Saudi Aramco steunt in Brooklyn gevestigde startup die ammoniak omzet in brandstof

By Jernst van Waal

In de race om schonere brandstoffen te vinden, loopt de zware transportsector jammerlijk achter omdat batterijen niet genoeg energie hebben om vrachtwagens en schepen aan te drijven. Voer ammoniak in. Nieuwe technologie en nieuwe bedrijven werken eraan om ammoniak om te zetten in waterstof om tractoren, vrachtwagens en zelfs schepen aan te drijven.

Alleen al de zware vrachtwagenindustrie is verantwoordelijk voor bijna een kwart van alle broeikasgasemissies door transport. Volgens de Internationale Maritieme Organisatie is de uitstoot van de scheepvaart tussen 2012 en 2018 met bijna 10% gestegen. Schepen stoten elk jaar bijna 1 miljard ton koolstofdioxide uit, wat ongeveer gelijk is aan de jaarlijkse koolstofuitstoot van Texas en Californië samen.

Dus bedrijven als Man Energy Solutions, Wartsila en Amogy, een startup gevestigd in Brooklyn, werken aan op ammoniak gebaseerde alternatieven.

“Onze gepatenteerde technologie maakt een efficiënte en effectieve omzetting van ammoniak in waterstof mogelijk, zodat je dat proces aan boord van het voertuig kunt gebruiken om waterstof te produceren en die geproduceerde waterstof vervolgens kunt gebruiken om het voertuig te laten rijden met behulp van de brandstofcel”, legt mede-oprichter en CEO Seonghoon Woo.

De technologie maakt het aan boord “kraken” (of ontleden) van ammoniak in waterstof mogelijk, dat vervolgens in een brandstofcel wordt gestuurd om een ​​voertuig aan te drijven. De energiedichtheid van vloeibare ammoniak is ongeveer drie keer groter dan die van gecomprimeerde waterstof.

Amogy heeft zijn technologie zojuist getest op een semi-vrachtwagen en heeft het al laten werken op een John Deere tractor en een drone. De volgende stap naar schone scheepvaart is een sleepboot.

“We werken veel samen met belanghebbenden in de scheepvaart en zware productie in de zware industrieën. Dus de samenwerking is zeker de sleutel om de nieuwe technologie zoals de onze op te schalen, om deze echt op te schalen en ook door te dringen tot de markt”, aldus Woo.

Een van Amogy’s investeerders, Saudi Aramco, is de grootste aardolieproducent ter wereld, maar ziet ammoniak als onderdeel van zijn toekomst.

“Het opent echt nieuwe markten voor waterstof door de ammoniak-koolstofvector, waarop we gokken als een gunstige manier om waterstof te transporteren”, zegt Ahmad Al-Khowaiter, chief technology officer bij Saudi Aramco.

“Het wordt een groeiende markt in een wereld met koolstofbeperkingen. Dergelijke producten zullen waardevoller worden, en de markt daarvoor en de vraag zullen stijgen, dus we zien dit als zeer positief vanuit het perspectief van onze aandeelhouders,” hij toegevoegd.

Naast Saudi Aramco wordt Amogy ondersteund door Amazone’s Climate Pledge Fund, AP Ventures, SK Innovation en DCVC. De startup heeft tot nu toe 70 miljoen dollar opgehaald.

CNBC-producer Lisa Rizzolo heeft bijgedragen aan dit stuk.