FINANCIEEL.com

Ray Dalio juicht de ‘renaissancestaten’ van de Golf te midden van mondiale wanorde toe

Ray Dalio juicht de ‘renaissancestaten’ van de Golf te midden van mondiale wanorde toe

Ray Dalio spreekt tijdens de Forbes Iconoclast Summit 2023 op Pier 60 op 12 juni 2023 in New York City.

Taylor Hill | Getty Images Entertainment |

ABU DHABI, Verenigde Arabische Emiraten – Te midden van een turbulent mondiaal klimaat beschouwt hedgefondstitan Ray Dalio een bepaald deel van de wereld als veelbelovend voor investeerders: de Golfstaten in het Midden-Oosten.

De oprichter van Bridgewater Associates benadrukte specifiek de Verenigde Arabische Emiraten, terwijl hij sprak tijdens een CNBC-panel op de Abu Dhabi Finance Week.

“We hebben het vandaag over hoe de wereldorde verandert, en hoe de regio, de GCC-regio (Gulf Cooperation Council), een belangrijke regio aan het worden is. Het is heel klassiek. Het is een renaissancestaat. We hebben het nu over een renaissancestaat. zeg hier dat dit gebeurt binnen deze grotere geopolitieke en economische omgeving”, zei Dalio dinsdag tegen Dan Murphy van CNBC.

Dalio’s Bridgewater Associates is ’s werelds grootste hedgefonds, dat volgens het laatste jaarverslag van Pensions & Investments in september 2023 $97,2 miljard aan vermogen onder beheer had.

De VAE “is een renaissancestaat”, zei Dalio. “Wat ik bedoel is, ik kijk fundamenteel naar de vraag: verdien je meer dan je uitgeeft? Dus [do] Heeft u een goede inkomensverklaring? Heeft u een goede balans? Zijn uw bezittingen groter dan uw schulden?”

Hij voegde eraan toe: “Heeft u een cultuur waarin de ontwikkeling van mensen en de samenwerking van die mensen plaatsvindt om productief te zijn?”, vervolgde hij.

“En nummer vier zou zijn: sta je buiten een groot machtsconflict? Zit je midden in de oorlog? Of sta je buiten de oorlog? En dus kijk ik daar over de hele wereld naar in de plaatsen waarin ik wil investeren.” in de plaatsen waar ik wil zijn. En deze regio is heel erg aantrekkelijk en bevindt zich op het startpunt om de redenen die in de andere sessies zijn besproken.’

Ray Dalio van Bridgewater zegt dat Amerika 'tweeledig' leiderschap nodig heeft

Veel economische waarnemers hebben erop gewezen dat de Golfstaten, met name de VAE en Saoedi-Arabië, hun olierijkdommen, hun geografische ligging tussen de oostelijke en de westerse markten en hun ontwikkelingsplannen op de lange termijn benutten om zeer aantrekkelijke plekken te worden voor zowel buitenlandse investeringen als fondsenwerving.

Dubai, de blitse commerciële hoofdstad van de VAE, was in juli de thuisbasis van veertig geregistreerde hedgefondsen, waarvan meer dan een derde in de voorgaande twaalf maanden arriveerde, volgens het Dubai International Financial Centre. De overgrote meerderheid vestigde zich in de jaren na de Covid-19-pandemie, toen relatief soepele regels en financiële liberaliseringshervormingen een nieuwe golf van buitenlandse investeringen inluidden. Het merendeel van deze fondsen zijn regionale dochterondernemingen van in Londen of New York gevestigde bedrijven.

Te midden van de hogere olieprijzen van de afgelopen jaren hadden de gigantische staatsinvesteringsfondsen in de regio steeds meer te besteden. Volgens het Sovereign Wealth Fund Institute beheerden de tien grootste staatsinvesteringsfondsen in de regio begin 2023 zo’n 4 biljoen dollar. Dat is meer dan het bruto binnenlands product van Frankrijk of Groot-Brittannië – en daar is particulier geld niet bij inbegrepen. Volgens de SWFI beheert het Saudische Public Investment Fund alleen al meer dan 700 miljard dollar aan activa.

Deze cijfers en de bereidheid van de fondsen om grote investeringen te doen in geavanceerde industrieën over de hele wereld trekken zichtbare belangstelling van durfkapitalisten en oprichters van startups, in sectoren als fintech, digitale transformatie en hernieuwbare energietechnologie.

Opkomst van de ‘middenmachten’

Geopolitiek gezien behoren de VAE en Saoedi-Arabië ook tot de zogenaamde ‘middenmachtlanden’, die goede betrekkingen onderhouden met zowel de westerse wereld als met zwaargewichten als Rusland en China. Hierdoor kunnen ze deze relaties benutten om de voordelen op het gebied van handel en politieke invloed te maximaliseren. De landen hebben een bemiddelende rol gespeeld in de oorlog tussen Oekraïne en Rusland en hebben betrekkingen met zowel de rest van de moslimwereld als, officieel of onofficieel, met Israël, terwijl ze voorkomen dat ze betrokken raken bij de oorlog tussen Israël en Hamas in de Gazastrook.

De opkomst van deze zogenaamde ‘middenmachten’ bij het bemiddelen in dergelijke grootschalige conflicten luidt een nieuwe wereld in waarin spelers buiten de VS en het Westen de touwtjes in handen hebben, en waarin kleinere staten niet gedwongen worden zich aan de VS te binden. Rusland, of China.

Het is ook van cruciaal belang voor de mondiale positionering, nu de Amerikaanse invloed in de wereld en de regio afneemt, zei Dalio.

“In bredere zin heb je nu een serieuze oorlog in Europa, heb je een serieuze oorlog in het Midden-Oosten en heb je een verandering in de controle”, zei Dalio. “Vroeger had je een dominante macht… de Verenigde Staten zouden een grotere rol spelen bij het beïnvloeden van zaken. Nu worden we de macht op de proef gesteld. En dat gebeurt op verschillende manieren. En dus zitten we in een periode, Ik denk aan een grotere wanorde, en dan heeft het zijn economische implicaties.”

De financiële status, het regelgevingsklimaat en, tot nu toe, de politieke stabiliteit van de Golfstaten – vooral hun vermogen om buiten de strijd van grote conflicten te blijven – zijn cruciaal voor institutionele beleggers, zei Dalio.

“Ik wil benadrukken dat belangrijke dingen als investeerder in de eerste plaats zijn: weten hoe je goed kunt diversifiëren, om op die plaatsen te zijn die de vier kwaliteiten hebben die ik eerder noemde: een goede winst- en verliesrekening, een goede balans, de beleefdheid van de mensen en (zijn) de renaissancestaten die buiten de grote conflictstaten vallen”, zei hij.

“Je ziet deze renaissance met de Golfstaten enzovoort, om door te kunnen gaan en … welvaart in de regio te hebben.”

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert