FINANCIEEL.com

Prigozhin van Wagner is in Rusland, zegt de Wit-Russische leider, ondanks de deal met Poetin

Prigozhin van Wagner is in Rusland, zegt de Wit-Russische leider, ondanks de deal met Poetin

Een schermopname van een video toont Wagner-chef Yevgeny Prigozhin die een toespraak houdt na het hoofdkwartier van het zuidelijke militaire district, omringd door strijders van de paramilitaire Wagner-groep in Rostov aan de Don, Rusland op 24 juni 2023. (Foto door Wagner/Anadolu Agentschap via Getty Images)

Wagner | Anadolu Agentschap |

De huurlingbaas van de Wagner Group, Yevgeny Prigozhin, bevindt zich momenteel in de Russische stad St. Petersburg, vertelde de Wit-Russische leider Alexander Loekasjenko donderdag aan verslaggevers, ondanks dat hij zogenaamd naar Wit-Rusland is verbannen.

Op 27 juni bevestigde Loekasjenko blijkbaar dat Prigozhin in Wit-Rusland was aangekomen volgens de voorwaarden van een deal met het Kremlin waarin hij vervolging ontliep wegens het leiden van Wagner in een afgebroken muiterij. Dit kwam nadat zijn strijders de zuidelijke stad Rostov aan de Don hadden ingenomen en naar Moskou waren gemarcheerd.

Loekasjenko zei donderdag dat Prigozhin in Sint-Petersburg was, eraan toevoegend dat “hij niet op het grondgebied van Wit-Rusland is” en dat hij “vrij” is, nadat hij telefonisch met de Wagner-chef had gesproken. Loekasjenko heeft niet bevestigd of Prigozhin daadwerkelijk in Wit-Rusland was sinds de staatsgreep, en zijn verblijfplaats was enigszins een mysterie.

“Het lijkt erop dat Prigozhin zich vrij kan bewegen in Rusland en zijn bezittingen behoudt. Dit betekent niet dat hij wordt gerehabiliteerd, maar hij is evenmin publieke vijand nummer 1”, zegt Chris Weafer, CEO van het in Moskou gevestigde economische adviesbureau Macro-. Advies, vertelde CNBC in een verklaring per e-mail.

De Wit-Russische leider sloot een deal die naar verluidt een einde zou maken aan de gewapende muiterij van Prigozhin, gelanceerd uit protest tegen wat hij zag als corruptie en incompetentie bij de afhandeling van de oorlog in Oekraïne door de Russische strijdkrachten, en het vermeende schieten op Wagner-troepen. De deal verleende hem naar verluidt ballingschap in Wit-Rusland en immuniteit van vervolging.

De toekomst van Poetin hangt af van de uitkomst van de oorlog, zegt de voormalige Britse ambassadeur in Rusland

Loekasjenko herhaalde donderdag ook een aanbod aan Wagner om enkele van zijn huursoldaten in Wit-Rusland te stationeren, een suggestie die naburige NAVO-landen in de problemen heeft gebracht.

Zijn opmerkingen benadrukken de omvang van de onzekerheid rond de toekomst van Prigozhin en zijn door het Kremlin gesteunde huursoldaat na de afgebroken opstand die volgens de Russische president Vladimir Poetin een burgeroorlog zou kunnen hebben veroorzaakt.

De Russische staatstelevisie drong er woensdag op aan dat er nog steeds een onderzoek naar de Wagner-opstand loopt en lanceerde een stekende aanval op Prigozhin.

Het zakenvliegtuig dat gelinkt was aan de leider van Wagner, Poetin’s voormalige bondgenoot en chef-kok van het Kremlin, werd gevolgd terwijl het woensdag St. Petersburg naar Moskou verliet en op donderdag naar het zuiden van het land ging voordat het terugkeerde naar het noorden, maar het was onduidelijk of Prigozhin zelf aan boord was .

Weafer zei dat de nieuwe ontwikkeling betekende dat Prigozhin “een ‘overeenkomst’ heeft bereikt met het Kremlin: hij zal het regime niet opnieuw bedreigen, en in ruil daarvoor kan hij vrij blijven om zijn zakelijke belangen te beheren en mogelijk om Wagner te blijven leiden. ”

“Wagner, of een variant ervan, zal nuttig blijven voor het Kremlin in verschillende landen in Afrika. Het is onwaarschijnlijk dat ze opnieuw zullen opereren in Oost-Oekraïne … Het is een zeer Russische oplossing voor wat in wezen een intern machtsgeschil is.” ‘, voegde Weafer eraan toe.

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert