‘Roaring Kitty’ zal vrijdag miljoenen binnenhalen met zijn GameStop-weddenschap

By Jernst van Waal

Het Reddit-logo is te zien op een smartphone voor een weergegeven Wall Street Bets-logo in deze illustratie, gemaakt op 28 januari 2021.

Dado Ruvic | Reuters

Het zou een grote betaaldag kunnen zijn voor Keith Gill, de favoriet van het Reddit-handelspubliek en de man die de epische GameStop-short squeeze inspireerde.

Vrijdag is de vervaldatum van Gills 500 calloptiecontracten die hij begin 2021 kocht. Gill – die door DeepF gaat —— Value op Reddit en Roaring Kitty op YouTube – trok een leger daghandelaren aan die zich in de fysieke videogameaandelen en call-opties, waardoor de voorraad in januari in één week met 400% is gestegen.

GameStop sloot donderdag op $ 156,44 per aandeel, een stijging van 730% over het hele jaar. Ervan uitgaande dat Gill de contracten nog steeds in bezit heeft en ze vrijdag verkoopt, tegen een uitoefenprijs van $ 12, zal hij meer dan $ 7 miljoen verdienen op zijn positie (de opties kosten de koper in totaal $ 10.000).

Het is onduidelijk of Gill zijn positie al met winst heeft gesloten. Zijn laatste update op het r / WallStreetBets-forum van Reddit was op 1 april, waar 500 uitstaande call-opties te zien waren op een positie die op dat moment meer dan $ 8 miljoen waard was. (Het bericht is niet onafhankelijk geverifieerd door CNBC, dus we gaan ervan uit dat het zijn daadwerkelijke account is.)

Gill heeft ook 100.000 aandelen van GameStop in bezit, die hij kocht voor ongeveer $ 27 per aandeel, volgens de screenshots die hij op Reddit plaatst. Vanaf 1 april heeft de inzet meer dan $ 16 miljoen gewonnen. Het was niet duidelijk of hij de aandelen deze maand verkocht.

De investeerder was een voormalig marketeer voor Massachusetts Mutual Life Insurance. Via YouTube-video’s en Reddit-berichten moedigde Gill een groep detailhandelaren aan om short-selling hedgefondsen in GameStop uit te persen.

De handel werd op een gegeven moment zo wild dat makelaars, waaronder Robinhood, de handel in de aandelen moesten beperken omdat het hun clearinghouse-marge opblies. De manie leidde ook tot een reeks congreshoorzittingen waarin Gill zich bezighield met de praktijk van makelaars en met gamification voor detailhandel.

Gill bezat eind 2020 10.000 aandelen van GameStop en verhoogde zijn belang tot 50.000 aandelen in januari en tot 100.000 medio februari. Afgaande op de updates die hij op Reddit plaatste, heeft hij zijn GameStop-inzetten nooit verkocht tijdens de monsterlijke korte drukte of in de nasleep.

Het GameStop-verhaal is nog lang niet voorbij. Naast de kritische blik die de saga rond de detailhandel heeft voortgebracht, bevindt het bedrijf zelf zich midden in een transformatie, in de hoop te profiteren van de enorme stijging van de aandelenkoersen.

GameStop kondigde begin april een aandelenverkoop van $ 1 miljard aan om de e-commercetransitie te versnellen onder leiding van activistische investeerder en bestuurslid Ryan Cohen, de mede-oprichter van Chewy. Het bedrijf huurde ook Jenna Owens, voormalig directeur van Amazon en Google, in als nieuwe Chief Operating Officer.

Genoten van dit artikel?
Voor exclusieve aandelenselecties, investeringsideeën en wereldwijde livestream van CNBC
Meld je aan voor CNBC Pro
Start nu uw gratis proefperiode