Qatar Financial Centre wil tegen 2022 $ 25 miljard aan buitenlandse investeringen aantrekken als de Golfkloof eindigt

Qatar Financial Centre wil tegen 2022 $ 25 miljard aan buitenlandse directe investeringen aantrekken, vertelde CEO Yousuf Al-Jaida woensdag in een exclusief interview aan CNBC.

Het komt een week nadat Saudi-Arabië de diplomatieke banden met het naburige Qatar heeft hersteld en een einde heeft gemaakt aan meer dan drie jaar blokkade tegen het kleine, gasrijke land.

De verzoening betekent een sterkere, krachtigere Samenwerkingsraad van de Golf, zei Al-Jaida.

“Ik denk dat de impact positief zal zijn op de handel, wat betekent dat landen nauw met elkaar zullen samenwerken”, voegde hij eraan toe.

Saudi-Arabië verzegelde in 2017 samen met de Verenigde Arabische Emiraten, Bahrein en Egypte land-, zee- en luchtgrenzen met Qatar, nadat Doha werd beschuldigd van banden met terrorisme. Qatar heeft die aantijgingen ontkend.

Het ontdooien van de spanningen – slechts enkele weken voor het einde van de ambtsperiode van president Donald Trump in het Witte Huis – is een grote verschuiving in de politiek van de regio.

Concurrentie voor het financiële centrum van GCC

Doha concurreert met wereldwijde financiële centra in de regio, waaronder Dubai in de Verenigde Arabische Emiraten en de hoofdstad van Saoedi-Arabië, Riyad.

Dubai, een van de transport- en toerismecentra van de regio, krijgt te maken met nieuwe concurrentie van Riyad.

Saoedi-Arabië probeert multinationals naar de hoofdstad te lokken als onderdeel van de ambitieuze Vision 2030-blauwdruk van kroonprins Mohammed bin Salman om de economie van het koninkrijk te diversifiëren.

Skyline van Doha, Qatar

Sven Hansche | EyeEm | Getty-afbeeldingen

Al-Jaida zei dat Doha’s voorsprong op zijn rivalen de duw is om islamitische financiering en fintech te ontwikkelen, evenals financiële diensten in het algemeen.

De ambitieuze FDI-doelstelling van het financiële centrum – samen met het doel om tegen 2022 10.000 nieuwe banen en meer dan 1.000 bedrijven te creëren – krijgt een boost van de GCC-detente, zei hij.

“Vanuit een QFC-perspectief zijn multinationals vrijwel in de hele GCC gevestigd, en het zal meer liberaal reizen, meer toegang tot markten betekenen. Het zal meer buitenlandse directe investeringen voor Doha betekenen. Dus daar zijn we erg optimistisch over. , ‘Zei Al-Jaida.

De GCC met zes naties is een politieke, economische en sociale alliantie die Saoedi-Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten, Bahrein, Koeweit, Oman en Qatar omvat.

Volgens de Wereldbank groeit de economie van Qatar naar verwachting met 3% in 2021 en is daarmee de beste van de GCC-landen.

Qatar, een van ‘s werelds rijkste landen per hoofd van de bevolking, heeft ook zijn zinnen gezet op sport. Het land is gepland om gastheer te zijn van het WK in 2022, en heeft een verzoek ingediend bij het Internationaal Olympisch Comité om deel te nemen aan de “voortdurende dialoog” over mogelijk gastheer van de Spelen in 2032.

Golf detente

De banden tussen de buren in de Golf zijn diep en de blokkade heeft een kloof achtergelaten die gevolgen had voor de handel in de GCC.

Volgens Brookings Institution bedroegen de vluchten tussen Qatar en zijn buurlanden in de Golf in totaal 70 vluchten per dag vóór de gevolgen. De luchtvaartsector, die zwaar getroffen is door de wereldwijde pandemie, zal aanzienlijk profiteren van de afkoeling van de spanningen.

Vóór de blokkade bedroegen de handelsstromen tussen Qatar, Saoedi-Arabië en de VAE miljarden, en miljoenen met Bahrein, zei de denktank.

Al-Jaida vertelde CNBC dat er nog meer werk moet worden verzet om vertrouwen op te bouwen tussen Qatar en zijn buren in de Golf en Egypte, maar “dit ligt achter ons en we werken aan een betere toekomst voor de hele regio. , dus iedereen is optimistisch. “

Plaats een reactie