SEC-stoel Gary Gensler gegrild door senatoren

By Jernst van Waal

Voormalig voorzitter van de Commodity Futures Trading Commission, Gary Gensler, getuigt tijdens een hoorzitting van de Amerikaanse Senaatscommissie voor banken over systeemrisico’s en markttoezicht op Capitol Hill in Washington op 22 mei 2012.

Jonathan Ernst | Reuters

WASHINGTON – De voorzitter van de Securities and Exchange Commission, Gary Gensler, verzekerde de wetgevers dinsdag dat de topregulator van Wall Street overuren maakt om een ​​reeks regels te creëren om toezicht te houden op de volatiele cryptocurrency-markten en tegelijkertijd de belangen van Amerikaanse innovators in evenwicht te brengen.

Gensler vertelde de Senaatscommissie voor banken dat hij en zijn team investeerders proberen te beschermen door een betere regulering van de duizenden nieuwe digitale activa en munten, evenals toezicht op de meer bekende bitcoin- en ethermarkten.

De SEC-chef merkte de enorme omvang van de taak op en vertelde senator Catherine Cortez Masto, D-Nev., Dat de toezichthouder “veel meer mensen” zou kunnen gebruiken om de 6.000 nieuwe digitale “projecten” te evalueren en te bepalen of ze allemaal kwalificeren als effecten naar Amerikaans recht.

“Momenteel hebben we gewoon niet genoeg beleggersbescherming in crypto-financiering, uitgifte, handel of leningen”, zei Gensler in voorbereide opmerkingen. “Eerlijk gezegd lijkt het op dit moment meer op het Wilde Westen of de oude wereld van ‘koper, pas op’ die bestond voordat de effectenwetten werden uitgevaardigd.”

Toch hebben sommige wetgevers Gensler onder druk gezet om het tempo op te voeren, met het argument dat de ondoorzichtige definities en een onzekere markt niet alleen leiden tot ongecontroleerde speculatie, maar ook innovatie kunnen verstikken.

Sen. Pat Toomey, een Republikein uit Pennsylvania en het hoogste lid van de commissie, drong er al vroeg in de hoorzitting op aan of stablecoins voldoen aan de definitie van een effect, aangezien beleggers niet per se verwachten dat deze activa winst opleveren.

Stablecoins zijn een soort cryptocurrency die één-op-één is gekoppeld aan dollars of andere traditionele valuta’s en als zodanig minder volatiel zijn dan hun concurrenten in de activaklasse.

“Mijn hele punt is dat ik denk dat we hier duidelijkheid over nodig hebben”, zei Toomey. “Ik vind dat je dit openbaar moet maken. … En we moeten zeker niet handhavend optreden tegen iemand zonder eerst die duidelijkheid te hebben verschaft.”

Maar waar Toomey en zijn Republikeinse collega’s hun bezorgdheid uitten over het potentieel van de SEC om innovatie te verstikken zonder een openbare reeks richtlijnen, hadden Democraten de neiging om speculatieve risico’s te benadrukken die zij als ongebreideld beschouwen in de cryptocurrency-markt.

Sen. Mark Warner, D-Va., bekritiseerde Gensler voor de grap omdat hij in zijn beschrijving van de cryptocurrency-industrie slechts één “wild” plaatste als het “wilde westen” van financiële regelgeving.

“Als iemand die enkele van uw zorgen over crypto deelt, zal ik erkennen dat u slechts één ‘Wild’ voor ‘West’ plaatst, in plaats van twee,” grapte hij. “Als iemand die het financieel redelijk goed heeft gedaan dankzij innovatie, ben ik all-in. Maar we hebben wel wat begeleiding nodig. We hebben wel wat richting nodig.”

“Ik zou naar de twee ‘Wilds’ gaan in termen van de beschrijving van dit gebied, zo goed als een deel van de innovatie is,” voegde hij eraan toe.

Controversiële praktijk onder de loep

Wetgevers bestoken Gensler ook met vragen over de voortdurende analyse door de SEC van betalingen voor orderstroom, een controversiële praktijk die online brokers zoals Robinhood Markets gebruiken om geld te verdienen.

Bedrijven zoals Robinhood verkopen de transacties van hun klanten aan marktmakers zoals Citadel Securities die de koop- en verkooporders uitvoeren. Market makers genereren winst door het verschil tussen de prijs waartegen ze aandelen op de open markt kopen en de prijs die ze ontvangen door ze aan Robinhood-klanten te verkopen, in hun zak te steken.

Dat betekent dat er een prikkel is voor market makers om de prijs op te drijven die ze aan de klanten van Robinhood aanbieden. En gezien het indrukwekkende marktaandeel van Citadel, zijn sommige regelgevers bezorgd dat beleggers misschien niet de beste deal krijgen, aangezien online brokers zelf een prikkel hebben om rooskleurige relaties te onderhouden met de bedrijven die hun handelsvolume kopen.

“Het Verenigd Koninkrijk, Canada en Australië hebben verboden”, zei Gensler na de hoorzitting tegen verslaggevers. “We bekijken de hele marktstructuur.”

Het retailpubliek betaalt omdat “ze niet per se order-by-order concurrentie hebben”, zei Gensler, wat betekent dat handelsorders worden opgekocht door slechts een paar marktmakers die bekend staan ​​​​als “groothandelaren” en niet worden gevochten met beloften van de laagste prijs.

De chief legal officer van Robinhood zei maandag dat hij gelooft dat de SEC uiteindelijk “tot de conclusie zal komen dat betaling voor de orderstroom ongetwijfeld een verbazingwekkend goede zaak is voor particuliere beleggers en dat ze het niet zullen verbieden.”

Diversiteit en klimaat

Democraten en Republikeinen prezen en bekritiseerden respectievelijk Gensler voor de stap van de SEC om de regel van Nasdaq goed te keuren om diversiteit te eisen in de raden van bestuur van bedrijven die een lijst maken met de beursoperator en voor meer inspanningen om openbaarmaking van het bedrijfsklimaat te eisen.

De nieuwe regel van de Nasdaq, die naar verwachting met juridische uitdagingen te maken zal krijgen, dwingt de raden van bestuur om te voldoen aan de vereisten op het gebied van gender- en raciale diversiteit of om schriftelijk uit te leggen waarom ze dit niet hebben gedaan.

Senator John Kennedy, een Republikein uit Louisiana.

Andrew Harrer | Bloomberg | Getty Images

Het doel van Nasdaq voor de meeste Amerikaanse bedrijven is om naast een ander bestuurslid ten minste één vrouwelijke directeur te hebben die zichzelf identificeert als lid van een raciale minderheid of de LGBTQ-gemeenschap.

Sen. John Kennedy, R-La., uitte misschien wel de meest directe kritiek op het besluit van de SEC om de regel van Nasdaq goed te keuren.

“Wat betreft de mensen en de bedrijven die u reguleert, beschouwt u uzelf als hun vader?” vroeg Kennedy aan Gensler. “Waarom leg je je persoonlijke voorkeuren over culturele kwesties en sociale kwesties op aan bedrijven, en dus hun klanten en hun werknemers? Zoals klimaatverandering en het Tweede Amendement.”

‘Ik weet zeker dat je persoonlijke gevoelens hebt over abortus,’ vervolgde Kennedy. “Heeft u plannen om die waarden aan bedrijven op te leggen?”

“Ik denk dat ik dat niet doe”, antwoordde Gensler. “Ik denk dat ik heb geprobeerd te zeggen dat als investeerders informatie willen over klimaatrisico’s… wij bij de SEC een rol hebben om iets op te merken en commentaar te geven, de economische analyse te doen en echt te zien wat investeerders zijn gezegde.”