FINANCIEEL.com

Problemen met windturbines van Siemens Energy kunnen een sectorbreed probleem zijn

Problemen met windturbines van Siemens Energy kunnen een sectorbreed probleem zijn

Een messenfabriek van Siemens Gamesa aan de oevers van de rivier de Humber in Hull, Engeland op 11 oktober 2021.

PAUL ELLIS | AFP |

Kostbare storingen bij windturbinefabrikant Siemens Gamesa vorige maand stuurden aandelen moederbedrijf Siemens energie tuimelen, en analisten maken zich zorgen over bredere kinderziektes in de hele sector.

De Duitse energiegigant schrapte eind juni zijn winstverwachting, daarbij verwijzend naar een “aanzienlijke toename van het uitvalpercentage van windturbinecomponenten” bij zijn winddivisie Siemens Gamesa.

Christian Bruch, CEO van Siemens Energy, vertelde vrijdag tijdens een telefoongesprek aan journalisten dat “er te veel onder het tapijt was geveegd” bij Siemens Gamesa en dat de kwaliteitsproblemen “ernstiger waren dan [he] voor mogelijk gehouden.”

Siemens Energy-aandelen kelderden op 23 juni met ongeveer 37%, terwijl andere windbedrijven ook aandelen zagen teruglopen omdat investeerders bang waren dat de problemen bij Gamesa een symptoom zouden kunnen zijn van een breder probleem voor de industrie.

Nicholas Green, hoofd EU-kapitaalgoederen en industriële technologie bij AllianceBernstein, vertelde CNBC dat het tempo van de uitbreiding en het feit dat veel componenten van grotere turbines nog niet zo lang in gebruik zijn, betekent dat er inherente risico’s kunnen zijn in de hele wereld. sector.

“We moeten erkennen dat het plaatsen van gloednieuwe machines – of het nu gaat om on-shore of nog moeilijkere offshore windparken – en het tempo van verandering in die machines ons op een enigszins onbekend terrein heeft gebracht”, zei hij.

“Hoewel het op dit moment moeilijk te zeggen is, is mijn beste gok dat dit waarschijnlijk een branchebreed probleem is. Het was niet dat Siemens Gamesa op zich een slechte operator is, het is dat sommige van de normale protocollen en tijd in gebruik, operationele gegevens in gebruik, is relatief beperkt.”

Het bestuur van Siemens Gamesa zal nu een “uitgebreide technische beoordeling” uitvoeren naar de kwestie, die naar verwachting meer dan 1 miljard euro ($ 1,09 miljard) zal kosten. De aandelen van het bedrijf hebben wat verliezen goedgemaakt, maar blijven de afgelopen maand met meer dan 33% dalen.

Twee zware jaren

De windindustrie is de afgelopen twee decennia snel gegroeid, waardoor de kosten zijn gedaald om die van fossiele brandstoffen te evenaren – en soms te ondermijnen, terwijl de efficiëntie is verhoogd met steeds grotere turbines en de afhankelijkheid van overheidssubsidies is verminderd.

“Deze kostenbesparingen zijn bereikt met innovaties in turbinetechnologie en door de grenzen van engineering te verleggen”, vertelde Christoph Zipf, woordvoerder van brancheorganisatie WindEurope, via e-mail aan CNBC.

Hij zei dat 20 jaar geleden een typische windturbine een capaciteit van 1 miljoen watt zou hebben; vandaag testen Europese fabrikanten van originele apparatuur, of OEM’s, turbines van 15 MW.

“Dit betekent dat turbines ook groter zijn geworden, wat een uitdaging vormt voor componenten (kwaliteit, materialen, levensduur). De introductie van concurrerende veilingen is ook een drijvende factor geweest in deze kostenverlaging”, voegde Zipf toe.

Het Statistical Review of World Energy-rapport dat vorige week werd gepubliceerd, onthulde dat wind- en zonne-energie vorig jaar goed waren voor 12% van de wereldwijde energieopwekking, waarbij de output van windenergie met 13,5% toenam.

Problemen met windmolenparken van Siemens Energy kunnen gevolgen hebben voor de hele sector: analist

De industrie werd zwaar getroffen door de Covid-19-pandemie, omdat de daaruit voortvloeiende lockdowns de industriële activiteit drukten en de wereldwijde vraag naar energie verminderde. De daaruit voortvloeiende problemen met de toeleveringsketen vormden een belemmering voor OEM’s.

Deze fabrikanten hebben sindsdien een nieuwe schok doorstaan ​​door de stijgende inflatie en inputkosten toen de Russische invasie van Oekraïne de markten ontwrichtte en de verstoringen in de toeleveringsketen verergerde. WindEurope schat dat de stijging van de grondstofprijzen de prijs van windturbines de afgelopen twee jaar met wel 40% heeft doen stijgen.

“OEM’s haalden wat materiaal uit Rusland (voornamelijk nikkel) en Oekraïne (voornamelijk staal). De prijs van beide schoot omhoog na de invasie. Dit komt bovenop de uitdagende inflatoire omgeving waarin alle Europese bedrijven actief zijn (dwz stijgende elektriciteitsprijzen, enz.). .)” legde Zipf uit.

“Een groot probleem voor de OEM’s is dat niet alle landen hun veilingen voor hernieuwbare energie hadden geïndexeerd. Daarom werden de bestellingen van windturbines niet noodzakelijkerwijs geïndexeerd op basis van de inflatie. De tijd tussen de orderintake en de inbedrijfstelling van een windturbine kan tot 18 maanden duren (vooral wanneer de aanvoer van materialen kort is).”

De afgelegen eilanden die cruciaal zijn voor een VK zetten in op windenergie

Zipf ontkende echter dat technische storingen in de hele industrie aan de horizon zouden kunnen liggen, en benadrukte dat “de problemen bij Siemens Gamesa beperkt zijn tot Siemens Gamesa.”

“Grote turbinestoringen zijn uiterst zeldzaam gezien het aantal turbines dat al in Europa is geïnstalleerd. De concurrentie in de sector dwingt OEM’s echter om sneller met grotere en betere turbines te komen, misschien wel sneller dan in andere sectoren,” hij gezegd.

Hij daagde ook het idee uit dat de industrie “onontgonnen terrein” heeft betreden, met het argument dat de veranderingen in de turbinetechnologie “incrementeel en evolutionair” zijn geweest.

“Natuurlijk komt elk nieuw turbinemodel met nieuwe uitdagingen en vereist strenge tests en certificering. Maar de Europese windindustrie heeft al deze uitdagingen overwonnen en haar reputatie voor het leveren van zeer betrouwbare turbines van hoge kwaliteit behouden”, aldus Zipf.

Feiten en cijfers

Volgens ONYX Insight, dat windturbines monitort en meer dan 14.000 windturbines volgt in 30 landen, zijn de meeste turbines ontworpen en gecertificeerd voor 20 jaar, maar bevatten ze componenten die gedurende die tijd defect zullen raken vanwege een “compromis tussen de kosten van het systeem en de betrouwbaarheid”.

“We zijn ons er al enige tijd van bewust dat de uitvalpercentages van turbines in de hele industrie breder kunnen en moeten worden begrepen, gezien de omvang van hun potentiële impact op de algehele winstgevendheid van projecten”, zegt Evgenia Golysheva, vice-president van strategie en marketing bij ONYX, vertelde CNBC.

“Het is niet dat ze slecht gemaakt zijn, maar we hebben nu een compromis tussen energiekosten en beoogde betrouwbaarheid. Iedereen die windturbines bouwt, financiert en exploiteert, moet een realistisch beeld hebben van het aantal storingen dat ze kunnen verwachten.”

In turbines die in 2023 zijn gebouwd, moet volgens ONYX meer dan 40% van de tandwielkasten na 20 jaar projectlevensduur worden vervangen, samen met meer dan 20% van de hoofdlagers en meer dan 5% van de bladen.

Dit is het moment om het tempo van de energietransitie in Europa te veranderen, zegt de CEO van Vestas

Volgens ONYX is ongeveer 65% van de operationele en onderhoudskosten in de windindustrie ongepland. Het projecteert dat de grote corrigerende uitgaven zullen stijgen tot $ 4 miljard in 2029.

“De groei van windinstallaties is ongekend en de industrie heeft zeer snel moeten opschalen met weinig tijd om het te verteren. Het is geen capaciteitsprobleem en het is niet nieuw, maar het is goed dat OEM’s (die onder druk staan ​​van toeleveringsketen en van inflatie) brengen dit gesprek in het publieke domein”, legt Golysheva uit.

“Het is een gesprek dat te laat is, omdat de onderliggende problemen niet verdwijnen. Windturbinerotoren worden bijvoorbeeld groter, de turbines worden groter en de ontwikkelingscycli zijn kort, dus het is van cruciaal belang om digitale en andere diagnostische tools om met betrouwbaarheidsproblemen om te kunnen gaan.”

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert