting van de Senaatscommissie voor bank-, huisvesting en stedelijke zaken over de CARES-wet in het Hart Senate Office Building in Washington, DC, op 28 september 2021.

Kevin Dietsch | Zwembad | Reuters

De hoogste democraat van de Senaat die verantwoordelijk is voor het toezicht op de banken, wil dat de voorzitter van de Federal Reserve, Jerome Powell, elke financiële deregulering stopzet totdat president Joe Biden nieuwe leden voor de centrale bank benoemt.

Sen. Sherrod Brown, voorzitter van de Senaatscommissie voor het bankwezen, drong er bij Powell op aan om te stoppen met het terugdraaien van de regelgeving in de sector totdat de president de kans heeft om een ​​vervanger te kiezen voor de vertrekkende Fed Vice-voorzitter voor Toezicht Randal Quarles.

“Toen vicevoorzitter Quarles in zijn functie werd bevestigd, juichten de banklobbyisten toe. Niet alleen stelde hij onmiddellijk een plan op om de regels na de crisis te verschuiven naar de belangen van de industrie in plaats van de bescherming van werkende gezinnen, hij zette plichtsgetrouw zijn dereguleringsinspanningen voort, zelfs toen de economie achteruitging. geschokt door een wereldwijde pandemie”, schreef Brown in een brief van 13 oktober.

“Een nieuwe richting voor financiële regulering moet worden bepaald door wie de president ook kiest, en het Congres bevestigt, voor kritieke leiderschapsposities in de raad”, voegde de Ohio-democraat eraan toe.

De ambtstermijn van Quarles als de hoogste banktoezichthouder van de Fed eindigt woensdag en opent nog een andere spraakmakende positie bij de centrale bank voor het Witte Huis om de komende maanden in te vullen. Zijn positie zal onvervuld blijven totdat Biden een nieuwe kandidaat nomineert en de Senaat bevestigt, een nieuwe kandidaat om toezicht te houden op de geldschieters van het land.

“In het licht van het verstrijken van de termijn van de vicevoorzitter, zal hij niet langer de commissie voor toezicht en regulering voorzitten”, vertelde een woordvoerder van de Fed aan CNBC. “Die commissie komt zo nodig zonder voorzitter bijeen. Zaken die onder de verantwoordelijkheid van de commissie vallen, gaan alleen naar het voltallige bestuur als er brede consensus is onder de commissieleden.”

Quarles’ afzonderlijke termijn als gouverneur in het bestuur van de Fed duurt nog eens 10 jaar.

Veel democraten zien het vertrek van Quarles uit de rol van vicevoorzitter als een kans om fusieaanvragen, kapitaalvereisten en andere regelgevende problemen waarmee banken worden geconfronteerd, te verbeteren.

Sen. Elizabeth Warren, een Democraat uit Massachusetts en medelid van de Bankcommissie, hekelde Quarles in mei voor wat zij en andere Democraten beschouwden als zijn gevaarlijke en ontspannen benadering van financieel toezicht.

“In plaats van het systeem te beschermen, bracht u uw tijd bij de Fed door met het snijden van gaten in het vangnet waar u maar kon”, zei ze destijds. ‘Uw termijn als voorzitter zit er over vijf maanden op. En ons financiële systeem zal veiliger zijn als u weg bent.’

Quarles was de eerste persoon die de toezichthoudende rol vervulde, een functie die werd gecreëerd door de Dodd-Frank-wetgeving van 2010 die het toezicht op de financiële sector opnieuw vormde in de nasleep van de Grote Recessie. De functie was onvervuld gebleven tot 2017, toen voormalig president Donald Trump hem voordroeg als een van Powells afgevaardigden.

De vacature van Quarles komt een paar maanden voordat de termijn van Fed-vicevoorzitter Richard Clarida in januari afloopt en de termijn van Powell als voorzitter in februari afloopt. Gecombineerd met een bestaande vacature in het zevenkoppige Fed-bestuur, krijgt Biden verschillende kansen om het leiderschap bij de centrale bank van het land te schudden.

Het Witte Huis heeft geen commentaar gegeven op wanneer het van plan is zijn genomineerden aan te kondigen, hoewel plaatsvervangend perssecretaris Karine Jean-Pierre vorige week zei dat Biden “op dit moment wel vertrouwen heeft in Powell”.

Powell geniet nog steeds de voorkeur van wetgevers aan beide kanten van het politieke gangpad voor een tweede termijn en zou waarschijnlijk een gemakkelijke herbevestigingsstemming in de Senaat tegemoet zien. Hij geniet tweeledige steun, grotendeels dankzij het snelle werk van de Fed om de Amerikaanse economie tijdens de Covid-19-crisis veilig te stellen en ervoor te zorgen dat bedrijven gemakkelijke toegang tot liquiditeit hadden.

Trump nomineerde Powell om de Fed in 2017 te leiden, jaren nadat voormalig president Barack Obama hem voor het eerst had aangespoord om zitting te nemen in het bestuur van de centrale bank. Zijn herbenoeming wordt gesteund door vrijwel elke Republikein.

Dat heeft sommige progressieve democraten er niet van weerhouden om Biden onder druk te zetten om een ​​kandidaat te kiezen die volgens hen strenger is voor banken en meer gericht is op kwesties als klimaatverandering en inkomensongelijkheid.

Progressieve vertegenwoordigers Alexandria Ocasio-Cortez, Rashida Tlaib, Ayanna Pressley, Mondaire Jones en Jesus “Chuy” Garcia maakten eind augustus hun zaak.

“Om vooruit te komen met een hele overheidsaanpak die klimaatrisico’s elimineert en tegelijkertijd ons financiële systeem veiliger maakt, hebben we een voorzitter nodig die zich inzet voor deze doelstellingen”, schreef het kwintet. “We dringen er bij president Biden op aan om een ​​nieuwe voorstelling te maken van een Federal Reserve die gericht is op het elimineren van klimaatrisico’s en het bevorderen van raciale en economische rechtvaardigheid.”

Wall Street verwacht algemeen dat het Witte Huis Fed-gouverneur Lael Brainard zal aanspreken voor een promotie. Ze is een sterke kandidaat om de positie van Quarles te vervullen als haar niet wordt gevraagd om Powell te vervangen als Biden besluit de Fed-chef te vervangen.

Mobiele versie afsluiten