Rapkunstenaar Nicki Minaj krijgt kritiek na het tweeten van onjuiste informatie over Covid-vaccins

By Jernst van Waal

Nicki Minaj wordt gezien bij aankomst op het 2019 Met Gala Celebrating Camp: Notes on Fashion in het Metropolitan Museum of Art op 6 mei 2019 in New York City.

Gilbert Carrasquillo | GC-afbeeldingen | Getty Images

Nicki Minaj kreeg dinsdag te maken met publieke reacties nadat ze de dag ervoor had getweet dat een vriend van haar neef gezwollen testikels en impotentie kreeg nadat ze was ingeënt tegen Covid-19.

In een reeks tweets op maandag vertelde de tienvoudig Grammy-genomineerde rapartiest aan fans dat ze zich pas zou laten vaccineren als ze genoeg onderzoek had gedaan en adviseerde ze maskers te dragen en de foto’s te nemen als dat nodig is voor hun werk. Minaj sloeg dit jaar het Met Gala over, dat een vaccinmandaat afdwong, en zei dat ze openbare evenementen over het algemeen vermeed, omdat ze thuis een nieuwe baby heeft.

Minaj zei dat ze een video aan het opnemen was en zich voorbereidde op de Video Music Awards, die zondag werden uitgezonden, toen ze eerder dit jaar Covid opliep en een week in quarantaine moest bij haar zoontje.

De meeste mensen maakten echter gebruik van haar opmerkingen over de vriend van haar neef, die door veel mensen werd bekritiseerd als het verspreiden van valse informatie.

MSNBC National Correspondent Joy Ann Reid bekritiseerde Minaj: “Je hebt 22 miljoen volgers op Twitter. Om je platform te gebruiken om onze gemeenschap aan te moedigen zichzelf niet te beschermen en hun leven te redden, mijn god zuster, je kunt beter doen dan dat.”

Minaj haalde uit naar Reid via Twitter, deelde de nieuwsclip en gebruikte een racistische belediging om Reid, die ook zwart is, te beledigen.

Artsen waren er snel bij om erop te wijzen dat waar de vriend van Minaj’s familielid ook aan leed, geen bekende bijwerkingen waren van het krijgen van de injecties.

“We zijn allemaal mensen en we hebben de neiging om dingen te associëren”, vertelde Dr. Arturo Casadevall, voorzitter van moleculaire microbiologie en immunologie aan de Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health, aan CNBC. Hij merkte op dat gezwollen testikels en impotentie geen bijwerkingen van het vaccin zijn. “Dus vaak worden dingen die geen verband houden met elkaar in verband gebracht, en voor die persoon is die associatie erg sterk. Maar dit is waarom we wetenschap hebben.”

Casadevall zei dat de symptomen die de vriend van Minaj’s neef ervoer, “vrijwel zeker” niet verband hielden met de vaccins, en dat de timing slechts toeval was.

Minaj sloeg maandagavond het Met Gala in New York City over, waar gasten verplicht moesten worden gevaccineerd. Ze antwoordde een fan die opmerkte dat Minaj al meer dan een jaar niet in het openbaar was verschenen en zei dat ze reizen vermeed om de gezondheid van haar zoontje te beschermen.

In een volgende tweet zei Minaj dat ze “zeker” was dat ze zich uiteindelijk zou laten vaccineren om op tournee te gaan. Pogingen om de vertegenwoordigers van Minaj te bereiken waren niet succesvol.

Aarzeling tegen vaccins komt in het hele land veel voor, zo blijkt uit een recente CNBC/Change Research-enquête, en het is een groot obstakel voor het bereiken van de kudde-immuniteit die volgens experts noodzakelijk is om toekomstige Covid-pieken in de VS te beteugelen. over de bijwerkingen van het vaccin, terwijl nog eens 34% zei dat hun vermoeden van de federale overheid hen terughoudend maakte om te vaccineren.

Het ontmaskeren van verkeerde informatie door middel van gesprekken met aarzelende vaccins is essentieel om het vertrouwen van het publiek op te bouwen, zei Casadevall.

“Deze vaccins zijn extreem veilig”, zei Casadevall, erop wijzend dat de risico’s van de bijwerkingen van de vaccins aanzienlijk lager zijn dan de gezondheidsrisico’s van het virus. “Covid daarentegen is dodelijk, onvoorspelbaar.”

En voor iedereen zoals Minaj die meer onderzoek wil doen naar de beschikbare vaccins voordat hij een afspraak maakt om te vaccineren, stelde Casadevall voor om zich te wenden tot de Centers for Disease Control and Prevention en de Food and Drug Administration voor advies.

“Ik denk niet dat onderzoek doen op internet, of het lezen van Twitter-berichten of iets dergelijks, onderzoek is”, zei Casadevall. “Onderzoek betekent dat je een systematische manier hebt om naar het probleem te kijken.”