Saoedische functionaris waarschuwt voor groeiende wereldwijde voedselcrisis door oorlog in Oekraïne

By Jernst van Waal

Mohammed Al-Jadaan, de minister van Financiën van Saoedi-Arabië, op het World Economic Forum in Davos, Zwitserland

Jason Alden | Bloomberg | Getty Images

Verschillende landen slaan alarm over de groeiende crisis in de wereldwijde voedselvoorziening als gevolg van de Russische invasie van Oekraïne. De strijdende staten behoren tot ’s werelds grootste landbouwexporteurs en voeden met name een groot deel van de ontwikkelingslanden.

De Saoedische minister van Financiën Mohammed al-Jadaan vindt dat de wereld het niet serieus genoeg neemt.

“Ik denk dat dit een zeer ernstig probleem is. De voedselcrisis is echt. Ik denk dat het nog steeds wordt onderschat door de wereldgemeenschap”, vertelde al-Jadaan aan Hadley Gamble van CNBC op het World Economic Forum in Davos, Zwitserland.

“Het gaat veel problemen veroorzaken, niet alleen in de MENA-regio (Midden-Oosten en Noord-Afrika), maar zelfs in de rest van de wereld.”

“De MENA-regio is zeer, zeer, zeer kwetsbaar”, voegde de financieel directeur eraan toe. “Het importeert veel voedsel, het vertegenwoordigt 26% van de wereldbevolking.”

Ruslands niet-uitgelokte invasie van Oekraïne bedreigt nu een enorm deel van de tarwe en graan waar landen in het Midden-Oosten en Afrika op vertrouwen. Samen zijn Rusland en Oekraïne goed voor ongeveer een derde van de wereldwijde tarwe-export, bijna 20% van de maïs en 80% van de zonnebloemolie – en ze leveren het grootste deel van het aanbod van de MENA-regio.

Tarwefutures zijn meer dan 30% gestegen sinds de invasie eind februari begon.

Voor de oorlog werd meer dan 95% van Oekraïnes totale graan-, tarwe- en maïsexport verscheept via de Zwarte Zee, en de helft van die export ging naar MENA-landen. Dat vitale kanaal is nu gesloten en verstikt de maritieme handel van Oekraïne nadat zijn havens werden aangevallen door het Russische leger.

Dat heeft de stijgende inflatie versterkt die honderden miljoenen mensen treft, vooral die in arme gebieden die al te kampen hebben met hoge werkloosheid en verslechterende economische vooruitzichten.

Saoedi-Arabië beloofde eind maart 15 miljard dollar aan economische hulp voor Egypte, het dichtstbevolkte land van het Midden-Oosten, aangezien de economie zwaar werd getroffen door de recordhoge graanprijzen als gevolg van de oorlog. Egypte zoekt ook hulp van het Internationaal Monetair Fonds om zijn noodlijdende economie te ondersteunen.

Een boer draagt ​​een kogelvrij vest tijdens het zaaien van gewassen in de buurt van de regio Zaporizja, in het zuidoosten van Oekraïne.

Dmytro Smoliyenko | Toekomstige publicatie | Getty Images

Alleen Egypte – met zijn snelgroeiende bevolking van zo’n 100 miljoen mensen – importeert 80% van zijn tarwe uit Oekraïne en Rusland. Libanon, al jaren in een verlammende schulden- en inflatiecrisis, importeert 60% van zijn tarwe uit de twee strijdende landen, die 80% van Tunesië’s graan leveren. Voedselonzekerheid in de MENA-regio wordt vaak in verband gebracht met politieke instabiliteit, rellen en geweld.

“We moeten dus heel voorzichtig zijn met wat er in de regio gebeurt”, zei al-Jadaan. “We zullen zoveel mogelijk de nodige ondersteuning bieden, maar wij zijn het niet alleen – dit is een wereldwijd probleem dat we moeten samenwerken met de wereld om tot oplossingen te komen.”

Al-Jadaan haalde de eerdere inspanningen van Saudi-Arabië binnen de G-20 aan om met andere lidstaten samen te werken bij het aanpakken van de pandemie en het herstel van Covid-19, en zei dat samenwerking tussen regeringen en regio’s had geholpen om tot oplossingen te komen. “Ik denk dat de voedselcrisis om een ​​dergelijke samenwerking vraagt”, zei hij.

Volg CNBC International op Twitter en Facebook.