Rusland zegt dat het hypersonische raketoefeningen heeft uitgevoerd in de Atlantische Oceaan

By Jernst van Waal

Deze foto, genomen op 21 april 2019, toont het Russische raketfregat admiraal Gorshkov dat aankomt in Qingdao in de oostelijke Chinese provincie Shandong.

St | Afp | Getty-afbeeldingen

Het Russische ministerie van Defensie zei woensdag dat een van zijn fregatten met hypersonische raketten “hypersonische raketoefeningen” had uitgevoerd in het westelijke deel van de Atlantische Oceaan.

Het fregat admiraal Gorshkov testte de aanvalsmogelijkheden van de veel gehypte Zircon hypersonische raket van Rusland in de westelijke Atlantische Oceaan, volgens een verklaring van het ministerie, met behulp van “computersimulatie” -oefeningen.

De Russische president Vladimir Poetin kondigde de ontwikkeling van de hypersonische Zircon (of Tsirkon) raketten aan in 2019 toen hij zei dat de raketten een topsnelheid hebben van mach 9 (of negen keer de geluidssnelheid) en een bereik hebben van 1.000 kilometer (620 mijl). ). De raketten, zei Poetin, “kunnen marine- of landdoelen raken.”

“Conform de trainingssituatie oefende het fregat het arrangeren [a] Tsirkon hypersonische raket aanval op een maritiem doelwit op een afstand van meer dan 900 kilometer verderop’, zei het Russische ministerie van Defensie in zijn verklaring over de oefening.

Het zei niet dat het een raket had gelanceerd.

Het ministerie merkte op dat het admiraal Gorshkov-fregat “een modern multifunctioneel schip is, uitgerust met geleide raketten en ontworpen om te opereren in verre maritieme en oceanische gebieden.”

Rusland is een pariastaat geworden.  Wat is het volgende?

“Uitgerust met Tsirkon [missiles],,Het schip is in staat om gerichte en krachtige aanvallen uit te voeren op alle offshore- en onshore-doelen”, aldus de verklaring.

Het testen door Rusland van zijn aanvalsmogelijkheden in de Atlantische Oceaan zal waarschijnlijk worden gezien als een provocerende stap van de VS en hun NAVO-bondgenoten.

De betrekkingen tussen Moskou en het Westen staan ​​op een dieptepunt na de niet-uitgelokte invasie van Oekraïne in Rusland.

Rusland beschuldigt het Westen, dat Oekraïne voor miljarden dollars aan wapens en militaire hulp heeft geleverd, ervan een proxy-oorlog tegen het land te voeren.