FINANCIEEL.com

Samsung en SK Hynix geven aan dat het dieptepunt van de geheugenchip mogelijk is bereikt

Samsung en SK Hynix geven aan dat het dieptepunt van de geheugenchip mogelijk is bereikt

Een technicus houdt een halfgeleiderwafel vast in een fabriek.

Ponywang | E+ |

De recente winstcijfers van de twee grootste fabrikanten van geheugenchips ter wereld gaven aan dat de zwakke vraag mogelijk eindelijk zijn dieptepunt heeft bereikt.

De bedrijfswinst van Samsung steeg in het derde kwartaal met 262,6% vergeleken met het tweede kwartaal. Dit volgde op een daling van 85,15% in de bedrijfswinst in het eerste kwartaal ten opzichte van het voorgaande kwartaal en een kleine verbetering van 4,68% in de bedrijfswinst in het tweede kwartaal ten opzichte van het eerste kwartaal.

SK Hynix zei in zijn kwartaalrapport dat zijn dynamische Random Access Memory-activiteiten in het derde kwartaal weer winst maakten, na verliezen in de eerste twee kwartalen van dit jaar.

“Een van de belangrijkste factoren achter het herstel van de geheugenprijzen is de vermindering van het aanbod in de hele sector en daarmee de dalende voorraden”, vertelde James Lim, senior onderzoeksanalist bij Dalton Investments, aan CNBC.

“De voorraden bij pc- en mobiele klanten lijken veel te zijn gedaald en zeer lage geheugenprijzen leiden vaak tot herbevoorrading of tot meer geheugeninhoud per apparaat”, zegt Lim.

Volgens gegevens van marktonderzoeksbureau TrendForce zijn de Zuid-Koreaanse bedrijven de twee grootste makers van DRAM-chips ter wereld, terwijl het Amerikaanse Micron op de derde plaats staat. Dergelijke geheugenchips zijn te vinden in consumentenapparaten zoals laptops en smartphones.

“We hebben talloze aankoopaanvragen ontvangen, omdat we ons steeds meer bewust zijn geworden van het feit dat de sector een dieptepunt heeft bereikt als gevolg van de sectorbrede productieverlagingen”, zei Samsung vorige week in zijn winstrapport. Chipmakers hebben overtollige voorraden teruggeschroefd door de productie terug te schroeven.

Tijdens de pandemie sloegen bedrijven geheugenchips aan om aan de recordvraag naar elektronica te voldoen, maar bleven met een overschot aan voorraden achter toen die druk afnam. De inflatie heeft ertoe geleid dat consumenten hun uitgaven hebben teruggeschroefd en hebben bezuinigd op de aanschaf van consumentenapparatuur, waardoor de vraag naar en de prijzen voor geheugenchips zijn gedaald.

Micron bouwt de grootste Amerikaanse chipfabriek ooit, ondanks het Chinese verbod

Kazunori Ito, onderzoeksdirecteur bij Morningstar, zei dat “de winstcijfers bevestigden dat de geheugenindustrie zoals verwacht het dieptepunt heeft bereikt.”

“De gemiddelde verkoopprijzen van DRAM, of ASP’s, stegen achtereenvolgens met gemiddelde enkele cijfers voor Samsung en met 10% voor SK Hynix, en het was de eerste keer in acht kwartalen dat Samsung een prijsstijging ervoer”, zei Ito in een rapport van 1 november.

“We hebben kleine aanpassingen gedaan aan onze winstverwachtingen voor Zuid-Koreaanse geheugenleveranciers”, aldus Ito. De financiële dienstverlener voegde eraan toe dat de aandelen van Samsung “ondergewaardeerd” zijn, terwijl de aandelen van SK Hynix “een stijging van ongeveer 18% tot 20% hebben ten opzichte van onze schatting van de reële waarde.”

Andere chipfabrikanten hebben ook sterke vooruitzichten voorspeld.

’s Werelds grootste contractchipmaker, Taiwan Semiconductor Manufacturing Company, overtrof de verwachtingen van analisten en voorspelde dat het ergste voor de chipindustrie binnenkort voorbij zou kunnen zijn. TSMC maakt de meest geavanceerde processors voor bedrijven als Appel En Nvidia gebaseerd op de architectuur van Arm.

In de VS gevestigd Qualcomm gaf ook een sterke voorspelling voor het huidige kwartaal, wijzend op een chipherstel. Qualcomm maakt de processors tot de kern van de meeste geavanceerde Android-apparaten en ook van veel lagere telefoons.

“Hoewel de voorraadniveaus halverwege 2023 hun hoogtepunt bereikten, bevinden ze zich nog steeds op het hoge niveau, vooral voor NAND [flash memory]’, zegt Ito van Morningstar.

NAND is een andere belangrijke geheugenchip die vaak samenwerkt met DRAM in pc’s, servers en smartphones. Het slaat gegevens op, maar heeft geen stroom nodig zoals DRAM.

“Als gevolg hiervan wordt verwacht dat geheugenleveranciers een lagere bezettingsgraad zullen blijven handhaven en voorzichtig zullen blijven met het verhogen van de productiecapaciteit volgend jaar, wat gunstig zou moeten zijn voor de geheugenprijzen vanwege het beperkte aanbod”, aldus Ito.

TrendForce verwacht dat geheugenleveranciers de productie van zowel DRAM als NAND Flash in 2024 zullen blijven terugschroeven, vooral in de “financieel worstelende NAND Flash-sector.” Het onderzoeksbureau voorspelt ook dat de vraag naar DRAM en NAND Flash in 2024 met respectievelijk 13% en 16% zal toenemen.

AI-boom om de winst te verhogen

In het derde kwartaal heeft de sterke vraag naar geavanceerde, krachtige chips in generatieve AI de vertraging van de chips in computers en smartphones helpen compenseren, aldus SK Hynix in zijn winstrapport.

“Op servers is de vraag naar AI een andere sterke drijfveer geweest”, zegt Lim van Dalton Investments.

ChatGPT en andere grote taalmodellen hebben veel geavanceerde geheugenchips nodig, waardoor dergelijke generatieve AI-modellen details uit eerdere gesprekken en gebruikersvoorkeuren kunnen onthouden om menselijke reacties te genereren.

“De DRAM-business… zal naar verwachting blijven verbeteren, samen met de generatieve AI-boom. De NAND-flashbusiness, die verliezen blijft lijden, vertoont ook tekenen van verbetering”, zei SK Hynix in een verklaring.

Wat de vooruitzichten voor de vraag naar geheugen betreft, zei Samsung dat het verwacht dat de vraag in het vierde kwartaal zal aantrekken dankzij eindejaarspromoties, nieuwe productlanceringen door zijn grote klanten en een sterke vraag naar generatieve AI.

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert