FINANCIEEL.com

RTX tuimelt na het onthullen van een probleem met de straalmotor

RTX tuimelt na het onthullen van een probleem met de straalmotor

Een Pratt & Whitney PW1000G-turbofanmotor zit op de vleugel van een Airbus A320neo-vliegtuig tijdens een leveringsceremonie buiten de Airbus Group SE-fabriek in Hamburg, Duitsland, op vrijdag 12 februari 2016.

Bloomberg | Krisztian Bocsi

Aandelen van RTX daalde dinsdag met 13% nadat de ruimtevaartgigant zei dat een fabricageprobleem met enkele van zijn populaire motoren “versnelde” inspecties van ongeveer 200 vliegtuigmotoren vereist.

Het probleem komt voort uit metaalpoeder dat wordt gebruikt om sommige motoronderdelen te maken, zei RTX, de moedermaatschappij van vliegtuigmotorfabrikant Pratt & Whitney, tijdens een driemaandelijkse inkomensoproep. Motoren die momenteel in productie zijn, worden niet beïnvloed, zei het bedrijf.

gerelateerd beleggingsnieuws

Waarom Cramer denkt dat deze retailer het 'ultieme trade-down-spel' is

CNBC Investeringsclub

RTX, voorheen bekend als Raytheon Technologies, verlaagde vanwege het probleem zijn cashflowvooruitzichten voor het jaar met $ 500 miljoen tot $ 4,3 miljard.

“Het wordt duur”, zei Greg Hayes, CEO van RTX, tijdens de winstoproep van het bedrijf. “We gaan de luchtvaartmaatschappijen heel maken als gevolg van de verstoring die we ze gaan veroorzaken.”

Het probleem is de nieuwste uitdaging voor luchtvaartmaatschappijen bovenop late vliegtuigen van fabrikanten, aangezien luchtvaartmaatschappijen proberen de vruchten te plukken van een reisboom met een beperkt aantal beschikbare vliegtuigen.

Pratt & Whitney zei dat het ook verwacht dat er de komende negen tot twaalf maanden nog ongeveer 1.000 motoren uit de vloot van luchtvaartmaatschappijen zullen moeten worden verwijderd. Het bedrijf zei echter dat het nieuwe vliegtuigen en onderdelen zal blijven leveren.

Het probleem zal gevolgen hebben voor sommige A320neo’s, een vliegtuig met een smalle romp en een van ’s werelds populairste vliegtuigen. Het concurreert met de Boeing 737 Max.

De Federal Aviation Administration zei op de hoogte te zijn van het probleem en in contact te staan ​​met Pratt & Whitney en met de luchtvaartmaatschappijen die door het probleem zijn getroffen

“Het bureau zal ervoor zorgen dat de juiste stappen worden genomen”, aldus de FAA.

Delta Airlines, een grote Airbus-klant, zei dat het de kwestie onderzoekt. Airbus reageerde niet meteen. A JetBlue Airways Een woordvoerster zei dat de vervoerder “samenwerkt met Pratt om de impact op onze vloot te beoordelen”.

Ondertussen aandelen van Algemeen Elektrischeen rivaliserende motorfabrikant, steeg dinsdag met meer dan 6% nadat het conglomeraat zijn omzet- en cashflowprognose voor het jaar verhoogde, deels vanwege de sterke vraag naar straalmotoren.

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert