Rusland zou volgende maand Oekraïne kunnen binnenvallen: Amerikaanse inlichtingendienst

By Jernst van Waal

Een BMP-2 amfibisch infanteriegevechtsvoertuig tijdens veldvuuroefeningen voorafgaand aan de 78e verjaardag van het bewakerstankleger van het Westelijk Militair District op de Golovenki-reeks buiten Moskou.

Sergei Bobylev | TASS | Getty Images

WASHINGTON – Inlichtingendiensten die Russische cyberoperaties tegen Oekraïne monitoren, geloven dat het Russische activiteitenpatroon binnen de komende 30 dagen een signaal zou kunnen zijn voor een grondinvasie van Oekraïne, zei het Witte Huis vrijdag.

De nieuwe tijdlijn is het laatste teken van hoe dreigend de regering-Biden denkt dat een Russische aanval op Oekraïne zou kunnen zijn, en hoe dringend haar poging om te onderhandelen over een vreedzame regeling is geworden.

De VS hebben beloofd om op elke militaire inval te reageren met ongekende economische sancties tegen leden van de binnenste cirkel van de Russische president Vladimir Poetin. Maar dit zou kunnen leiden tot vergeldingsacties van Moskou tegen het Westen – tot en met bezuinigingen op de energie die van Rusland naar de rest van de wereld stroomt. Rusland is de grootste leverancier van olie, aardgas en kolen aan Europa.

In een gesprek met verslaggevers in het Witte Huis op vrijdag zei perssecretaris Jen Psaki dat analisten in december voor het eerst een sterke stijging hadden opgemerkt van gecoördineerde desinformatie op sociale media via door Rusland gesteunde kanalen, gericht op het destabiliseren van de Oekraïense regering.

“Het Russische leger is van plan om enkele weken voor een militaire invasie, die tussen half januari en half februari zou kunnen beginnen, met deze activiteiten te beginnen”, zei Psaki.

De onthulling kwam enkele uren nadat Russische cyberagenten de belangrijkste websites van de Oekraïense overheidsinstanties hadden uitgeschakeld en de homepages van de instanties hadden vervangen door een bericht aan alle Oekraïners dat gedeeltelijk las: “Wees bang en verwacht het ergste. Dit is voor uw verleden, heden en toekomst .”

De dreiging waarmee Oekraïne wordt geconfronteerd, is veel ernstiger dan een loutere cyberaanval. Meer dan 200.000 Russische troepen bevinden zich momenteel langs de grens van het land met Oekraïne. Op basis van de troepenbewegingen zien Amerikaanse militaire analisten het potentieel voor tal van verschillende invasieroutes.

Amerikaanse inlichtingendiensten zijn ook van mening dat Rusland al “een groep agenten heeft voorbereid om een ​​valse vlag-operatie uit te voeren in Oost-Oekraïne”, zei Psaki. “De agenten zijn getraind in stedelijke oorlogsvoering en in het gebruik van explosieven om sabotagedaden uit te voeren tegen Ruslands eigen proxy-troepen.”

Deze Russische agenten maken deel uit van een bredere inspanning van Moskou die “de basis legt om de mogelijkheid te hebben om een ​​voorwendsel voor een invasie van Oekraïne te verzinnen”, zei Psaki tijdens haar dagelijkse briefing.

Als onderdeel van dit valse verhaal zei Psaki dat Russische volmachten op sociale media Oekraïne al beschuldigen van het voorbereiden van een op handen zijnde aanval op Russische troepen in Oost-Oekraïne.

Op die manier zou Moskou, als de vooraf opgestelde Russische agenten een stealth-aanval zouden uitvoeren op door Rusland gesteunde troepen in Oekraïne, kunnen wijzen op zijn eerdere beschuldiging en de Oekraïners de schuld kunnen geven van de aanval.

Met een bevolking van 44 miljoen inwoners en een democratisch gekozen regering is Oekraïne na de Koude Oorlog een nauwe bondgenoot van de Verenigde Staten en een eeuwig doelwit voor Moskou.

vruchteloze onderhandelingen

De laatste onthullingen van Psaki kwamen op de hielen van meerdere high-stakes discussies tussen Amerikaanse en Europese functionarissen en hun Russische tegenhangers.

Maandenlang heeft Kiev de Amerikaanse en Europese bondgenoten gewaarschuwd dat Russische troepen zich langs de oostgrens verzamelden. De opbouw heeft opgeroepen tot de annexatie van Rusland in 2014 van de Krim, een schiereiland aan de Zwarte Zee, wat leidde tot internationale opschudding en leidde tot een reeks sancties tegen Moskou.

Met de inbeslagname van de Krim werd Rusland ook verwijderd uit de “Groep van 8”, of G-8, verwijzend naar acht grote wereldeconomieën.

De afgelopen weken heeft de regering-Biden herhaaldelijk gewaarschuwd dat de VS bereid is grotere economische tegenmaatregelen te nemen als Moskou Oekraïne verder binnenvalt.

“We zijn zeer bereid en afgestemd op onze partners en bondgenoten om die hoge kosten op te leggen”, zei plaatsvervangend staatssecretaris Wendy Sherman maandag.

Sherman, die maandag in Genève gesprekken met haar Russische tegenhanger begon, vertelde verslaggevers tijdens een telefonische vergadering dat de sancties gericht zijn tegen belangrijke Russische financiële instellingen en exportcontroles op cruciale industrieën.

Victoria Nuland, de Amerikaanse staatssecretaris voor politieke zaken, zei dinsdag dat de regering-Biden maatregelen coördineerde met NAVO-bondgenoten, de Europese Raad en leden van de G-7.

Moskou uitdagend

Sinds 2002 streeft Oekraïne naar toetreding tot de NAVO, waar de artikel 5-clausule van de groep stelt dat een aanval op één lidstaat wordt beschouwd als een aanval op alle lidstaten.

Russische functionarissen zeiden deze week in een persconferentie dat het “absoluut verplicht is ervoor te zorgen dat Oekraïne nooit, nooit, nooit lid wordt van de NAVO”.

“We hebben ijzersterke, waterdichte, kogelvrije, wettelijk bindende garanties nodig. Geen garanties, geen waarborgen, maar garanties”, zei de Russische vice-minister van Buitenlandse Zaken Sergei Ryabkov.

De Russische president heeft er eerder op aangedrongen dat Moskou, ondanks de inzet van duizenden troepen langs de grens met Oekraïne, zich niet voorbereidt op een invasie van zijn ex-Sovjetbuur. Poetin heeft ook het recht verdedigd om troepen in te zetten aan de Russische grenzen en heeft de NAVO ervan beschuldigd de spanningen op te drijven door legers op te bouwen in staten die aan Rusland grenzen.

Rusland heeft de oostelijke uitbreiding van de NAVO beschreven als een “rode lijn” die een veiligheidsrisico vormt voor Moskou.

Vorige maand sprak president Joe Biden tweemaal met Poetin te midden van de aanzienlijke militaire opbouw aan de Oekraïense grens. Tijdens het eerste gesprek op 7 december weigerde Biden de “rode lijnen” van Poetin over Oekraïne te accepteren.

Tijdens de meest recente oproep van de leiders, op 30 december, herhaalde Biden zijn bezorgdheid en hernieuwde dreigementen dat zijn regering samen met bondgenoten en partners “resoluut zou reageren” als Rusland Oekraïne zou binnenvallen.

— Patti Domm van CNBC heeft bijgedragen aan dit verhaal.