Saoedi-Arabië is terug in ‘wat er ook nodig is’ voor olie: strateeg

By admin

Vrijwillige productieverlagingen door OPEC-leden laten zien dat olieproducerende landen doen wat ze kunnen om de markt te stabiliseren tijdens de aanhoudende uitbraak van het coronavirus, vertelde een strateeg deze week aan CNBC.

Saudi-Arabië zei maandag dat het de productie vanaf 1 juni met nog eens 1 miljoen vaten per dag zal verminderen, in een poging de olieprijzen te ondersteunen. Na de aankondiging van het koninkrijk kondigden de VAE en Koeweit ook een inkrimping van het aanbod aan. Dat komt bovenop een overeenkomst tussen OPEC en niet-OPEC-bondgenoten, ook wel OPEC + genoemd, om de productie vanaf 1 mei met 9,7 miljoen bpd te verlagen.

“De OPEC-zwaargewichten staan ​​in de rij om te proberen te doen wat ze kunnen om deze markt te stabiliseren”, zegt Helima Croft, wereldwijd hoofd commodity-strategie bij RBC Capital Markets.

“We beginnen al een stijgende vraag te zien naarmate de wereldwijde lockdown-omstandigheden versoepelen, mensen weer gaan rijden”, vertelde ze dinsdag aan “Capital Connection” van CNBC. ‘Dus wat ze in wezen doen, is accelereren om de markt opnieuw in evenwicht te brengen.’

Een offshore boorplatform staat in ondiepe wateren bij het offshore olieveld Manifa, beheerd door Saudi Aramco, in Manifa, Saoedi-Arabië.

Simon Dawson | Bloomberg | Getty Images

Hoewel er “groene scheuten” zijn, zijn de vooruitzichten onduidelijk naarmate de pandemie voortduurt.

“Als we een tweede golf van de crisis zouden krijgen, en als we de lockdown-beperkingen opnieuw zouden invoeren, zou dat het traject van een herstel van de olieprijs echt kunnen veranderen”, aldus Croft. “We moeten echt afwachten wat er met dit virus gaat gebeuren voordat we in feite kunnen zeggen dat we op het punt staan ​​op een duurzame weg naar herstel te zijn.”

Meer dan 4,18 miljoen mensen hebben wereldwijd Covid-19 opgelopen en volgens de Johns Hopkins University zijn minstens 286.336 mensen aan het virus gestorven.

De olietoekomst staat al maanden onder druk omdat de coronaviruscrisis de vraag heeft onderdrukt, terwijl het aanbod in april piekte tijdens een prijzenoorlog. Beide belangrijke benchmarks zijn sinds het begin van het jaar met meer dan 50% gedaald.

Het valt ook nog te bezien of de laatste bezuinigingen op de olieproductie “de olieprijzen echt zullen opdrijven en de bedrijfsinkomsten zullen helpen verhogen”, aldus Ellen Wald, president van Transversal Consulting. Ze voegde eraan toe dat het afhangt van het feit of Rusland en Irak hun verbintenissen nakomen.

‘Dat zijn echt de twee jokertekens in deze OPEC + -overeenkomst’, vertelde ze aan CNBC’s ‘Street Signs Asia’.

Saudi’s aanbodvermindering

Wald zei ook dat de productieverlaging van Riyadh bijna een reactie is op de “knokige” reactie die het had toen de OPEC + -gesprekken eerder dit jaar instortten.

“Met name Saoedi-Arabië is op zoek naar een mate van leiderschap die ik denk dat het in maart heeft verloren”, zei ze.

Het koninkrijk verhoogde de productie tot 12 miljoen vaten per dag nadat Moskou weigerde in te stemmen met het aanpassen van de olievoorraad. Dat beleid werkte “echt averechts” omdat de vraag extreem zwak was, voegde ze eraan toe.

Croft van RBC Capital Markets zei dat Saoedi-Arabië nu terug is in “wat er ook voor nodig is”. “De beslissing om 1 miljoen vaten productie van de markt te halen, dat werd niet verwacht.”

‘Het lijkt erop dat ze adrenaline proberen te geven aan de oliemarkt om de prijzen hoger te krijgen, en ze hebben echt prijzen nodig op een constructievere plek’, zei ze.

Naast het feit dat Riyadh sterk afhankelijk is van olie-inkomsten om zijn overheidsuitgaven te financieren, zal een herstel van de olieprijzen ook “essentieel” zijn voor het veranderen van het publieke sentiment in het land, zei Croft.

Het koninkrijk kondigde deze week een bezuinigingsdrang aan waarbij de belasting op de toegevoegde waarde verdrievoudigd zal worden tot 15%, bezuinigingen op de overheidsuitgaven en de opschorting van toelagen voor werknemers in de publieke sector.

“Daarom denk ik dat ze zo gefocust zijn op het proberen om in principe alles te doen wat nodig is, wat aantoont dat Saoedi-Arabië de oliemarkt zal aansturen, dat ze weer de leiding hebben over de OPEC.”

– Natasha Turak en Pippa Stevens van CNBC hebben bijgedragen aan dit rapport.