Site pictogram Financieel.com

Renteverhoging Fed kan economisch herstel ‘koud water gooien’

Directeur van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) Kristalina Georgieva spreekt tijdens een persconferentie terwijl de kanselier economische en financiële organisaties ontmoet in Berlijn bij de Duitse kanselarij op 26 augustus 2021 in Berlijn, Duitsland.

Clemens Bilan | Getty Images

Kristalina Georgieva, directeur van het Internationaal Monetair Fonds, heeft gezegd dat renteverhogingen door de Federal Reserve “koud water kunnen werpen” op het toch al zwakke economische herstel in bepaalde landen.

Georgieva, sprekend via videoconferentie op het virtuele evenement The Davos Agenda op vrijdag, zei dat een verhoging van de Amerikaanse rente aanzienlijke gevolgen kan hebben voor landen met hogere niveaus van in dollars luidende schulden.

Ze zei dat het daarom “enorm belangrijk” was dat de Fed haar beleidsplannen duidelijk communiceerde om verrassingen te voorkomen.

In een panel dat werd gemodereerd door Geoff Cutmore van CNBC, zei Georgieva dat de boodschap van het IMF aan landen met een hoge schuld in dollars luidde: “Reageer nu. Als u de looptijden kunt verlengen, doe dat dan alstublieft. Als u valutamismatches heeft, is dit het moment om ze aan te spreken.”

Het IMF verwacht dat het wereldwijde economische herstel zich voortzet, zei Georgieva, maar benadrukte dat het “wat momentum aan het verliezen was”.

Mobiele versie afsluiten