Satellietbeelden leggen de bouw vast op de nucleaire site van Iran

By Jernst van Waal

DUBAI, Verenigde Arabische Emiraten – Er wordt gewerkt aan de bouw van de nucleaire faciliteit van Natanz in Iran, zo blijkt uit satellietbeelden die woensdag zijn vrijgegeven door Planet Labs uit San Francisco, tegen de achtergrond van nieuwe sancties die door de VS zijn opgelegd aan het land en de gestage desintegratie van de 2015 nucleaire deal.

Voor het eerst gerapporteerd door de Associated Press, tonen de beelden een weg die vanaf augustus wordt aangelegd naar het zuiden van de stad Natanz, in de centrale westelijke provincie Isfahan in Iran, naar de verrijkingsfaciliteit, samen met wat lijkt op bouwmaterialen. Analisten die zijn geïnterviewd door het draadbureau zijn van mening dat de foto’s graafwerkzaamheden en een mogelijke tunnel in de omliggende bergen vastleggen.

De nucleaire waakhond van de VN, het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA), heeft tegenover de AP bevestigd dat Iran een “ondergrondse, geavanceerde assemblagefabriek voor centrifuges” bouwt.

Het vertelde de AP ook dat IAEA-inspecteurs op de hoogte waren van de constructie en dat Iran hen er eerder over had geïnformeerd, wat suggereert dat het de parameters van de deal van 2015 niet schendt. Ook bekend als het JCPOA, heeft de deal uit het Obama-tijdperk, ondertekend door de VS, Iran, Rusland, China en EU-staten, de internationale sancties tegen Iran in 2015 opgeheven in ruil voor beteugeling van zijn nucleaire programma.

Een algemeen beeld van de nucleaire verrijkingsinstallatie van Natanz wordt op 9 april 2007 gezien, 180 mijl ten zuiden van Teheran, Iran.

Majid Saeedi / Getty Images

De uraniumverrijkingssite in Natanz, waarvan een groot deel ondergronds is, werd in juli van dit jaar door brand getroffen. Iraanse functionarissen beweren dat de brand een sabotage-aanval was, en volgens hen veroorzaakte de brand voldoende schade om de ontwikkeling van geavanceerde uraniumverrijkingscentrifuges te vertragen. De directeur van het Iraanse agentschap voor atoomenergie kondigde in augustus aan dat het bovengrondse deel van de faciliteit zou worden herbouwd in de bergen rond Natanz.

IAEA-directeur-generaal Rafael Grossi vertelde AP dat de bouw “betekent dat ze zijn begonnen, maar nog niet voltooid”, eraan toevoegend dat “het een lang proces is”.

De Iraanse Atomic Energy Organization heeft niet gereageerd op een CNBC-verzoek om commentaar. Teheran beweert dat zijn nucleaire ontwikkeling uitsluitend voor vreedzame doeleinden is, terwijl de regering-Trump en enkele van zijn bondgenoten, waaronder Israël, het land er al lang van beschuldigen een atoombom te achtervolgen.

De langzame dood van de nucleaire deal van 2015

De regering van president Donald Trump trok zich in 2018 terug uit de Iraanse nucleaire deal en legde opnieuw ingrijpende sancties op aan Teheran die hielpen de economie te verlammen. Iran heeft gereageerd met geleidelijke schendingen van de limieten van de deal, inclusief het overschrijden van de overeengekomen limiet voor zijn voorraad verrijkt uranium, als reactie op Amerikaanse acties.

IAEA-inspecteurs blijven niettemin toegang hebben tot de nucleaire sites van Iran, een van de bepalingen van de deal, die de niet-Amerikaanse ondertekenaars hebben geprobeerd in leven te houden.

Inspecteurs van het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA) (2e-3e L) en Iraanse technici bij de kerncentrale van Natanz, Iran.

Kazem Ghane | AFP | Getty-afbeeldingen

De spanningen tussen de landen zijn sterk gestegen sinds een golf van sabotage-aanvallen in de Golfwateren vorig jaar, die Washington de schuld geeft aan Iraanse agenten, maar die Teheran ontkent, en sinds de Amerikaanse moord door een drone-aanval op de Iraanse topcommandant Qasem Soleimani in januari van dit jaar.

De betrekkingen kunnen nog verbeteren in de nasleep van de aanstaande Amerikaanse presidentsverkiezingen, afhankelijk van wie het Witte Huis bekleedt. Het lot van de JCPOA is misschien niet bezegeld, zeggen politieke analisten, aangezien een potentiële regering van Joe Biden waarschijnlijk zou streven naar rehabilitatie van de deal in een of andere vorm.