Rusland is woedend over het besluit van West om tanks naar Oekraïne te sturen

By Jernst van Waal

De Russische president Vladimir Poetin woont een jaarlijkse vergadering bij van de raad van het ministerie van Defensie in Moskou, Rusland, 21 december 2022.

Sergei Fadeichev | Spoetnik | Reuters

Rusland uitte zijn toenemende woede over het vooruitzicht dat moderne westerse tanks naar Oekraïne worden gestuurd, noemde het “extreem gevaarlijk” en zei dat eerdere “rode lijnen” nu tot het verleden behoren.

Duitsland kondigde eerder woensdag aan dat het klaar was om 14 Leopard 2-gevechtstanks naar Oekraïne te sturen en om andere landen toe te staan ​​hun eigen tanks van Duitse makelij naar Kiev te sturen. De VS zullen naar verwachting ook hun eigen voornemen aankondigen om op korte termijn Abrams-tanks naar Oekraïne te sturen.

Het gebruik van moderne westerse tanks door Oekraïne zal waarschijnlijk een impuls geven aan zijn inspanningen om de Russische troepen uit de bezette gebieden van het land te verdrijven, met name de oostelijke Donbas-regio, maar Rusland ziet de gave van tanks als een verder bewijs dat het Westen vecht tegen wat het ziet het als een proxy-oorlog tegen het in Oekraïne.

‘Extreem gevaarlijk’

De Russische ambassade in Berlijn noemde het besluit van de Duitse regering “buitengewoon gevaarlijk” en zei dat het “het conflict naar een nieuw niveau van confrontatie brengt”.

In een online verklaring, vertaald door Google, zei de ambassade dat de verhuizing “in tegenspraak is met de verklaringen van Duitse politici over de onwil van de BRD [Federal Republic of Germany] erin getrokken worden [the war]. Helaas gebeurt dit keer op keer.”

De ambassade zei dat ze er nu van overtuigd was dat Duitsland en zijn naaste bondgenoten “niet geïnteresseerd waren in een diplomatieke oplossing voor de Oekraïense crisis”, maar “gepland waren voor zijn permanente escalatie en het onbeperkt pompen van het regime in Kiev met steeds dodelijkere wapens”.

Ten slotte waarschuwde het dat “rode lijnen” of limieten voor beide partijen nu “tot het verleden behoren”, in navolging van soortgelijke opmerkingen van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken eerder woensdag toen het reageerde op het vooruitzicht dat Amerikaanse Abrams-tanks naar Oekraïne worden gestuurd. beweren dat de VS “ondubbelzinnig de wens heeft uitgesproken om Rusland een strategische nederlaag toe te brengen”.

“Er is een hybride oorlog gaande tegen ons land, welke minister van Buitenlandse Zaken [Sergei] Lavrov sprak er onlangs in detail over. Ruzies over de rode lijnen behoren tot het verleden’, zegt het ministerie van Buitenlandse Zaken tegen staatspersbureau Tass, in door Google vertaalde commentaren.

“De Verenigde Staten hebben ondubbelzinnig de wens uitgesproken om Rusland een strategische nederlaag toe te brengen. Het is onmogelijk om de realiteit niet op te merken”, voegde het ministerie eraan toe, meldde Tass.

Na het besluit van Duitsland over tanks zijn alle ogen gericht op de VS om te zien of het zal aankondigen dat het klaar is om een ​​aantal van zijn eigen Abrams-tanks naar Oekraïne te sturen. Drie hoge Amerikaanse functionarissen vertelden dinsdag aan NBC News dat de regering-Biden zich voorbereidt om een ​​paar dozijn Abrams-tanks naar Oekraïne te sturen, hoewel ze benadrukten dat de beslissing niet definitief was.

Duitsland was naar verluidt terughoudend om zijn eigen tanks te sturen, tenzij de VS hetzelfde deden, en een defensietop in Duitsland afgelopen vrijdag slaagde er niet in overeenstemming te bereiken over tanks, waarbij de VS vrijblijvend bleef over het sturen van Abrams. Maar de U-bocht van Duitsland betekent ook een verandering van hart in Washington.

Zelfs bij gebrek aan een aankondiging van het Witte Huis, hekelde de Russische ambassadeur in de Verenigde Staten, Anatoly Antonov, het vooruitzicht van Amerikaanse tanks in Oekraïne en beschreef de stap als “weer een flagrante provocatie tegen de Russische Federatie”.

“Als de Verenigde Staten besluiten om tanks te leveren, zal het onmogelijk zijn om een ​​dergelijke stap te rechtvaardigen met argumenten over ‘verdedigingswapens'”, zei hij woensdag op Telegram, eraan toevoegend dat Amerikaanse tanks “zou worden vernietigd” [just like] alle andere monsters van NAVO-militair materieel.”

‘Absurd’ en een ‘mislukking’

Rusland heeft het Westen herhaaldelijk gewaarschuwd tegen het sturen van tanks naar Oekraïne, omdat het een legitiem doelwit zou zijn voor de Russische strijdkrachten, net als andere NAVO-wapens, en elk vooruitzicht op gesprekken om de oorlog te beëindigen tot een nog verder verwijderde mogelijkheid zou maken.

De woordvoerder van het Kremlin, Dmitry Peskov, merkte woensdag tijdens een mediabriefing op dat “we nu alleen kunnen stellen dat er momenteel geen vooruitzichten zijn om het diplomatieke pad te betreden”.

“Helaas zien we veel uitingen van de overtuiging van een aantal politici, een aantal experts, het leger enzovoort, die geloven dat de veiligheid van het continent kan worden gewaarborgd door de oorlog voort te zetten. Dit is een absurd geloof’, zei Peskov in commentaren vertaald door NBC News.

Gevraagd naar de mogelijkheid dat Amerikaanse Abrams naar Oekraïne worden gestuurd, zei Peskov tegen verslaggevers: “Ik ben ervan overtuigd dat veel experts de absurditeit van dit idee ook begrijpen. Alleen is dit plan, in termen van technologische aspecten, nogal een mislukking, en de meeste belangrijker is dat het een duidelijke overschatting is van het potentieel dat het zal toevoegen aan de strijdkrachten van Oekraïne, “zei hij.

“Maar we hebben al gezegd dat deze tanks net als alle andere zouden verbranden”, zei Peskov.