FINANCIEEL.com

Prenuvo biedt $ 2500 MRI-scans van het hele lichaam aan waarmee kanker vroegtijdig kan worden opgespoord

Prenuvo biedt $ 2500 MRI-scans van het hele lichaam aan waarmee kanker vroegtijdig kan worden opgespoord

Prenuvo MRI-apparaat

Met dank aan Prenuvo

Terwijl ze vorig jaar de 4e juli-feestdag vierde op een boot in Tyler, Texas, ontving Dr. Julianne Santarosa de resultaten van haar MRI-scan van het hele lichaam. Wat ze zag zette een domper op de festiviteiten.

Radiologen van Prenuvo, die de scan uitvoerden, hadden een knobbeltje in haar longen ontdekt. Santarosa, die als chirurg voor wervelkolomtoegang in Dallas werkt, zag de omcirkelde plek terwijl ze naar de beelden van het patiëntenportaal op haar telefoon keek.

“Ik had zoiets van, tenzij ik een tacochip doorslikte, dat er daar niets zou moeten zijn”, vertelde ze in een interview aan CNBC.

Voordat Santarosa, die toen 41 was, $ 2.500 voor de Prenuvo-scan betaalde, had ze geen pijn in en rond haar longen gevoeld en had ze geen reden om te vermoeden dat er iets specifieks aan de hand was. In plaats daarvan had ze zich sinds de in-vitrofertilisatie over het algemeen slecht gevoeld en had ze het gevoel dat ze de scan moest doen nadat ze een Prenuvo-advertentie had gezien op Facebook.

De dag nadat ze haar Prenuvo-resultaten had gezien, onderging Santarosa een vervolg-CT-scan in een plaatselijk ziekenhuis. De knobbel was kankerachtig. Ze liet het de week daarop verwijderen.

Nieuwsgierige en bezorgde patiënten zoals Santarosa overspoelen de negen klinieken van Prenuvo in de VS en Canada. Er is zoveel vraag dat het vijf jaar oude bedrijf uit Silicon Valley heeft aangekondigd dat er in 2024 nog elf locaties zullen worden geopend, waaronder één in Londen en één in Sydney.

Kim Kardashian noemde Prenuvo een ‘levensreddende machine’ in een post van augustus op Instagram die meer dan 3,4 miljoen likes heeft gegenereerd. Actrice en model Cindy Crawford is daarnaast investeerder Googlen ex-voorzitter Eric Schmidt, medeoprichter van 23andMe Anne Wojcicki en oprichter van Nest Labs Tony Fadell. Het bedrijf haalde eind vorig jaar $70 miljoen op in een financieringsronde onder leiding van Felicis Ventures.

Prenuvo CEO Andrew Lacy zei dat hij klanten wil helpen begrijpen wat er onder hun huid gebeurt, wat de technologie van zijn bedrijf kan doen door meer dan 500 aandoeningen zoals kanker, multiple sclerose en hersenaneurysma’s te identificeren. Vanaf nu hebben de scans een beperkt publiek omdat ze niet worden gedekt door verzekeraars, waardoor patiënten uit eigen zak moeten betalen.

Voor Santarosa was de beeldvorming elke cent waard en meer. Haar kanker werd zo vroeg ontdekt dat ze geen behandelingen zoals chemotherapie of bestraling hoefde te ondergaan. Belangrijker nog: de ziekte had zich nog niet zo ver verspreid dat het levensbedreigend werd.

“Er bestaat geen screeningstest voor”, zei Santarosa. “Ik zou stadium 4 zijn geweest. Ik zou dit ontdekt hebben toen ik bloed ophoestte.”

Prenuvo-CEO Andrew Lacy

Met dank aan Prenuvo

Een MRI, wat staat voor Magnetic Resonance Imaging, wordt traditioneel gebruikt op voorschrift van een arts. Het interpreteren van de beelden is een complexe wetenschap en de scan alleen al kan meer dan een uur duren, zelfs als deze slechts een deel van het lichaam bedekt.

De op maat gemaakte MRI-machines van Prenuvo, die in 2018 goedkeuring kregen van de Amerikaanse Food and Drug Administration, kunnen het hele lichaam van een persoon in ongeveer een uur scannen. Zodra een scan is voltooid, worden de beelden beoordeeld door een van de 30 erkende radiologen van het bedrijf. Klanten ontvangen hun resultaten doorgaans binnen vijf tot tien werkdagen terug.

Wachtlijsten zijn lang. Volgens de website van Prenuvo is de volgende beschikbare tijd voor een volledige lichaamsscan in New York in maart. Hetzelfde geldt voor de kliniek in Los Angeles. In de buitenwijk Irving in Dallas is de beschikbaarheid vanaf half december.

Lacy zei dat het bedrijf een piek heeft bereikt, omdat het bewustzijn de afgelopen twaalf maanden ‘ongelooflijk’ is gegroeid.

“Als mensen me tegenwoordig vragen wat ik doe, en ik zeg dat ik bij Prenuvo werk, is het ‘Oh, dat heb ik op deze podcast gehoord’, of ‘Die influencer heeft erover gesproken'”, zei hij.

Naast scans van het hele lichaam biedt Prenuvo een hoofd- en rompscan aan voor $ 1.800, en een scan van alleen de romp voor $ 1.000.

‘Ouderwetse schaalvergroting’

Lacy zei dat Prenuvo eraan werkt om de prijzen te verlagen door middel van ‘ouderwetse schaalvergroting’.

Sommige bedrijven zijn begonnen met het aanbieden van Prenuvo-scans als extraatje voor werknemers, waardoor de toegang tot de technologie is vergroot. Lacy zei dat het werkt voor bedrijven met zelf gefinancierde verzekeringsplannen, omdat ze hun aanbod kunnen aanpassen en tegelijkertijd de risico’s kunnen dragen.

Traditionele verzekeringsmaatschappijen letten op.

“In de loop van de tijd helpen die gegevens verzekeringsmaatschappijen te informeren over de vraag of dit iets zou moeten zijn dat gedekt zou worden door de verzekeringsplannen die zij aanbieden,” zei Lacy.

Prenuvo zoekt naar andere manieren om de kosten te verlagen door middel van kunstmatige intelligentie en door mogelijk de duur van de scans nog verder te verkorten. Lacy zei dat de kosten rechtstreeks verband houden met de hoeveelheid tijd die klanten in de dure machines doorbrengen.

Prenuvo MRI-apparaat

Met dank aan Prenuvo

Radiologen vormen de kern van Prenuvo’s activiteiten. Dat brengt zijn eigen uitdagingen met zich mee.

Veel radiologen kampen met een burn-out, omdat de vergrijzing van de bevolking tot een steeds grotere werkdruk heeft geleid. Opkomende technologieën zoals AI hebben sommige jonge artsen ook ontmoedigd om deze praktijk uit te oefenen. Volgens een rapport van de Association of American Medical Colleges zouden de VS tegen 2034 een geschat tekort van wel 35.600 radiologen en andere specialisten kunnen zien.

Tot nu toe is het een probleem dat Prenuvo heeft weten te vermijden.

Lacy zei dat Prenuvo een achterstand heeft aan radiologen die voor het bedrijf willen werken. In de traditionele geneeskunde diagnosticeren radiologen vaak patiënten met ernstige en gevorderde ziekten, dus het vroegtijdig identificeren van aandoeningen kan een welkome afwisseling zijn, zei hij.

“Als je stadium 1-kanker krijgt, zal wat je doet levens redden”, zei Lacy.

Prenuvo staat nog in de kinderschoenen. Medische experts waarschuwen dat MRI-scans van het hele lichaam, naast de hoge prijs, niet alles zullen opvangen en niet bedoeld zijn om gerichte screenings zoals colonoscopieën en mammografieën te vervangen.

“Het is een hulpmiddel dat uw arts en u kunnen gebruiken, maar het vervangt geen volledig diagnostisch onderzoek”, zei dr. Jasnit Makkar, assistent-professor radiologie aan het Columbia University Medical Center, in een interview. “Het is werk in uitvoering.”

Dr. Kimberly Amrami, vice-voorzitter van de afdeling radiologie van Mayo Clinic Rochester, zei dat vanwege de beperkingen de verwachtingen van patiënten dienovereenkomstig moeten worden bepaald. Ze zei dat het een uitdaging kan zijn om bijvoorbeeld laesies in de longen te identificeren, en dat het scannen van verschillende lichaamsdelen zoals de knie, het bekken, de borsten en de prostaat allemaal verschillende technieken vereisen.

“Er is altijd de wens om een ​​examen af ​​te leggen dat elke vraag beantwoordt”, zei Amrami in een interview. “Het is gewoon niet echt de manier waarop het werkt met MRI in het bijzonder, omdat de manier waarop je verschillende lichaamsdelen in verschillende ziektetoestanden evalueert heel anders is.”

Prenuvo maakt bij het uitvoeren van zijn scans geen gebruik van contrast, een zwaar metaal dat in de bloedvaten wordt geïnjecteerd. Contrast kan radiologen helpen bepaalde aandoeningen beter in beeld te brengen, maar er bestaat controverse rond het gebruik ervan en het bedrijf wil mensen niet afschrikken.

Lacy zei dat de hardware van Prenuvo is ontworpen om “bijna net zo goed werk” te leveren als contrast met het gebruik van andere technieken.

“Wij geloven dat dit de best mogelijke oplossing is voor het screenen van patiënten die een normaal risico lopen en asymptomatisch zijn”, zei hij. “Als we iets vinden dat erg zorgwekkend is, zullen we vaak voorstellen dat de patiënt een soort follow-up-specifieke beeldvorming krijgt waarbij mogelijk contrast betrokken is.”

Amrami zei dat mensen hun arts moeten raadplegen om te bepalen welk soort beeldvorming voor hen het beste werkt.

“Er bestaat geen one-size-fits-all voor MRI,” zei Amrami.

Een kijkje in een Prenuvo-kliniek

Prenuvo’s kliniek in New York City, New York.

Met dank aan Prenuvo

Lacy zei dat hij werd geïnspireerd om Prenuvo te creëren nadat hij zich begon af te vragen welke invloed zijn stressvolle levensstijl op zijn lichaam had. Hij startte eerder een internetzoekbedrijf en hielp onder meer bij de oprichting van een gamingbedrijf.

Hij vond een radioloog die een vroege versie van een MRI-scan van het hele lichaam aanbood. Lacy zei dat hij veel van die ervaring heeft geleerd.

“Hoewel mijn levensstijl mijn gezondheid beïnvloedde, was er niets geks aan de hand”, zei Lacy. “Ik herinner me dit ongelooflijke gevoel van gemoedsrust.”

Prenuvo ontwierp zijn ervaring voor ontspanning. De locatie in New York doet denken aan een kruising tussen een spa en een dokterspraktijk.

Bij aankomst in de kliniek worden patiënten vanuit een gezellige wachtkamer naar een privéruimte geleid waar ze zich kunnen omkleden en hun sieraden kunnen verwijderen.

Terwijl ze in de machine liggen, krijgen patiënten een koptelefoon en kunnen ze tijdens de scan naar muziek luisteren of tv kijken.

Dr. Eduardo Dolhun, een huisarts in San Francisco, besloot ruim vijf jaar geleden zijn eerste Prenuvo-scan te laten maken nadat Lacy langskwam op zijn kantoor. Hij zei dat hij sceptisch was, maar geïntrigeerd door de technologie, dus besloot hij naar Vancouver, British Columbia, te vliegen om een ​​vroege versie ervan te proberen.

Nadat hij zijn resultaten had doorgenomen met een radioloog uit Prenuvo, belde Dolhun een van zijn collega’s op de medische school in de Mayo Clinic.

“Ik denk dat dit de geneeskunde gaat veranderen”, zei Dolhun, herinnerend aan het gesprek.

Dolhun zei dat hij ongeveer elke 18 maanden een scan krijgt en deze aan sommige van zijn patiënten aanbeveelt. Hij adviseert hen nog steeds om ook screeningsexamens te ondergaan, zoals fysieke onderzoeken en mammografieën.

‘Goede wetenschap kost tijd’, zei hij.

HORLOGE: Amazon koppelt One Medical aan Prime-aanbod

Amazon versterkt het Prime-lidmaatschapsprogramma met One Medical-korting

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert