FINANCIEEL.com

Rusland zegt dat het de historische graandeal met Oekraïne niet zal verlengen

Rusland zegt dat het de historische graandeal met Oekraïne niet zal verlengen

Bulkcarriers worden op 10 april 2023 aangemeerd bij de graanterminal van de haven van Odessa, Oekraïne.

Bo Amstrup | Afp |

Rusland zei maandag dat het een humanitaire corridor heeft opgeschort om belangrijke Oekraïense granen te leveren aan de wereldmarkten, uren voordat de overeenkomst afloopt.

Het door de VN bemiddelde Black Sea Grain Initiative, dat voor het eerst werd geïnkt in juli 2022, is herhaaldelijk verlengd in korte stappen, te midden van toenemende onvrede vanuit Rusland over waargenomen beperkingen die de volledige verzending van zijn eigen export van graan en kunstmest beperken. Het initiatief werd opgezet om een ​​wereldwijde voedselcrisis te bezweren, nadat Moskou een grootscheepse invasie had gelanceerd in mede-belangrijkste graanexporteur en buurland Oekraïne.

Het zou maandag om middernacht, Istanbulse tijd, aflopen.

“In feite zijn de Zwarte Zee-overeenkomsten vandaag niet meer geldig. Zoals de president van de Russische Federatie eerder zei, is de deadline 17 juli. Helaas is het deel met betrekking tot Rusland in deze Zwarte Zee-overeenkomst tot nu toe niet geïmplementeerd. , het effect is beëindigd’, zei Kremlin-woordvoerder Dmitry Peskov, in door Google vertaalde commentaren die maandag door het Russische staatspersbureau Tass werden gerapporteerd.

Het pact stond de export toe van commerciële voedsel- en kunstmestvoorraden, waaronder ammoniak, vanuit drie Oekraïense havens in de Zwarte Zee: Odessa, Chornomorsk en Pivdennyi, voorheen bekend als Yuzhny. Vrachtschepen varen via de overeengekomen humanitaire corridor naar Istanboel, een van de drukste havens van Turkije, waarvan de regering onder president Recep Tayyip Erdogan diep ondergedompeld is in de onderhandelingen.

Dit is een breaking news-verhaal, kom later terug voor meer informatie.

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert