Saudi-Arabië zegt dat het een ‘partner’ moet zijn bij elke toekomstige deal met Iran

De Saoedische minister van Buitenlandse Zaken Faisal Bin Farhan al-Saud spreekt op 21 februari 2020 in Berlijn, Duitsland tot de media.

Thomas Trutschel | Photothek | Getty-afbeeldingen

Saoedi-Arabië zegt dat het deel zou moeten uitmaken van mogelijke onderhandelingen tussen de aankomende Amerikaanse regering en Iran over een nieuwe nucleaire deal, vertelde minister van Buitenlandse Zaken Faisal bin Farhan Al-Saud aan CNBC.

Saoedi-Arabië probeert samen te werken met de Amerikaanse regering aan een mogelijke nieuwe overeenkomst, die niet alleen de nucleaire activiteiten van Iran zou beperken, maar ook zijn “regionale kwaadaardige activiteit” zou aanpakken, zei Al-Saud zaterdag tegen CNBC’s Hadley Gamble.

Zo’n akkoord zou de “JCPOA ++” kunnen worden genoemd, voegde hij eraan toe. Het JCPOA, of gezamenlijk alomvattend actieplan, is een overeenkomst uit 2015 tussen Iran en wereldmachten die de nucleaire ambities van het land aan banden legden in ruil voor het opheffen van sancties. De oorspronkelijke overeenkomst is ondertekend door de vijf permanente leden van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties – China, Frankrijk, Rusland, het VK en de VS, plus Duitsland.

President Donald Trump trok de Verenigde Staten in 2018 terug uit de JCPOA en noemde het de ‘slechtste deal in de geschiedenis’. Sindsdien heeft zijn regering Iran verpletterende sancties opgelegd, de “maximale drukcampagne” genoemd.

Door deze sancties is de rial van Iran met een vijfde van zijn vroegere waarde ten opzichte van de dollar in waarde gedaald, en is het bruto binnenlands product (bbp) van het land gedurende drie opeenvolgende jaren met ongeveer 6% gekrompen.

Andere ondertekenaars van het akkoord van 2015 hebben de overeenkomst gesteund, maar er wordt gesproken dat er een heronderhandeld pact op komst zou kunnen zijn, met meer druk op Iran vanwege raketprogramma’s en andere regionale kwesties. Een nieuwe overeenkomst is aangeprezen als een “JCPOA +” – dat wil zeggen, zoals de oorspronkelijke deal, maar met meer voorwaarden.

Een dergelijke overeenkomst zou zelfs nog verder kunnen gaan, gelooft Al-Saud, door te zeggen dat een “JCPOA ++” -overeenkomst ook zou kunnen pogen de door Iran gemelde “bewapening van milities aan te pakken, of het nu de Houthi’s in Jemen zijn, of bepaalde groepen in Irak of in Syrië, of Libanon , en zelfs daarna. “

“En, natuurlijk, zijn ballistische raketprogramma’s en andere wapenprogramma’s, die (het) blijft gebruiken om ravage te zaaien in de regio”, voegde Al-Saud eraan toe.

CNBC heeft contact opgenomen met Iraanse functionarissen voor een reactie op de opmerkingen van Al Saud en heeft nog geen antwoord ontvangen.

De minister van Buitenlandse Zaken van Saoedi-Arabië benadrukte het langdurige partnerschap dat zijn land met de Verenigde Staten heeft en dat hij met elke regering zou samenwerken. Al-Saud herhaalde echter dat als de aanstaande president opnieuw in contact wil komen met Iran, Saoedi-Arabië een “partner in die discussies” moet zijn.

“Het probleem met Iran is het feit dat het blijft geloven in het opleggen van zijn wil aan de regio om zijn revolutie te exporteren naar zijn buren en daarbuiten, en we moeten dat aanpakken”, beweerde hij, in een gesprek met CNBC vanuit NEOM, een megaproject en nieuw geplande stad aan de noordwestkust van de Rode Zee van Saudi-Arabië. Saudi-Arabië ontvangt dit weekend virtueel wereldleiders op de Groep van 20 (G-20) -top in Riyad.

Regionale rivaliteit

Buren Saudi-Arabië en Iran zijn verwikkeld in een decennia-oude strijd om regionale dominantie. Saudi-Arabië is een soennitische meerderheid, terwijl Iran de thuisbasis is van een sjiitische moslimmeerderheid.

Trump steunde tijdens zijn ambtsperiode de bondgenoten van de Golf Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten, terwijl zijn voorganger, Barack Obama, probeerde de betrekkingen met Iran te normaliseren en de nucleaire deal te sluiten. Het vertrek van Trump uit de JCPOA werd toegejuicht door de bondgenoten van Amerika in de Golf en werd algemeen gezien als een verschuiving in het Amerikaanse beleid in de regio.

De houding van de VS ten opzichte van Iran zou echter kunnen veranderen als er een regering komt. Verkozen president Joe Biden hoopt eenmaal in het Witte Huis opnieuw met Iran in gesprek te gaan en opnieuw toetreden tot de nucleaire overeenkomst is een topprioriteit voor zijn komende regering. De Trump-regering is van plan Iran verder te sanctioneren naarmate zijn presidentschap ten einde loopt, wat de toenadering van Biden tot Iran uitdagender zou kunnen maken.

Ondertussen kan de relatie van de nieuwe regering met Saoedi-Arabië moeilijker te voorspellen zijn.

Biden heeft kritiek geuit op mensenrechtenschendingen door Saoedi-Arabië en heeft gezegd dat hij de banden met het koninkrijk opnieuw zou beoordelen, nadat hij in 2019 had gedreigd de wapenverkoop aan de natie te stoppen en van hen, wat hij beschreef, “de paria die ze zijn” te maken.

In oktober, bij het vieren van het tweejarig jubileum sinds de dood van Jamal Khashoggi, een Saoedische journalist die in 2018 werd vermoord in het Saoedische consulaat in Istanbul, ging Biden verder met het beschrijven van hoe de betrekkingen tussen de VS en Saoedi-Arabië zich zouden kunnen ontwikkelen. Hij merkte in een verklaring op dat “onder een regering van Biden-Harris, we onze relatie met het Koninkrijk opnieuw zullen beoordelen, de Amerikaanse steun voor de oorlog in Saoedi-Arabië in Jemen zullen beëindigen en ervoor zullen zorgen dat Amerika zijn waarden niet aan de deur controleert om wapens te verkopen of te kopen. olie.”

“Amerika’s toewijding aan democratische waarden en mensenrechten zal een prioriteit zijn, zelfs met onze naaste veiligheidspartners”, voegde hij eraan toe.

Plaats een reactie