Rusland pompt minder aardgas naar Europa nu Nord Stream 2 zijn voltooiing nadert

By Jernst van Waal

Een uitgangsfiltratie-installatie van een gasbehandelingseenheid bij het Slavyanskaya-compressorstation (geëxploiteerd door Gazprom), het startpunt van de Nord Stream 2 offshore-aardgasleiding. Volgens de Russische vice-premier Alexander Novak zal de bouw van Nord Stream 2 tegen het einde van dit jaar voltooid zijn.

Peter Kovalev | TASS | Getty Images

LONDEN – Rusland heeft de levering van aardgas via pijpleidingen aan Europa de afgelopen weken vertraagd, volgens een analyse van ICIS, een inlichtingendienst voor grondstoffen, die vragen oproept over de mogelijke oorzaken van de daling en de gevolgen ervan voor de wereldwijde gasmarkten.

Het komt kort nadat de Duitse bondskanselier Angela Merkel de langlopende zorgen over de bijna voltooide Nord Stream 2-pijpleiding wilde wegnemen, en zei dat er verdere sancties zouden kunnen worden opgelegd als Moskou gas “als wapen” zou gebruiken.

Het controversiële project is bedoeld om Russisch gas rechtstreeks aan Duitsland te leveren via de Baltische Zee, waarbij Oekraïne en Polen worden omzeild.

Critici beweren dat de pijpleiding niet verenigbaar is met de Europese klimaatdoelstellingen, de afhankelijkheid van de regio van de Russische energie-export vergroot en hoogstwaarschijnlijk de economische en politieke invloed van de Russische president Vladimir Poetin op de regio zal versterken.

Europa zal als een kikker in kokend water zijn en niet merken dat het in de problemen zit totdat het te laat is.

Kristine Berzina

Senior fellow bij de Alliance for Securing Democracy

Sommige analisten hebben gesuggereerd dat Gazprom, de Russische staatsgasreus, zijn levering van discretionaire aardgaslevering aan Europa zou kunnen beperken om zijn pleidooi voor het starten van stromen via Nord Stream 2 te ondersteunen.

“Dat komt omdat Gazprom zich klaarmaakt om Nord Stream 2 te starten en hoopt een element van hefboomwerking uit te oefenen in termen van proberen ervoor te zorgen dat wanneer alle regelgevende t’s worden overschreden en ik gestippeld wordt, dat proces zo snel mogelijk is ‘, vertelde Tom Marzec-Manser, hoofd Europese gasanalist bij ICIS, telefonisch aan CNBC.

“Als er minder gas in de buurt is dan normaal en de prijs hoog is, kan het dat proces stroomlijnen”, voegde hij eraan toe.

Toen Gazprom werd benaderd voor commentaar, verwees hij CNBC naar een verklaring die op 16 augustus op zijn Telegram-account was gepubliceerd. Het bedrijf beschreef augustus als “een nieuwe wintermaand op de gasmarkt”, aldus een vertaling.

Een verhoogde belasting van het gastoevoersysteem viel samen met het traditionele seizoen van gepland preventief onderhoud en voorbereiding op de herfst- tot winterperiode, “die niet kan worden onderbroken”, zei Gazprom.

“De praktijk van de afgelopen jaren, zowel in Rusland als in Europa, suggereert dat de winterperiode ook is verschoven naar de lentemaand maart. Daarom is het nu, in de zomer, de prioriteit om gas in ondergrondse opslagfaciliteiten te pompen,” bedrijf zei. “Dit wordt ook heel goed begrepen door onze Europese collega’s.”

Wat gebeurd er?

Aardgasstromen op het meest westelijke punt van de Yamal-pijpleiding – een strategisch belangrijke 2.000 kilometer lange pijpleiding die door vier landen loopt: Rusland, Wit-Rusland, Polen en Duitsland – daalde medio augustus tot 20 miljoen kubieke meter per dag, aldus ICIS. Dit was een daling van 49 mcm per dag eind juli en een scherpe daling ten opzichte van de typische snelheid van 81 mcm per dag.

Bovendien wordt verwacht dat de Europese aardgasaanvoer via pijpleidingen uit Rusland in september nog verder zal teruglopen.

Marzec-Manser zei dat als Rusland gas wil transporteren door aangrenzende energiegemeenschapsstaten, zoals Oekraïne, het eerst toegang tot een pijpleiding moet kopen, “zoals een tolweg”. De Nord Stream 1-route is een optie, hoewel deze al eigendom is van Gazprom en op volle toeren stroomt. De Yamal-pijpleiding is een tweede belangrijke route en liep tot eind juli zoals verwacht op bijna capaciteit.

“Ten derde heb je de Oekraïense route, die uiteraard gepaard gaat met veel politieke bagage”, vervolgde hij. “Het is de enige andere manier om gas van Rusland naar Europa te krijgen in een significant volume.”

Gazprom gebruikt zijn geboekte pijpcapaciteit in de EU doorgaans efficiënt, zei Marzec-Manser, maar een onverwachte daling van de volumes eind juli langs de Yamal-pijpleiding “gaf meteen aan dat er iets mis was”.

De aardgasstroom naar Europa daalde kort daarna weer na een brand in een condensaatfabriek in de Siberische stad Novy Urengoy.

Als gevolg hiervan hebben externe waarnemers van Gazprom de afschakelbare maandelijkse capaciteitsveilingen via Oekraïne nauwlettend gevolgd. Deze veilingen worden alom gezien als een belangrijk signaal naar de markt van aankomende volumes, omdat ze twee tot drie weken voorafgaand aan de maand waarin het aardgas stroomt plaatsvinden.

Een reeks no-shows bij elke veiling deed analisten zich afvragen of het ontbreken van capaciteitsboekingen via Oekraïne niet zozeer te maken had met het onvermogen van Gazprom om te leveren als met de onwil om te leveren.

“Als dit waar is, heeft dit ernstige gevolgen voor hoe de wereldwijde gas- en LNG-markt omgaat met Russische pijpvolumes en de beschikbaarheid – of niet – van zijn discretionaire levering,” zei Marzec-Manser.

Een andere theorie, hoewel analisten het iets minder waarschijnlijk achten, is dat, omdat Gazprom gelooft dat Nord Stream 2 binnenkort volledig operationeel zal zijn, het wellicht geen verdere capaciteit elders hoeft te boeken.

Werknemers worden gezien op de bouwplaats van de Nord Stream 2-gaspijpleiding, nabij de stad Kingisepp, regio Leningrad, Rusland, 5 juni 2019.

Anton Vaganov | Reuters

Valentina Bonetti, senior gasanalist van EMEA bij S&P Global Platts, vertelde CNBC dat het bedrijf de recente daling van de Russische stromen naar Europa beschouwt als “als gevolg van een fysiek stroomopwaarts probleem” dat langer duurt dan verwacht om terug te keren naar volledige stromen.

“Gazprom is er al lang trots op zeer betrouwbaar en snel te zijn in het herstellen van de bevoorrading na ongevallen”, zei Bonetti. Ze voerde echter aan dat de recente omslag van het bedrijf naar een “waarde-over-volumestrategie” het vermogen van het bedrijf om de aardgasstromen te herstellen had getest en de EU onder druk had gezet om een ​​vlotte opstart van Nord Stream 2 mogelijk te maken.

Terwijl Gazprom momenteel meer dan vijf jaar produceert, zei Bonetti dat het aanzienlijke hoeveelheden gas nodig heeft voor zowel binnenlandse opslaginjecties als voor een veel hogere jaar-op-jaar export naar Turkije. Dit “kan hun waarde-over-volume-strategie voor export naar Europa verergeren.”

S&P Global Platts is van mening dat de Russische stromen naar Europa zich de komende weken geleidelijk zullen herstellen en verwacht dat de Nord Stream-stromen in oktober zullen beginnen, en zegt dat de recente acties en verklaringen van Gazprom een ​​relatief ophanden zijnde start lijken te bevestigen.

Record hoge gasprijzen

De Europese gasmarktprijzen zijn sinds het begin van het jaar met meer dan 116% omhooggeschoten, waarbij de ICIS TTF-benchmark op 16 augustus op een recordhoogte van 47,86 euro ($ 56,17) per megawattuur sloot. Het weerspiegelt een krappe markt , waarbij Europa wordt geconfronteerd met ongelooflijk lage aardgasopslagniveaus en een aantrekkende vraag naar LNG in Azië en Zuid-Amerika.

Het contract werd voor het laatst verhandeld voor ongeveer 43,2 euro, na nieuws dat Gazprom naar verluidt van plan is dit jaar 5,6 miljard kubieke meter gas aan Europa te leveren.

“De huidige daling van de gasleveringen en de toenemende onttrekking aan de opslag, waardoor de gasprijzen in heel Europa stijgen en Moskou profiteert, is in de eerste plaats een commerciële tactiek om Rusland te helpen in een tijd waarin de vraag naar gas over de hele wereld groot is”, zegt Kristine Berzina, een senior fellow bij de Alliance for Securing Democracy, een belangenorganisatie voor de nationale veiligheid. “Maar het laat Europa ook zien hoe afhankelijk het is van Rusland voor zijn gas.”

De Duitse bondskanselier Angela Merkel geeft een gezamenlijke persconferentie met de Oekraïense president na hun gesprekken in het Mariinsky-paleis in Kiev, op 22 augustus 2021.

SERGEY DOLZHENKO | AFP | Getty Images

Berzina zei dat het “opmerkelijk” was dat Merkel met sancties dreigde in het geval dat Nord Stream 2 als wapen zou worden gebruikt, maar vroeg zich af hoe Duitsland of Europa dat zouden vaststellen.

“Zal een langzame stijging van de gasprijzen met een geopolitieke onderbouwing als een ‘wapen’ worden beschouwd? … Of zullen alleen dramatische afsluitingen als een ‘wapen’ worden beschouwd?”

“Europa zal als een kikker in kokend water zijn en niet merken dat het in de problemen zit totdat het te laat is”, zei Berzina. “Rusland heeft veel ruimte om scenario’s te creëren die pijnlijk zijn voor Europa, maar die de kritische drempels niet overschrijden. Dit zou Rusland zowel financieel als politiek ten goede komen.”