FINANCIEEL.com

Samsung schat dat de winst in het tweede kwartaal met 96% is gedaald

Samsung schat dat de winst in het tweede kwartaal met 96% is gedaald

Een man loopt langs het Samsung-logo op een glazen deur in het Seocho-gebouw van het bedrijf in Seoul op 7 april 2023.

Jung Yeon-je | Afp |

Samsung Electronics zei dat het een winstdaling van 96% verwacht in het tweede kwartaal van 2023, aangezien de zwakke vraag naar geheugenchips aanhoudt.

‘S Werelds grootste dynamische random-access chipmaker schat de bedrijfswinst in het kwartaal van april tot juni op 600 miljard Koreaanse won ($ 459 miljoen), een daling ten opzichte van 14,1 biljoen Koreaanse won in dezelfde periode vorig jaar.

Dit zou de laagste kwartaalwinst van het bedrijf zijn sinds de winst van 590 miljard gewonnen in het eerste kwartaal van 2009, volgens de eerdere winstgegevens van het bedrijf.

De winstprognose voor het tweede kwartaal komt grotendeels overeen met de verwachtingen van analisten voor 555 miljard Koreaanse won, meldde Reuters, daarbij verwijzend naar een Refinitiv SmartEstimate.

Samsung schatte ook de omzet in het tweede kwartaal op 63,75 biljoen Koreaanse won, een daling van 17,4% ten opzichte van de 77,2 biljoen Koreaanse won een jaar geleden.

Het bedrijf zal op 27 juli zijn volledige winstrapport publiceren.

We gaan ervan uit dat de prijzen eind dit jaar of begin volgend jaar weer kunnen opveren.

SK Kim

Uitvoerend directeur, Daiwa Capital Markets

Tijdens de door de pandemie geleide hausse legden fabrikanten van smartphones en pc’s geheugenchips aan naarmate de vraag naar consumentenapparaten toenam. Maar die bedrijven worstelen nu met overtollige chipvoorraden omdat consumenten minder elektronica kopen als gevolg van stijgende inflatie. Als gevolg hiervan zijn de prijzen voor geheugenchips gedaald.

“De vraag bleef zwak. Maar nu gaat het om het aanbod [of memory chips]. Samsung Electronics kondigde begin april de betekenisvolle productieverlaging aan, dus we anticiperen erop [that] in het derde kwartaal”, vertelde SK Kim, uitvoerend directeur van Daiwa Securities Capital Markets, vrijdag aan CNBC’s “Squawk Box Asia”.

In april zei Samsung dat het de productie van geheugenchips “aanzienlijk” zou verminderen, in navolging van kleinere rivalen zoals SK Hynix en Micron.

“Daarmee gaan we ervan uit dat de prijzen eind dit jaar of begin volgend jaar weer kunnen opveren”, aldus Kim.

De prijzen van Samsung-geheugenchips zullen eind 2023 of begin 2024 herstellen, zegt analist

Kim voegde eraan toe dat Samsung en SK Hynix, de op een na grootste chipmaker van Zuid-Korea, kunnen profiteren van de extra vraag als gevolg van de verkoop van Micron-producten in China door de VS. Het in de VS gevestigde Micron is de op twee na grootste DRAM-chipmaker na Samsung en SK Hynix.

“Maar tegelijkertijd is er ook de zwakke vraag uit China vanwege de onzekerheid in de productie”, aldus Kim.

De VS verleenden Samsung en SK Hynix ontheffingen van een jaar om door te gaan met het importeren van geavanceerde tools voor hun Chinese fabrieken. Die vrijstellingen zouden in oktober aflopen, maar de Wall Street Journal meldde dat een Amerikaanse functionaris zei dat ze “in de nabije toekomst zouden worden verlengd”.

In het eerste kwartaal rapporteerde Samsung een bedrijfswinst van 640 miljard Koreaanse won miljoen, tegen 14,12 biljoen won een jaar eerder.

Samsung-aandelen daalden 2% in de handel van vrijdagochtend.

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert