‘Roekeloos’ om te praten over het verslaan van Rusland, zegt voormalig adviseur van de Sovjet-Unie

By Jernst van Waal

Rusland heeft “aanzienlijke vuurkracht” en het is roekeloos om te praten over het verslaan van het land, volgens een voormalig economisch adviseur van de Sovjet-Unie.

Jeffrey Sachs, nu hoogleraar economie aan de Columbia University, zei dat de VS lijkt te geloven dat ze Rusland militair kunnen verslaan, en dat het Westen Oekraïne steunt in zijn poging om Rusland eruit te duwen.

“Met die visie heeft Oekraïne besloten de lopende onderhandelingen niet voort te zetten”, hoewel de besprekingen eind maart vorderen, vertelde hij vrijdag aan CNBC’s “Street Signs Asia”. In plaats daarvan “wijzigde Oekraïne het deuntje en zei dat hun doel nu is om Rusland te verslaan.”

“Wat het betekent is een escalatie van de oorlog, een escalatie van wereldwijde gevaren, een escalatie van de economische gevolgen en een gemiste kans om een ​​uitweg te vinden voor dit conflict zoals dat al vorm aan het nemen was”, zei Sachs.

VN-secretaris-generaal Antonio Guterres zei deze week dat hij niet voorziet in vredesonderhandelingen over Oekraïne in de nabije toekomst.

Het Oekraïense Ministerie van Defensie en het Witte Huis hebben niet onmiddellijk gereageerd op het verzoek van CNBC om commentaar, dat na kantooruren werd verzonden.

Ik geloof dat de gevaren erg groot zijn en dat er op dit moment veel naïviteit is…

Jeffrey Sachs

voormalig economisch adviseur van de Sovjet-Unie

‘Enorm gevaar’

Er is op dit moment geen afslag van de “duidelijke Amerikaanse oorlogsdoelen”, en dat is een gevaarlijke situatie, zei Sachs.

“Ik heb tientallen jaren van roekeloos Amerikaans buitenlands beleid en Amerikaanse bravoure meegemaakt, en ik ben bang dat we weer bezig zijn”, zei hij.Dit is niet om de Russische invasie door de vingers te zien.”

“Ik geloof dat de gevaren erg groot zijn en dat er nu veel naïviteit is en dat Oekraïne erin heeft gehandeld.”

Er zou veel vernietiging, verlies van mensenlevens en “enorm gevaar voor de hele wereld” kunnen zijn, ook in de vorm van economische overloopeffecten, zei de professor.

Rusland heeft “aanzienlijke vuurkracht” en het is roekeloos om te praten over het verslaan van het land, zei Jeffrey Sachs van Columbia University.

Tian Bing | China Nieuwsdienst | Getty Images

Hij voegde eraan toe dat het verwachte bod van Finland om lid te worden van de NAVO het moeilijk maakt om tot een onderhandeld resultaat te komen, en dat het de NAVO en Rusland “tot op het scherp van de snede” brengt.

Niet iedereen is het daarmee eens.

Michal Baranowski van het German Marshall Fund zei dat de potentiële uitbreiding van de NAVO naar de Scandinavische landen de kans op een conflict met Rusland verkleint.

In plaats daarvan, als landen als Finland en Zweden geen deel uitmaken van de alliantie, zal Rusland eerder een confrontatie met hen aangaan, vertelde hij vrijdag aan CNBC’s “Capital Connection”.

“Zweden en Finland brengen [into NATO] maakt onze allianties veiliger en een militaire confrontatie met Rusland minder waarschijnlijk, ook al is het duidelijk dat Rusland dit natuurlijk niet leuk zal vinden’, zei Baranowski, een senior fellow.