Regelgevers bezorgd over stablecoins zoals tether na ineenstorting van UST

By Jernst van Waal

De hele stablecoin-markt is nu meer dan $ 160 miljard waard.

Justin Tallis | AFP via Getty Images

Regelgevers maken zich steeds meer zorgen over stablecoins na de ineenstorting van de controversiële cryptocurrency-onderneming Terra.

TerraUSD, een “algoritmische” stablecoin die bedoeld is om één-op-één gekoppeld te worden aan de Amerikaanse dollar, heeft deze week veel van zijn waarde gewist na een verbluffende run op de bank waarbij miljarden dollars plotseling uit zijn marktwaarde verdampten.

Ook bekend als UST, werkte de cryptocurrency met behulp van een complex codemechanisme gecombineerd met een zwevend token genaamd luna om vraag en aanbod in evenwicht te brengen en prijzen te stabiliseren, evenals een stapel van miljarden dollars aan bitcoin.

Tether, ’s werelds grootste stablecoin, zakte donderdag ook enkele uren onder de beoogde $1, waardoor de vrees voor mogelijke besmetting door de gevolgen van de UST-de-pegging werd aangewakkerd. In tegenstelling tot UST wordt tether verondersteld te worden gedekt door voldoende activa in een reserve.

De Amerikaanse minister van Financiën Janet Yellen sprak deze week rechtstreeks de kwestie van zowel UST als tether “breaking the buck” uit. Tijdens een hoorzitting van het congres zei Yellen dat dergelijke activa momenteel geen systeemrisico vormen voor de financiële stabiliteit, maar suggereerde dat dit uiteindelijk wel zou kunnen.

“Ik zou het op deze schaal niet typeren als een reële bedreiging voor de financiële stabiliteit, maar ze groeien erg snel”, zei ze donderdag tegen de wetgevers.

“Ze brengen dezelfde soort risico’s met zich mee die we al eeuwen kennen in verband met bankruns.”

Yellen drong er bij het Congres op aan om de federale regulering van stablecoins voor het einde van dit jaar goed te keuren.

Ook de Britse regering neemt nota. Een woordvoerder van de regering vertelde vrijdag aan CNBC dat het klaar staat om verdere actie te ondernemen tegen stablecoins na de ineenstorting van Terra.

“De regering is duidelijk geweest dat bepaalde stablecoins niet geschikt zijn voor betalingsdoeleinden, omdat ze kenmerken delen met niet-geback-upte cryptoassets”, aldus de woordvoerder.

Groot-Brittannië is van plan om stablecoins binnen de reikwijdte van de regelgeving voor elektronische betalingen te brengen, waardoor emittenten zoals Tether en Circle onder toezicht kunnen komen van de marktwaakhond van het land.

Afzonderlijke voorstellen in de Europese Unie zouden ook stablecoins onder strikt regelgevend toezicht brengen.

Wat zijn stabiele munten?

Het zijn een soort casinofiches voor de cryptowereld. Handelaren kopen tokens zoals tether of USDC met echte dollars. De tokens kunnen vervolgens worden gebruikt om bitcoin en andere cryptocurrencies te verhandelen.

Het idee is dat wanneer iemand geld wil verzilveren, ze het equivalente bedrag aan dollars kunnen krijgen voor hoeveel stablecoins ze ook willen verkopen. Uitgevers van stabiele munten zijn bedoeld om voldoende geld aan te houden dat overeenkomt met het aantal tokens in omloop.

Tegenwoordig is de hele markt voor stablecoins meer dan $ 160 miljard waard, volgens gegevens van CoinGecko. Tether is ’s werelds grootste, met een marktwaarde van ongeveer $ 80 miljard.

Wat is er met UST gebeurd?

UST is een beetje een uniek geval in de stablecoin-wereld. In tegenstelling tot tether had het geen echt geld om zijn vermeende koppeling aan de dollar te ondersteunen – hoewel het op een gegeven moment gedeeltelijk werd ondersteund door bitcoin.

In plaats daarvan vertrouwde UST op een systeem van algoritmen. Het ging ongeveer als volgt:

  • De prijs van UST kan onder een dollar dalen als er te veel tokens in omloop zijn, maar niet genoeg vraag
  • slimme contracten – coderegels die in de blockchain zijn geschreven – zouden in werking treden om de overtollige UST uit het aanbod te halen en nieuwe eenheden van een token genaamd luna te creëren, die een zwevende prijs heeft
  • Er was ook een arbitragesysteem in het spel, waarbij handelaren werden aangemoedigd om te profiteren van afwijkingen in de prijs van de twee tokens
  • Het idee was dat je voor één UST altijd voor $ 1 aan luna kon kopen. Dus als UST 98 cent waard was, zou je er in wezen een kunnen kopen, het ruilen met luna en 2 cent winst maken.

Luna, het zustertoken van UST, is nu in feite waardeloos nadat ze eerder dit jaar eerder dit jaar $ 100 per munt had overschreden.

Het hele systeem is ontworpen om UST te stabiliseren op $ 1. Maar het stortte in onder de druk van miljarden dollars aan liquidaties – vooral op Anchor, een leenplatform dat gebruikers rentetarieven beloofde tot 20% op hun spaargeld. Veel experts zeggen dat dit onhoudbaar was.

Waarom maken regelgevers zich zorgen?

De grootste angst is dat een grote uitgever van stablecoins als Tether de volgende keer een “run on the bank” zou kunnen ervaren.

Yellen en andere Amerikaanse functionarissen hebben ze vaak vergeleken met geldmarktfondsen. In 2008 verloor het Reserve Primary Fund – het oorspronkelijke geldmarktfonds – zijn intrinsieke waarde van $ 1 per aandeel. Het fonds hield een deel van zijn vermogen aan in commercial paper (kortlopende bedrijfsschuld) van Lehman Brothers. Toen Lehman failliet ging, sloegen investeerders op de vlucht.

Eerder zei Tether dat zijn reserves volledig uit dollars bestonden. Maar het keerde dit standpunt terug na een schikking in 2019 met de procureur-generaal van New York. Openbaarmakingen van het bedrijf onthulden dat het heel weinig contanten had, maar veel niet-geïdentificeerd handelspapier.

Tether zegt nu dat het het niveau van het handelspapier dat het bezit, verlaagt en zijn bezit aan Amerikaanse schatkistpapier vergroot.

“We verwachten dat de recente ontwikkelingen zullen leiden tot meer roep om regulering van stablecoins”, zei ratingbureau Fitch donderdag in een notitie.

Hoewel de risico’s van stablecoins zoals tether “beter beheersbaar kunnen zijn” dan algoritmische zoals UST, valt het volgens Fitch uiteindelijk neer op de kredietwaardigheid van de bedrijven die ze uitgeven.

“Veel gereguleerde financiële entiteiten hebben de afgelopen maanden hun blootstelling aan cryptocurrencies, defi en andere vormen van digitale financiering vergroot, en sommige emittenten met een Fitch-rating kunnen worden beïnvloed als de volatiliteit van de cryptomarkt ernstig wordt”, aldus het bedrijf.

“Er is ook een risico van een impact op de reële economie, bijvoorbeeld door negatieve vermogenseffecten als de waarde van crypto-activa sterk daalt. Desalniettemin beschouwen we de risico’s voor emittenten met een Fitch-rating en de reële economische activiteit over het algemeen als zeer laag.”