FINANCIEEL.com

Retailers twijfelen aan de uitgaven op Black Friday, de feestdagen van 2023

Retailers twijfelen aan de uitgaven op Black Friday, de feestdagen van 2023

Een persoon loopt langs een verkoopadvertentie in warenhuis Saks Off 5th, voorafgaand aan de Thanksgiving-uitverkoop in Washington, DC, op 21 november 2023.

Saul Loeb | AFP |

Er hangt een donkere wolk boven Black Friday.

Een hele reeks detailhandelaren heeft de afgelopen weken lauwe, voorzichtige of ronduit teleurstellende vooruitzichten voor het vierde kwartaal gepubliceerd, waardoor de cruciale feestdagen in de schaduw worden gesteld terwijl ze zich voorbereiden op de grootste winkeldag van het jaar.

De bedrijven, waaronder iedereen van de luxegoederengigant Tapijtwerk tot grote bokser BJ’s Groothandel Clubnoemde een groot aantal dynamieken die hen ertoe brachten hun vooruitzichten te verlagen of prognoses uit te brengen die onder de verwachtingen bleven.

Sommigen, zoals Beste koop En Noordstromhaalden de onzekere toestand van de consument aan na maanden van aanhoudende inflatie, terwijl anderen, zoals HanesbrandsDe vraag naar basis-T-shirts, sokken en ondergoed droogt eenvoudigweg op, omdat groothandelaren de voorraden onder controle willen houden.

Zelfs Dick’s sportartikelen En Abercrombie & Fitchdie beide dinsdag hun verwachtingen voor het hele jaar verhoogden na sterke derde kwartalen, slaagden erin teleur te stellen met hun vakantievoorspellingen.

Als er één thema is dat de aandacht trekt, dan is het wel voorzichtigheid. Hoewel sommige retailers misschien te conservatief zijn geweest met hun vooruitzichten, zorgt het daverende gebrek aan vertrouwen voor problemen voor het vakantiekwartaal en roept het vragen op over de algemene gezondheid van de economie.

“Consumenten geven nog steeds geld uit, maar druk zoals hogere rentetarieven, de hervatting van de aflossingen van studieleningen, toegenomen creditcardschulden en verlaagde spaarrentes hebben ervoor gezorgd dat ze minder vrije inkomsten hebben, waardoor ze gedwongen zijn om compromissen te sluiten”, zegt Target-CEO Brian Cornell. Analisten belden vorige week.

“Als we naar de recente trends in de detailhandel kijken, wordt de omzet in dollars gedreven door hogere prijzen, waarbij consumenten minder eenheden per rit kopen. In feite is de totale vraag naar eenheden in de sector de afgelopen kwartalen met 2% tot 4% gedaald, en De sector heeft zeven opeenvolgende kwartalen van dalingen in discretionaire dollars en eenheden meegemaakt”, zei hij.

Toen hem werd gevraagd naar de komende feestdagen, zei Cornell dat het te vroeg was om in te gaan op de vroege verkopen. Hij zei alleen dat het bedrijf ‘de trends nauwlettend in de gaten hield’.

Hoge groei van de vakantie-uitgaven

Het kerstinkopenseizoen van de afgelopen paar jaar heeft een enorme groei gekend als gevolg van de Covid-19-pandemie, die consumenten stimuleringsbetalingen en de mogelijkheid gaf om hun bankrekeningen aan te vullen terwijl ze thuis vastzaten en niet konden reizen of uit eten gaan.

Volgens de Nationale Retail Federatie stegen de vakantie-uitgaven in 2020 met 9,1% ten opzichte van het jaar ervoor. In 2021 stegen de uitgaven jaar-op-jaar met 12,7%, en in 2022 met 5,4%.

Nu 2023 ten einde loopt, de spaarrekeningen slinken en consumenten nog steeds te maken krijgen met inflatie en hoge rentetarieven, zal de groei van de vakantie-uitgaven volgens de NRF naar verwachting vertragen tot 3% tot 4%. Dat komt overeen met de langzamere groeicijfers die we tussen 2010 en 2019 zagen in de aanloop naar de pandemie.

De verwachte groeivertraging heeft ertoe geleid dat veel retailers de feestdagen met meer voorzichtigheid tegemoet treden dan Wall Street had verwacht.

Maandag ontdekte het consumententeam van Bank of America dat van de 43 retailers die winstvoorspellingen deden, 37, oftewel 86%, in het licht kwamen van de Street-verwachtingen.

Nemen Walmart, Bijvoorbeeld. De retailer sloeg een voorzichtige toon aan met zijn vooruitzichten, die onder de verwachtingen bleven, nadat hij de consumentenbestedingen eind oktober zag verzwakken. Vorige week zei het dat het een aangepaste winst per aandeel verwacht van $6,40 tot $6,48 voor het jaar, lager dan de $6,48 die analisten hadden voorspeld, volgens LSEG, voorheen bekend als Refinitiv.

“Halloween was over het algemeen goed”, zei financieel directeur John David Rainey tijdens een telefoongesprek met CNBC. “Maar in de laatste paar weken van oktober waren er zeker enkele trends in de branche die ons deden stilstaan ​​en opnieuw nadenken over de gezondheid van de consument.”

Voor sommige retailers was zelfs goed nieuws niet vrolijk genoeg.

Dick’s Sporting Goods verhoogde dinsdag zijn voorspelling na sterke winst- en winstcijfers en zei dat het nu voor het hele jaar een winst per aandeel verwacht tussen $11,45 en $12,05, vergeleken met de $11,27 tot $12,39 die analisten volgens LSEG hadden verwacht.

Maar vergeleken met de sterke resultaten over het derde kwartaal waren de vooruitzichten gematigd.

De retailer zei dat hij ‘enthousiast’ was over de vakantie, maar bracht dat optimisme over door leidinggevenden herhaaldelijk op te merken dat ze uitkeken naar de dingen ‘binnen onze controle’ – een refrein dat vier keer te horen was tijdens het telefoongesprek van een uur.

“We zijn erg enthousiast over wat we in handen hebben voor het vierde kwartaal. Onze producten zijn op voorraad. We hebben geweldige cadeaus gekregen… en de teams zijn enthousiast om een ​​geweldige vakantie-ervaring te bieden”, zei CEO Lauren Hobart tijdens een telefoongesprek met analisten. . “We wegen dit allemaal af met voorzichtigheid ten aanzien van het macro-economische klimaat en de consument, omdat we weten dat consumenten op dit moment veel meemaken. Dus ik denk dat we redelijk voorzichtig zijn geweest in onze richtlijnen.”

Melissa Repko van CNBC bijgedragen aan dit rapport.

Mis deze verhalen van CNBC PRO niet:

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert