FINANCIEEL.com

Royalisten verijdelen Pita Limjaroenrat. Dit is wat er nu gebeurt

Royalisten verijdelen Pita Limjaroenrat. Dit is wat er nu gebeurt

Jong en oud in Thailand zijn verdeeld in hun opvattingen over de monarchie in het land, zegt de professor

De Thaise Pita Limjaroenrat krijgt volgende week mogelijk nog een kans op de functie van premier van het land.

Maar zijn pad naar potentiële macht blijft onduidelijk, vooral als de leider van de Move Forward Party van het land niet afwijkt van zijn verkiezingsbelofte om een ​​wet te wijzigen die kritiek op de monarchie verbiedt.

Limjaroenrat kwam donderdag bij een eerste parlementaire stemming 51 stemmen tekort voor de meerderheid die hij nodig had van de 749 leden van de tweekamerige Nationale Assemblee van Thailand voor de topfunctie.

Terwijl hij 311 stemmen kreeg van zijn coalitie van acht partijen, behaalde hij slechts 13 van de 250 in de Senaat – een entiteit die na een staatsgreep in 2014 door het royalistische leger werd opgericht en vol zat met conservatieve royalisten.

Hoewel deze ontwikkeling algemeen werd verwacht, onderstrepen de diepe verdeeldheid het wantrouwen van de royalistische senatoren jegens Limjaroenrat en de anti-establishmentagenda van zijn Move Forward Party, terwijl ze ook wijzen op het risico van langdurige politieke onrust in de op een na grootste economie van Zuidoost-Azië.

“Mocht er een langdurige vertraging optreden bij de vorming van een nieuwe regering, of als blijkt dat de uiteindelijke premier geen volksmandaat heeft, dan zou dit kunnen leiden tot een heropleving van grootschalige protesten”, zegt Grace Lim, een analist bij Moody’s Investors Service. , schreef in een onderzoeksnota van vrijdag.

“Aanhoudend verhoogde politieke spanningen kunnen de geloofwaardigheid en effectiviteit van Thailand’s institutionele kaders aantasten, vooral als deze spanningen het vermogen van de autoriteiten verminderen om effectief macro-economisch beleid uit te voeren en te reageren op langetermijnkwesties, waaronder vergrijzing en arbeidsvaardigheden”, voegde ze eraan toe.

Een nieuwe stemming is voorlopig gepland voor woensdag. De tweeënveertigjarige Pita, die op de Harvard Kennedy School zat, kan zich verkiesbaar stellen als premier als hij opnieuw wordt voorgedragen door zijn alliantie van acht partijen.

Anders kan Pheu Thai – de op een na grootste partij in de achtpartijencoalitie met Move Forward – ook zijn eigen kandidaat naar voren brengen uit de drie kandidaten die de partij eerder had opgedoken.

Het zijn Paetongtarn Shinawatra, de dochter van de verbannen populistische ex-premier Thaksin Shinawatra; voormalig vastgoedmagnaat Srettha Thavisin en Chaikasem Nitisiri, hoofd strategie en politieke leiding van de partij.

Diep wantrouwen

Op donderdag hebben veel senatoren hun bezwaren geuit tegen het plan van Move Forward om artikel 112 in het Thaise wetboek van strafrecht te wijzigen, ook wel majesteitsschenniswet genoemd. Sommigen beweren dat de formulering van het amendement dat de partij een paar jaar geleden heeft ingediend, lijkt te suggereren dat ze van plan zijn de wet volledig te ontmantelen.

Move Forward heeft deze bewering ontkend en herhaald dat het alleen van plan is enkele delen te herzien om misbruik als politiek mechanisme te voorkomen.

Move Forward Partijleider en kandidaat-premier Pita Limjaroenrat spreekt de media toe in het Thaise parlement in Bangkok na het verliezen van de eerste parlementaire stemming op 13 juli 2023.

Lillian Suwanrumpha | Afp |

“Maar zelfs als we sommige delen herzien, konden de conservatieve partijen en de oudere generatie dat niet accepteren. En ik denk niet dat ze hun standpunt hierover zullen veranderen”, vertelde Punchada Sirivunnaboo, een universitair hoofddocent politiek aan de Mahidol University in Bangkok, aan CNBC Vrijdag.

De door Move Forward voorgestelde wijzigingen van de majesteitsschenniswet omvatten naar verluidt een drastische vermindering van de gevangenisstraf van het huidige maximum van 15 jaar tot slechts een jaar voor het belasteren van de koning, en zes maanden voor het belasteren van de koningin, erfgenaam of regent.

De jongeren in Thailand zijn diep ontgoocheld over het royalistische militaire establishment van het land, deels omdat de wet op majesteitsschennis in 2020 tegen verschillende jonge demonstranten werd ingeroepen. Thai Lawyers for Human Rights – met veel minderjarigen onder deze zaken.

In een gesprek met Reuters na de stemming van donderdag zei Limjaroenrat dat senatoren niet vrij konden stemmen en dat hij een nieuwe strategie zou bedenken om te proberen hen te overtuigen de wil van het volk te volgen.

“Velen stemden niet zoals ze wilden. Ik begrijp dat er veel druk op hen rust en prikkels”, zei hij zonder verder uit te weiden. “Ik denk dat er nog tijd is om meer stemmen te krijgen.”

Vrijdag laat probeerden wetgevers van de Move Forward Party de door de junta aangestelde senatoren te verbieden deel te nemen aan de daaropvolgende stemming voor premier, door een wijziging van artikel 272 van de door de junta gesponsorde grondwet voor te stellen.

Er zijn aanzienlijke hindernissen om het amendement door te laten gaan. Move Forward heeft minimaal 376 stemmen van de Nationale Assemblee nodig, waaronder de goedkeuring van een derde van de senatoren en ten minste 20% van de stemmen van oppositiepartijen.

Echo’s uit het verleden

Move Forward voerde campagne voor een ambitieuze agenda voor structurele hervormingen gericht op de monarchie, monopolies en het leger van het land en behaalde een verrassende meerderheid bij de verkiezingen in mei, aangedreven door de stemmen van jongere Thais. Samen met de Pheu Thai-partij had Move Forward na negen jaar militair bewind veel conservatieve politici aan de kant geschoven.

Deze doelen verlengden in wezen de doelen van studentenprotesten van meer dan twee jaar geleden die werden uitgelokt door de ontbinding van Future Forward – de voorganger van Move Forward – die zeer kritisch was over de vertrekkende premier Prayut Chan-ocha, de voormalige militaire generaal die de macht greep in een staatsgreep in 2014 en wijzigingen in de Thaise grondwet in 2017.

Vooruit Partijleider en kandidaat-premier Pita Limjaroenrat spreekt aanhangers toe voorafgaand aan de parlementaire stemming van 13 juli om de volgende premier van Thailand te kiezen, voor Central World in Bangkok op 9 juli 2023.

Het Thaise parlement staat op het punt een nieuwe premier te kiezen, en de hoop van een hele generatie staat op het spel

De krappe meerderheid van Move Forward heeft zijn agenda echter kwetsbaar gemaakt voor de machinaties van de instellingen die het probeert te hervormen, samen met de in elkaar grijpende patronagenetwerken die blijven bestaan ​​ondanks de verdrijving van verschillende invloedrijke zakenfamilies bij deze verkiezingen.

“Het belangrijkste risico blijft bij de uitkomst van de uitspraken van het constitutionele hof over de verkiezingskwalificaties van Pita en of het beleid van de MFP voor de wijziging van de koninklijke smaadwet constitutioneel was”, schreef Citi-econoom Nalin Chutchotitham in een notitie van vrijdag.

Een dag voor de stemming van donderdag werd Limjaroenrat opgeschrikt door een nieuwe klacht die tegen hem was ingediend bij het constitutionele hof van Thailand, waarin het plan van Move Forward om de majesteitsschenniswet te hervormen werd beschuldigd van “het omverwerpen van een democratische regering” met de koning als staatshoofd.

Dit kwam uren nadat de verkiezingscommissie dezelfde rechtbank had aanbevolen om Limjaroenrat als parlementslid te diskwalificeren, nadat het de gegrondheid had bevestigd van een klacht dat hij de verkiezingsregels had geschonden met zijn eigendom van aandelen in een ter ziele gegane mediabedrijf dat hij had geërfd van zijn overleden vader.

Beide ontwikkelingen vertonen een griezelige parallel met gebeurtenissen die leidden tot de ontbinding van Future Forward, waarbij leider Thanathorn Juangroongruangkit door de rechtbank werd gediskwalificeerd wegens het niet aangeven van zijn aandelen in een mediabedrijf. Piyabutr Saengkanokkul, een staatsrechtgeleerde en professor die ook de secretaris-generaal van Future Forward was, werd ook gediskwalificeerd voor politiek bij de ontbinding van de partij.

“Er zal niets veranderen,” zei Sirivunnaboo van Mahidol. “Wat Thanathorn en Piyabutr een paar jaar geleden hebben meegemaakt, zal Pita opnieuw overkomen.”

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert